Dulceata de gutui

Toamna s-a instalat deja si isi face simtita prezenta tot mai insistent. Noptile sunt reci, paturica pentru invelit nu o mai ocolim, iar geamul lasat deschis este in partea opusa dormitorului, sa se faca aerisire indirect.

Vremea conservelor este in plina desfasurare. Ca in fiecare an, pregatim de toate, mai putine borcane, an de an, dar facem, ca sa fie, caci pofta vine mancand, nu-i asa ? Nu suntem mari amatori de conserve cumparate din market. Incercam, sa nu ramanem descoperiti cu ceva din ceea ce ne place si stim ca ne dorim.

Din retetarul familiei mele ! Fara a fi mari amatori de dulceturi, gemuri, compoturi, siropuri, o data la 3-4 ani, dupa verificarea stocului din dulapul de pe balcon, pregatim din sortimentul epuizat, mai des, dulceturi. Cu dulceata ne place sa umplem clatite, mai folosim prin prajituri, mai rar. O lingurita de dulceata pe orez cu lapte, gris cu lapte sau paste fainoase cu lapte este bine venita.

A nu se intelege ca dulceata sau gemul are mare cautare in familia mea, motiv pentru care, nu pregatim in fiecare toamna. Cand mi se face pofta de ceva dulce si nu avem altceva dulce, anume pregatit, doar eu, imi mai fac cate o paine prajita cu unt si dulceata (prefer magiun). Nepotelul meu are si el uneori, pofta de paine prajita cu unt si magiun de prune.

Dulceturile le pregatim, fiecare la vremea coacerii fructelor, din cirese dulci sau din cirese amare, din visine (dulceata preferata cu clatite), capsuni, mure, fragi (rareori, cand gasesc pe la vreo batrana pe taraba), caise, piersici, prune, gutui.

Pregatim si dulceturi mai speciale – din pepene galben, din afine sau coacaze de cultura (le adunam candva din gradina socrului meu), din portocale sau din smochine.

Din putinele fructe culese de mine (afine, coacaze), cu multi ani in urma, preferam, sa pregatesc cativa litri de vin. Vinul obtinut era crancen de tare (taria se sesizeaza mai greu, vinul fiind destul de dulce), creste tensiunea instantaneu, motiv pentru care se bea doar cate un paharel. Adaugat in friptura de porc pregatita la cuptor, da preparatului final un gust deosebit.

Magiun de prune face sora mea unul grozav si ma aprovizioneaza in fiecare toamna cu magiun de prune, gata pregatit si pus in borcane. Sora mea pregateste magiun si din amestec de prune cu pere sau din amestec de prune cu gutui.

Sa nu mai spuneti la nimeni ?! Secretul magiunului pregatit de sora mea consta in faptul ca foloseste suc obtinut din mere dulci in loc de sirop de zahar.

In casa, pregatim dulceata din ardei iute (anul acesta am pregatit-o deja si a nu stiu cata oara, am uitat sa fac poze, pe etapele prepararii). Aceasta dulceata imi place mie, sa pun cateva fasii in ciorba acra, in varza fiarta, in mancarea de cartofi cu afumatura, pe o bucata mai grasa din carne de porc pregatita la cuptor.

Amintiri, amintiri …. ! In sursele mele de inspiratie, se regaseste dulceata de gogonele pe care o facea mama mea. Am incercat si noi sa pregatim aceasta dulceata cand erau copiii mici, dar nu prea ne-a iesit, nu s-a mancat si am renuntat.

Mama mea pregatea un gem de pere grozav de gustos, spre iarna, cand se coceau perele in podul casei, toate o data. Erau perele culese necoapte (depozitate in fan, intr-o cutie de lemn), pe la sfarsitul lui octombrie (pana sa dea bruma pe perele mari, dar necoapte), din parul de langa casa. Nu am gasit pe piata, sa cumpar, acele pere folosite de mama, ca sa incercam si noi sa pregatim gem in casa. Gasesc doar pere necoapte pe care nu am unde sa le pastrez, sa se coaca.

Seara, inainte de culcare, de cele mai multe ori, copiilor mei, mici fiind, li se facea foame. La repezeala, le pregateam cate o felie – doua de paine calda (cand faceam paine in casa) cu dulceata sau cu magiun.

Am vazut pe piata ca au aparut timid, pe tarabe, gutui de-ale noastre, romanesti. Mi-am amintit ca am pregatit in urma cu ceva ani, dulceata din gutui la care am facut si poze. Le-am gasit in arhiva mea cu poze si m-am hotarat sa scriu acum, reteta mea, de dulceata din gutui.

dulceata de gutui 7 Copy

Dulceata de gutui.

Ingrediente de trebuinta in reteta: gutui, zahar tos, zahar vanilat, pastai vanilie, esenta de vanilie, lamaie.

Cumparare gutui pentru dulceata.

Gutuile folosite la dulceata trebuie sa fie bine coapte, proaspat culese din pom, sa aiba puful pe ele, sa nu aiba pete sau lovituri.

Gutuile mari, altoite, sunt atragatoare, dar acestea cad primele din pom fiind grele, cand nu le mai tin crengile pomului.

Bine de stiut ! Cand apar pe piata prima data, sunt gutuile cazute din pom, mai mult verzi decat galbene, chiar daca au cate o frunza uscata prinsa de codita.

dulceata de gutui 1 Copy

Gutui pentru dulceata.

Pregatire sirop pentru dulceata de gutui.

In reteta mea se foloseste 0,7-0,8 Kg de zahar tos la 1 Kg de gutui, in functie de cat de dulce ne dorim sa fie dulceata. Folosim si zahar vanilat 50-100 grame, dar si cateva picaturi de esenta de vanilie.

Zaharul vanilat il pregatim in familie. Pastaile de vanilie se taie pe mijloc si se elibereaza semintele din teaca de vanilie. Teaca de vanilie se taie bucati mici, 5-8 cm. Vanilia (bucati de pastaie si seminte) se pune intr-un borcan cu zahat farin, se amesteca pentru omogenizare.

esenta de vanilie si zahar vanilat

Esenta de vanilie si zahar vanilat pregatite in casa.

Borcanele acoperite cu capac se pastreaza in camara. Cu cat se tine mai mult borcanul cu vanilie, inainte de folosire, cu atat zaharul va avea un gust mai pronuntat de vanilie. Cand se deschide capacul borcanului se va simti mirosul de vanilie. Acest zahar vanilat este mai parfumat decat cel din comert. Sotia mea are mai mereu 2-3 borcane in care se macereaza teaca de vanilie cu semintele eliberate, in zahar farin.

Pregatim si esenta de vanilie in casa. Pastaile de vanilie, despicate pe mijloc se pun intr-o sticla din plastic cu alcool etilic de minim 96 % obtinut din boabe de porumb. Se lasa la macerat cca. 1 luna de zile si apoi ai esenta gata pregatita. Este o esenta de vanilie mult mai buna decat cea din comert.

Ingrediente

  • gutui,

  • zahar tos,

  • zahar vanilat,

  • teci de vanilie,

  • lamaie.

De ce nu, … dar se merita ?! Este de preferat ca pentru dulceata, gospodina sa aiba o oala/ cratita speciala, folosita numai pentru dulceturi, gemuri, siropuri (si in general pentru prajituri).

dulceata de gutui 2 Copy

Pregatire sirop pentru dulceata de gutui.

Zaharul tos si zaharul vanilat se pun intr-o oala din inox bine spalata anterior cu apa calda si detergent, clatita bine sub jet de apa calduta si apoi cu apa rece.

Zaharul din oala de fiert se acopera cu apa rece cca. 1 deget peste.

Zaharul se dizolva prin amestecare cu o lingura din lemn (de preferat, o lingura folosita numai pentru dulceturi, gemuri, alte dulciuri).

Pentru formarea siropului de zahar, oala de fiert se pune pe flacara aragazului si se amesteca cu lingura din lemn pana se dizolva zaharul complet.

Pregatire gutui pentru fierbere in siropul de zahar.

Gutuile se spala bine cu apa rece pana se indeparteaza tot puful care in contact cu apa devine lipicios.

Gutuile spalate si sterse de urmele de apa, se dau pe razatoarea mare cu coaja cu tot.

dulceata de gutui 3 Copy

Gutuile au fost date pa razatoarea mare.

Pentru a se pastra culoarea galbuie spre galben (neoxidata), pe masura ce se dau gutuile pe razatoare, se picura zeama de lamaie pe gutui si se amesteca.

dulceata de gutui 4 Copy

Pe gutuile date pe razatoarea mare, se picura zeama de lamaie si se amesteca.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare gutui pentru dulceata.
  • Pregatire sirop pentru dulceata de gutui.
  • Pregatire gutui pentru fierbere in siropul de zahar.
  • Fierberea gutuilor in sirop de zahar parfumat pentru a se obtine dulceata.
  • Pastrarea dulcetii de gutui in borcane cu capac etans.

Fierberea gutuilor in sirop de zahar parfumat pentru a se obtine dulceata.

Gutuile date pe razatoarea mare se adauga in siropul de zahar, fierbinte.

dulceata de gutui 5 Copy

Gutuile date pe razatoarea mare s-au adaugat in oala cu sirop de zahar, fierbinte.

Fructele se fierb in siropul de zahar, la foc potrivit. Se amesteca periodic (spre sfarsitul fierberii, practic, permanent) cu lingura din lemn, sa nu se prinda dulceata de fundul oalei/ cratitei de fiert. Siropul se leaga in timpul fierberii si se ingroasa. Dulceata incepe sa capete, in timp, culoarea galben inchis spre rosu – caramiziu.

La sfarsitul fierberii, pentru o savoare suplimentara, in dulceata se picura esenta de vanilie si se adauga bucati din teaca de vanilie. Se pot folosi bucatile din borcanul cu zahar vanilat pregatit in casa sau din teaca proaspata de vanilie.

dulceata de gutui 6 Copy

Dulceata de gutui este gata fiarta.

Cand dulceata se desprinde cu greu de lingura din lemn, fructele sunt fierte si incorporate in sirop. Dulceata este gata fiarta.

Pastrarea dulcetii de gutui in borcane cu capac etans.

Dulceata de gutui se pastreaza in borcane cu capac etans. Borcanele trebuie bine oparite, scurse si sterse inainte de a fi umplute cu dulceata.

dulceata de gutui 8 Copy

Dulceata de gutui a fost pusa in borcane cu capac etans.

Borcanele se eticheteaza cu denumirea dulcetii si data pregatirii.

Se intampla rareori, …. dar se intampla ! Borcanele din imagine nu sunt etichetate. Ori am pozat inainte de etichetare/ depozitare borcane, ori, pur si simplu, s-au terminat etichetele si am uitat sa cumpar ?!

Borcanele racite se pastreaza in camara, la loc racoros. Dulceata mea se poate consuma, fara probleme la stomac, in camara din balconul orientat spre nord, timp de 2-3 ani, chiar 4 ani de la preparare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pregatiti dulceata in casa, din fructele preferate, fara a exagera cu zaharul. In familia mea, folosim zahar mai putin decat in retetele clasice de dulceturi, siropuri, dulciuri in general, de multe ori la limita de a fi dulce. In timp, fiecare godspodina isi stabileste cantitatea de zahar folosita in propriile retete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*