supa crema de legume 7 Copy

Supa crema de legume

Gata, ne-am plans destul de zapuseala de afara care ne impiedica, sa stam in preajma aragazului mai mult timp. Legumele sunt parguite si ne imbie de pe tarabe, sa ne umplem sacosele ca sa trecem de urgenta la pregatirea conservelor pentru iarna. Preturile sunt deja in crestere, chiar daca oferta de legume este in crestere. Putinii producatori ramasi prin piete, se orienteaza dupa pretul legumelor afisat de comercianti si nu au cum sa-l puna ei, mai mic.

De-ale gospodinei ! Anul acesta, fata de anii precedenti, am cam intarziat cu conservele din cauza toropelii de afara. Ne-am propus, sa umplem mai putine borcane decat in anii precedenti. Pregatim mai multe legume congelate rapid (in special rosii intregi si fasii de ardei capia, ardei gras si gogosari), suc de rosii si ardei capia, amestec de rosii si ardei. Am pus deja castravetii in otet si castravetii in saramura. Gogosari in otet pentru salata de boeuf si gogosari cum face sotia mea mai avem de anul trecut destule borcane. Pe la sfarsitul lunii septembrie, vom pune cateva borcane cu ardei capia in otet, muraturile taranesti si in noiembrie, cateva varze la murat. Cateva borcane cu zacusca (dar fara ciuperci de aceasta data) tot vom pregati. Daca ramane loc prin congelator, depozitam si cateva pungute cu vinete coapte si ardei capia copti, ca tot coacem pentru zacusca.

Adica …., cum asa …. si de ce ?! De vreo 3-4 ani, injumatatim in fiecare toamna numarul borcanelor cu conserve depozitate in balconul-camara, amplasat spre nord, unde este mult mai racoare decat in balcoanele si camara amplasate spre sud. Noi, bunicii, nu prea mai suntem mari prieteni cu muraturile. Copiii iau din ce in ce mai putine conserve de la noi, au alt stil de a manca, bazat pe legume mai mult proaspete. Pe nepotelul nostru, ne dorim, sa-l obisnuim si cu preparatele noastre, dupa retete mostenite de la parinti si bunici, sa nu fie vreun viitor mofturos la mancare.

Din retetarul familiei mele ! A trecut vara, poate trece si toamna, iar anul acesta nu am pregatit o supa crema de legume. Nu ca am fi mari amatori de supe crema, dar in familie tot pregatim cateva retete – supa crema de ciuperci culese din padure, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de urzici, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, supa crema de dovleac cu leurda si hribi.

supa crema de legume 7 Copy 1

Supa crema de legume servita cu smantana grasa si boia afumata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: legume proaspete si/ sau deja congelate – radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), cartofi, praz, ceapa, ardei gras, ardei capia, rosii, verdeata (marar, patrunjel, leustean), smantana grasa/ iaurt gras, putin ulei de masline/ grasime de pasare, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, boia afumata de ardei/ boia dulce/ boia iute/ ardei iute proaspat, zeama de lamaie.

supa crema de legume 1 Copy

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Nu avea rost, sa pastrez in continuare, nici sa arunc !? In aceasta reteta, am folosit si legume congelate (cateva rosii mici si fasii de ardei), gasite intr-o punga uitata prin coltul congelatorului. Punguta gasita ma impiedica, sa asez cum trebuie, pungile cu rosii intregi si ardei taiati fasii, pe care am inceput, sa le pregatesc anul acesta.

Pregatire legume in vederea inabusirii lor.

Radacinoasele curatate de coaja, spalate si sterse cu hartie absorbanta, se dau pe razatoarea mica.

Cartofii curatati de coaja, spalati, se portioneaza in cubulete.

Prazul bine spalat de nisip, se taie rondele subtiri.

Ceapa se feliaza in rondele subtiri.

Fasiile de ardei inghetat si rosiile congelate, se folosesc ca atare, fara a le lasa, sa se dezghete. Daca ardeiul folosit este proaspat, se feliaza in fasii lungi, subtiri. Rosiile proaspete pot fi decojite sau nu si tocate la cutit.

Verdeata (marar, patrunjel, leustean) se toaca marunt.

supa crema de legume 2 Copy

Legume folosite in reteta, pregatite pentru a fi inabusite.

