Doar ce am trecut in noul an si alte sarbatori bat la usa. Vine Boboteaza si Sf. Ion, zile onomastice – alte sarbatori, alte mese copioase, in familie sau cu prietenii/ colegii, cu sprituri nenumarate si tuici fierte, pe masura.
Mai este ceva timp, pentru o mica pauza gurmandereasca, nu totala, asa, doar de “mentinere” a poftei pentru meseni si a placerii culinare de a gati, pentru gospodine. 😛
Prin frigider am mai gasit ceva legume proaspete (vinete, ardei capia, praz), cumparate anul trecut pentru a face o garnitura la friptura de pui, preparata la cuptor. Prin camara sunt mai mereu – ceapa, cartofi, telina, pastarnac, morcovi. In congelator se gasesc rosii, puse asta toamna, in pungi din plastic, iar in balcon – suc de rosii si ardei capia, din care face sotia mea, in fiecare toamna. Tot in congelator, pus la “pastrare”, am depistat o jumatate de piept de pui, facut la cuptor, cu cateva saptamani in urma.
Folosind cele de mai sus, am preparat un ghiveci de legume, sanatos, gustos si reconfortant pentru stomac, dupa luptele grele cu carnaraia de porc.
Legumele curatate si spalate, taiate la marimi potrivite, sub forme dupa dorinta si placerea fiecaruia, se calesc in untura de pasare.
Deja, nu mai poate fi un secret ! Rosiile congelate se trec prin jet de apa rece si se curata pielita. Se toaca marunt, tot congelate.
Legumele calite, impreuna cu rosiile tocate marunt, se fierb cateva minute, impreuna, pana se decongeleaza rosiile si se coloreaza lichidul in care fierbe ghiveciul. Se adauga sucul de rosii si ardei capia.
Pieptul de pui se portioneaza, inghetat, in bucati de marimi potrivite si se incalzeste, in masa de legume. Se fierb impreuna, pana se decongeleaza pieptul de pui si redevine fraged.
Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Pentru obtinerea ghiveciului dorit, se presara patrunjel verde, tocat marunt.
Ghiveciul se serveste cald.
Un sprit “subtire”, de “vara”, din vin alb, sec, rece, este tocmai potrivit pentru un pranz reusit. 😀
Ghiveciul se serveste cu o salata de ardei copti.
Ardeii copti, pusi in otet, in toamna, se scot din borcan, se adauga ulei de masline, ceapa tosie, tocata feliute si patrunjel verde, tocat marunt.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti sanatosi si fericiti. Anul Nou care abia a inceput, sa va aduca numai bucurii si impliniri, succese pe linie, motivatie pentru munca voastra, spirit inovator si constructiv, maleabilitate in relatiile cu ceilalti, socializare si relatii corecte cu toti vecinii vostri. Un sincer – La multi ani !