Spata de porc inabusita, cu urzici batute, neoparite

A venit primavara. Piata este plina de verdeata (ceapa, usturoi, salata, urzici, spanac, leurda, etc.). Natura isi face datoria inca o data si aduce numai bunatati in farfuriile doritorilor de mancaruri usoare pentru stomac, rapide de preparat de catre gospodine(i), gustoase daca sunt preparate cum trebuie si sanatoase pentru organism.

Daca primavara nu faci o cura de detoxifiere a organismului cu spanac, urzici, leurda, salata verde, untisor, stevie, dragavei, etc., atunci cand ?       8)

Am scris mai de mult retete cu urzici batute, oparite inainte de a fi calite –  urzici batute (vezi reteta), urzici batute cu slanina afumata (vezi reteta) si urzici batute cu carnat afumat (vezi reteta).

Ingrediente de trebuinta in reteta: urzici proaspete, o bucata de spata de porc, o ceapa uscata potrivit de mare, usturoi uscat, ardei gras (de la congelator – vezi reteta) si rosii/ suc de rosii (vezi reteta), sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui, o lingura de unt proaspat.

Gatite cu ulei de floarea soarelui sau cu ulei de masline, fara carne, jumari sau afumatura, urzicile batute sunt o mancare de post apreciata de catre credinciosii practicanti.

Am pregatit urzici batute, neoparite, in ideea ca daca am facut spanac neoparit, dupa o reteta greceasca, de ce nu ar iesi gustoase urzicile batute, daca nu le oparesc inainte si doar calesc direct urzicile vii, in ulei ? Nu am gresit, savoarea este garantata.     😕

Spata de porc inabusita, cu urzici batute, neoparite.
Spata de porc inabusita, cu urzici batute, neoparite.

Desi suntem in post (la noi in familie se tine post cateva zile inainte de Paste, doar pentru “a pregatiti” stomacul pentru marea incercare cu preparate grele care urmeaza), am adaugat la urzicile batute cateva felii de spata de porc (pregatita in cratita de inox pe ochiul aragazului), inabusita intr-un amestec de vin si apa, 2 cepe mici si 3-4 catei de usturoi, plus condimente (sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat).     😀

Friptura de vitel inabusita.
Spata de porc inabusita.

Prepararea la detaliu a fripturii de porc inabusita in vin o voi prezenta cu alta ocazie, cat de curand posibil, cand pozele facute vor fi competitive.

Numai daca nu vrei sa “rontai” putin nisip !     😛     Urzicile vii, proaspete, se spala in cateva ape reci si se lasa cca. 1 ora in apa rece, sa se sedimenteze ultimele urme de nisip/ pamant.

Putina atingere face bine la romatism !     😛     In acelasi timp cu sedimentarea nisipului, daca urzicile sunt culese mai de mult, se invioreaza si redevin puternic “piscatoare”. Daca treci mainile, repede, prin urzicile piscatoare, batranii spun ca iti face bine la romatism.

Eu zic ca face bine si la romantism.      😛     Altfel vezi lumea si pe cei din jur. Te invioreaza si te iuteste in acelasi timp, adica te duci repede si bagi mainile in apa rece, sa nu se inroseasca/ sa se basice chiar (daca urzicile sunt mai batrane) si te ungi cu ulei de floarea soarelui sau cu o crema de maini cu galbenele.

Urzicile spalate se iau cu o spumiera din vasul de sedimentare si se lasa la scurs intr-o sita.

Intr-o cratita de inox se caleste in ulei de floarea soarelui, un amestec de ceapa uscata, taiata solzi, 2-3 catei de usturoi, taiati fin sau zdrobiti, cateva firisoare de ardei gras (poti folosi din cel congelat in toamna).

Calirea legumelor pentru spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite.
Calirea legumelor pentru spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite.

Pentru un gust deosebit, daca nu tineti post, se incalzesc impreuna cu legumele niste jumari de porc sau se calesc impreuna cu legumele niste felii subtiri de slanina afumata.

Calirea legumelor se face pana ceapa devine transparenta si se moaie.

Urzicile batute pentru spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite.
Urzicile batute pentru spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite.

Urzicile crude se adauga treptat peste legumele calite si se amesteca cu lingura de lemn, pentru omogenizare. Nu este o greseala daca se pun toate urzicile o data, mai ales daca ati folosit o cratita mai mare.

Amestecul de legume si urzici se lasa sa fiarba 10-15 minute si la final se adauga suc de rosii (din cel facut in toamna) sau rosii decojite si date pe razatoarea mare. Se lasa sucul sa fiarba cateva minute, impreuna cu legumele si urzicile calite.

Preparatul se serveste cald, cu mamaliga calda sau mamaliga rece.

Mamaliga rece, taiata si pusa pe gratar pentru spata de porc cu urzici batute.
Mamaliga rece, taiata si pusa pe gratar pentru spata de porc cu urzici batute.

Niste castraveti in otet – vezi reteta nu pot lipsi.

Merge si un pahar de vin alb sau rosu, mai dulceag, urzicile fiind ele destul de vartoase, datorita fierului pe care il contin in cantitate apreciabila.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati inceputul primaverii, pregatiti verdeturi in fiecare zi. Consumati verdeturi crude in salate, cu sare grunjoasa, zeama de lamaie si ulei de masline. Organismul va fi fericit si va tine minte peste ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.