Ingrediente

  • radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina),

  • rosii si ardei,

  • smantana grasa sau iaurt gras,

  • ulei de masline extravirgin sau untura de pasare,

  • praz,

  • cartofi.

Inabusirea legumelor inainte de fierberea lor.

Intr-o oala de fiert se incalzeste putin ulei de masline (amestecat sau nu cu putin unt proaspat) sau putina untura de pasare.

Legumele deja pregatite, se adauga in lichidul cald din oala de fiert si se amesteca folosind o lingura din lemn.

supa crema de legume 3 Copy

Legumele se unduiesc putin inainte de a fi inabusite.

Pe legume se adauga un praf de sare grunjoasa, se amesteca cu lingura din lemn si se inabuse cu capacul pus pe oala.

ciorba din gat de oaie 8

Legumele se inabuse in suc propriu cu capacul pus pe oala de fiert.

Nu ne dorim sa calim legumele, doar cat sa se moaie (sa se dezghete, daca am folosit legume congelate). Inabusirea legumelor se realizeaza in sucul propriu, pastrandu-se toata savoarea acestora.

In timpul inabusirii legumelor, se amesteca in oala de fiert cu lingura de lemn pentru omogenizare.

Lista operatiilor culinare care se desfasoara in bucatarie.

  • Pregatire legume in vederea inabusirii lor.
  • Inabusirea legumelor inainte de fierberea lor.
  • Fierberea si mixarea legumelor pentru a se obtine crema.
  • Montarea si servirea preparatului.

Fierberea si mixarea legumelor pentru a se obtine crema.

Cand legumele s-au muiat, in oala de fiert se adauga apa fiarta.

supa crema de legume 4 Copy

In oala de fiert s-a adaugat apa fiarta in vederea fierberii legumelor in vederea mixarii lor.

In timpul fierberii legumelor, se asezoneaza amestecul cu sare grunjoasa (atentie, am mai pus sare pentru inabusirea legumelor), piper boabe proaspat macinat, o foaie de dafin si optional, putin cimbru uscat.

Legumele se fierb pana se moaie complet si pot fi mixate usor.

In timpul fierberii, rosiile isi lasa sucul si supa noastra se coloreaza (mai mult sau mai putin dupa cantitatea de rosii puse la fiert).

Cand legumele sunt fierte, se adauga verdeata (marar, patrunjul, leustean) tocata marunt.

supa crema de legume 5 Copy

In zeama de legume fierte, s-a adaugat verdeata tocata marunt.

Pentru mixarea legumelor fierte, se foloseste, de preferat, un mixer vertical.

De-ale bunicilor bucatari ! Nu ne-am dorit, sa obtinem prin mixare un amestec gros si complet omogen (initial am folosit mai putine legume pentru cantitatea de apa fiarta adaugata), ci sa distingem legumele folosite (in plus, mititelul nostru nu este mare amator de legume pasate; trebuie sa le vada si sa le aleaga), motiv pentru care preparatul nostru, chiar daca l-am denumit supa crema, arata ca un preparat intermediar intre ciorba de legume si supa crema de legume.

supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita 5

Legumele fierte se mixeaza.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final se serveste cald/ fierbinte/ rece (dupa gustul pofticiosilor asezati in jurul mesei) in farfurii/ boluri adanci.

supa crema de legume 6 Copy

Supa crema de legume gata servita.

Preparatul nostru se serveste decorat cu o lingura de smantana grasa/ iaurt gras si putina boia afumata. Cine doreste un preparat putin acrisor, poate adauga cativa stropi de zeama de lamaie.

supa crema de dovleac cu leurda si hribi 11

Iaurt pregatit in casa intr-o oala de pamant.

La acest preparat merge de minune un codru de paine calda.

Pofticiosii adulti pot servi boia de ardei iute/ fulgi de ardei iute sau ardei iute proaspat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati in retetarul familiei voastre ciorbele, supele, supele crema. Servite la pranz si chiar la cina (strabunii nostrii serveau o ciorba calda si dis de dimineata, inainte de a pleca la munca campului) sunt sanatate curata pentru organism. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *