Prin market-uri gasesti gaini congelate, intregi. Rareori, prin magazinele firmelor producatoare gasesti gaini intregi, refrigerate.
Intotdeauna mi-a placut sa cumpar gaini refrigerate, cat mai mari, deoarece le poti portiona (copane, piept, aripi, etc.) si pune neprelucrate in pachetele la congelator, urmand a folosi ulterior pachetele la ciorbe, la mancarici sau pentru fripturi. Grasimea proaspata de pasare (untura de pasare) se scoate si se prajeste separat, iar grasimea topita se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic, cu putina sare grunjoasa, la rece, in frigider (vezi reteta).
Gaina intreaga – monstrul din ograda bunicii (vezi reteta) poate fi intai fiarta, apoi portionata si facute pachetele pentru congelator. Din zeama in care a fiert gaina se pot pregati niste supe minunate – supa de gaina cu taietei de casa (vezi reteta). Nici ciorbele acre nu sunt de evitat – ciorba de potroace (vezi reteta).
Ingrediente de trebuinta in reteta: o gaina intreaga, refrigerata, la 3-4 Kg bucata, legume (ceapa uscata, usturoi uscat), un mar, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru.
Gaina intreaga se pune la cuptor, in vasul roman, din ceramica.
Daca nu se consuma toata gaina la masa, ceea ce ramane se portioneaza si se fac pachetele pentru congelator. Daca esti prevazatoare (or), nu dai din colt in colt, intr-o seara, cand foamea te biruie si orele tarzii nu iti mai permit sa pregatesti nimic pentru cina. 😛
Trebuie stiut ! Daca vrei sa ai timp indelungat vasul roman in dotarea bucatariei tale, obligatoriu, inainte de utilizare, vasul se tine in apa rece timp de cca. o ora, timp in care porii din ceramica se umplu cu apa si la incalzirea ulterioara a vasului, in cuptor, apa se vaporizeaza si aburul format coace ingredientele puse in vas. Este de fapt principiul de functionare al vasului roman din ceramica.
Tristete de moment si investitii noi ! Daca uiti sa pui vasul de ceramica in apa rece, inainte de utilizare, risti sa-l spargi. Nu stiu cum sunt altii, dar eu sunt legat de ustensilele mele din bucatarie, nu din zgarcenie sau din grija zilei de maine. 😕
Chiar daca gaina s-a “ferfelitat” putin cand am intors-o in vas, nu se pune. Gustul preparatului este magnific, savoarea acestuia te copleseste, iar miroasele din bucatarie, migreaza pe scarile blocului si “sperie” vecinii slabi de inger. 8)
Amintirile mele legate de aceste gaini mari sunt de obicei placute (bunica si mama cresteau in curte niste gaini uriase, care se plimbau tantose, supravegheate din aproapiere de catre cocos, prin tarcul lor 🙂 ), dar si unele aspecte pe care oricat doresc sa le uit, nu pot (cozile fara sfarsit, de pe vremuri, cand copii erau mici si cand intreg familionul stateam la rand, sa luam fiecare cate o jumatate de gaina, pe cartela, prin preajma lui 23 august 🙁 ).
Gaina proaspat taiata trebuie curatata bine la interior, de resturile lasate de lucratorii grabiti sa faca norma si “dichisita” pe flacara aragazului, pentru a se parli ultimii fulgi. Si parlitul gainii este o arta. 😛 Trebuie atentie pentru a nu se topi grasimea si a se pierde astfel ceva deosebit de pretios.
Grasimea galbena si compacta de la tartita in special si de la gat se aduna cu grija si se prajeste separat. Nu se scoate grasimea de sub pielea pasarii, nu se indeparteaza pielea de pe gaina.
Gaina gata dichisita se spala cu apa rece si se aseaza in vasul roman de ceramica.
Gaina se unge cu grasime de pasare, topita sau cu foarte putin ulei de floarea soarelui. Se pune sare grunjoasa si cimbru uscat. Se maseaza pasarea cu mainile. In vas se adauga un mar ionatan (sau de care ai, de preferat dulce), 2-3 cepe mici, cativa catei de usturoi, boabe de piper, foi de dafin.
Cum mi-am propus sa fac varza calita, in vasul roman se pune si niste grasime de pasare, cruda, peste pasare.
In grasimea topita, dupa coacerea pasarii si strecurarea topiturii printr-o sita, se pregateste varza calita.
Surplusul de grasime topita se pastreaza intr-un borcan cu capac, la rece, in frigider, urmand a se utiliza ulterior, de preferat in scurt timp, pentru a nu risca sa rancezeasca. 🙁 Nu se pune sare in untura de pasare ramasa, este destula de la asezonarea pasarii inainte de coacere.
La aceasta reteta nu se pune niciun fel de lichid (apa, vin, bere, etc.) in vasul roman.
Se aseza capacul pe vasul roman. Vasul se introduce in cuptorul rece, al aragazului, la foc mare, pentru 30 de minute. Se reduce focul, la potrivit si se mentine vasul in cuptor pentru 1,5 ore.
Dupa cca.1,5 ora se scoate vasul cu grija din cuptor, folosind manusi speciale pentru bucatarie sau niste carpe groase. Se indeparteaza cu grija capacul vasului sa nu te prinda aburul pe maini, care frige si nu are gura sa strige. 😛
Se intoarce gaina in vasul roman (folosind 2 furculite sau alte scule de bucatarie adecvate), pentru a se rumeni pasarea si pe cealalta parte si se reintroduce vasul, fara capac, in aragaz pentru 20-30 de minute, la foc potrivit.
Gaina coapta va fi rumena si frageda, sa o mananci cu ochii, nu altceva. 8)
Se scoate vasul din cuptor si se lasa pe aragaz, cu capacul pus, pentru 15 minute, pentru ca gaina sa redevina mustoasa.
Gaina se scoate din vas de ceramica pe un platou si se acopera cu o folie de staniol.
Nu uita ! Nu te repezi sa pui apa rece in vasul roman, din ceramica, fierbinte. Nu de altceva dar risti sa-l spargi. Lasa vasul si capacul sa se raceasca singur, treptat.
In grasimea de pasare strecurata, se pregateste varza calita, din varza noua sau din varza murata (vezi reteta).
Friptura se serveste impreuna cu varza calita, pe farfurii incalzite, pentru a nu se slei preparatul.
Mamaliga calda sau mamaliga rece si ardeiul iute sunt de nerefuzat de catre gurmanzii profesionisti.
Un pahar de vin alb sau vin rosu, demisec, este bine venit pentru un festin desavarsit.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! A venit primavara. Nu uitati de cura de verdeturi. Leurda (usturoiul salbatic) servita cruda, in salate, cu putina sare grunjoasa, ulei de masline si zeama de lamaie, este un adevarat izvor de sanatate.
Maine clar varza calita o sa manc.. 😀