Gusa de curcan umpluta cu trei feluri de carne

La sarbatorile de Paste, familionul se strangea la casa parinteasca. Impreuna cu  surorile mele si copii nostri ne duceam sa facem sarbatorile impreuna cu parintii si bunicii. Cum cei batrani au plecat dintre noi, iar noi fratii avem fiecare copii mari, raspanditi prin tara si prin strainataturi, strangerea laolalta a intregului familion se realizeaza din pacate mai rar.

Pastram totusi traditia familiei, de a bucatari tot felul de mancaruri pe care mama si bunica ni le faceau de Paste. Mielul si/ sau iedul erau nelipsiti din meniu – bors de miel/ ied (vezi reteta), friptura de miel/ ied la cuptor (vezi reteta), stufat de miel/ ied (vezi reteta), drob de ied/ miel (vezi reteta). Curcanul era si el la mare cinste, in bucatele preparete de catre mama si bunica – ciorba de potroace (vezi reteta), friptura de curcan la cuptor (vezi reteta), piftie de curcan (vezi reteta), sarmale de curcan si multe alte bunatati.

Pregatim de fiecare Paste, din carne de miel/ ied si din carne de curcan, de fiecare data, cate 2-3 feluri de preparate – aperitive (ceva deosebit langa nelipsitele oua rosii), drob din maruntaie de ied/ miel sau mai nou (ca sa mai “iertam” stomacul     😛     ) drob din pipote, inimi, ficat de curcan/ pui, bors/ ciorba, stufat de miel/ ied, friptura la cuptor/ la gratar, cozonac si pasca, alte dulciuri.

Aceasta reteta – gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, o reteta ceva mai elaborata, era una din “vedetele” mesei de pranz din ziua de Paste, pe care mama o pregatea din timp, preparatul putand fi servit rece ca un aperitiv, dar si cu garnitura de legume, alaturi de drob si oua rosii, in seara de ajun, dupa ce se venea de la biserica.

Copii, pofticiosi din fire, dadeau iama prin bucatarie, imediat ce intrau pe poarta casei parintesti, turul continua prin camara, sa treaca in revista bunatatile si sa le guste.     😕

Gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, cu garnitura de legume si ciuperci.
Gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, cu garnitura de legume si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta:  3 feluri de carne tocata (vitel, porc, curcan/ pui), ceapa uscata si ceapa verde, ardei gras, ciuperci, sare grunjoasa, piper boabe, patrunjel verde, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui.

Carnea (pulpa sau piept de curcan, spata de porc, pulpa de vitel) se toaca separat, la cutit sau se da prin masina de tocat carne. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia de ardei iute/ boia de ardei dulce, cimbru uscat. Carnea se amesteca bine, cu mainile unse cu putin ulei de floarea soarelui.

Carne tocata (amestec de porc, vitel, curcan) pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Carne tocata (amestec de porc, vitel, curcan) pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Intr-o tigaie se calesc impreuna, in ulei de floarea soarelui sau in untura de pasare: ceapa taiata solzisori, ardei gras (rosu, verde, galben – din cel pus la congelator in toamna – vezi reteta), ciuperci intregi (daca sunt micute) sau feliate subtire (daca sunt mai mari).

Bine de stiut ! Ceapa trebuie doar sa se moaie putin, fara a se colora. Gurmanzii adevarati vor fi ispititi ca alaturi de ceapa sa caleasca si niste rondele de praz, taiate fin, cu un cutit bine ascutit. Savoarea este garantata, ……. ca si cum ar mai fi nevoie de garantii.     8)

Calire legume pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Calire legume pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Legumele si ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Carnea tocata, legumele si ciupercile calite, patrunjelul verde, tocat fin, se amesteca, fara a exagera, ca doar dorim sa vedem ce contine preparatul, Nu ? Intr-o pasta fina, rezultata in urma unei amestecari furioase cu ambele maini cu greu identifici ingredientele. Totusi, pasta este preferata micilor mofturosi si uneori trebuie tinut cont de preferintele lor, nu de altceva doar daca vreti sa manance si ei     🙁

Carnea tocata si legumele, amestecate, pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Carnea tocata si legumele, amestecate, pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Cum faci rost de gusa de curcan ? Gusa de curcan se scoate cu maiestrie din jurul gatului pasarii, manuind cutitul cu indrazneala, ca doar nimeni nu s-a nascut invatat (nu este nicio greseala daca impreuna cu gusa ciupesti cu cutitul si din pielea de pe pieptul pasarii, piele care de multe ori o indepartezi, pentru anumite preparate – pane’ de curcan     😛     ).

Gusa curcanului pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Gusa curcanului pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Gusa curcanului spalata bine in cateva ape reci, curatata de ultimii fulgi si chiar parlita la flacara mare a aragazului, se coase cu ac si ata, lasand doar o mica gaurica pe unde vei umple gusa cu amestecul de carne, legume si ciuperci.

Pentru o savoare deosebita ! Nu indepartati grasimea de pe gusa curcanului. Daca nu prea a fost grasime pe gusa, ungeti-o la interior cu untura de pasare sau cu putin ulei de floarea soarelui.

Din pacate ! Gusa mai mare are curcanul. Gusa cu mai multa grasime de pasare (care da o savoare suplimentara preparatului, fragezind carnea care se face inabusita in grasime) are curca. Ghici, ce alegi ?     🙁

Dupa umplerea gusii curcanului cu amestecul de carne, legume si ciuperci, se coase si gaurica. Se preseaza cu mila gusa umpluta, incercand sa distribui uniform umplutura.

Gusa umpluta se unge la exterior cu untura de pasare sau cu ulei de floarea soarelui. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

De mare atentie ! Gusa umpluta se aseaza cu cusatura in jos, intr-o tava din inox, de marime potrivita. De preferat, gusa sa se sprijine de marginile tavii pentru a nu avea spatiu sa se intinda si sa se rupa ata cu care ai cusut-o.

Risc de facut mizerie in cuptorul aragazului ! Gusa de curcan umpluta se va introduce in cuptorul incins al aragazului, mai intai la foc mare pentru 10 minute, timp in care exista riscul sa se sparga daca gusa a fost umpluta prea mult sau pielea era prea subtire si coaserea s-a facut cu multa ata.     🙁

Gusa curcanului a fost umpluta cu amestec de carne, legume si ciuperci pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Gusa curcanului a fost umpluta cu amestec de carne, legume si ciuperci pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Prevedera este mama intelepciunii !  La foc mare, gusa curcanului s-a rumenit putin. In tava de inox au aparut urme de grasime. Se acopera tava din inox cu o hartie de pergament umezita. Se micsoareaza focul la cuptorul aragazului, la potrivit. Riscul spargerii gusii nu a trecut de tot, dar acoperind tava cu hartie de pergament, nu mai faci mizerie in cuptorul aragazului si ai scapat de “felicitarile” consoartei.      😀

In cuptor, gusa se acopera cu hartie de pergament umezita, pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
In cuptor, gusa se acopera cu hartie de pergament umezita, pentru gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Dupa 1,5 ore de stat in cuptor, se scoate hartia de pergament si se lasa gusa sa se rumeneasca. Se scoate tava din cuptor si se intoarce gusa pe cealalta parte pentru rumenire, folosind un cleste de bucatarie si o furculita. Pazea, sa nu stropesti in jur.     🙁

Sosul si gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Sosul si gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Gusa de curcan se scoate pe o farfurie si se acopera cu hartia de pergament. Se lasa sa se odihneasca, pentru a redeveni mustoasa.

Gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne se lasa sa se ohihneasca pentru a redeveni mustoasa.
Gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne se lasa sa se ohihneasca pentru a redeveni mustoasa.

Gusa de curcan se poate servi rece, ca aperitiv, cu mustar sau hrean proaspat ras. Un aperitiv care cere un paharel de tuica de pruna.     😛

Feliere gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Feliere gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Garnitura pentru gusa de curcan ! In tava este destula grasime. Se pun cartofi, taiati felii subtiri, sferturi de ardei gras, felii de praz, ceapa, ciupercute intregi. Se pot pune orice legume se doreste, taiate subtire pentru a se patrunde repede si a nu se arde grasimea de la gusa de curcan.

Tava se reintroduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pana se rumenesc cartofii.

Legume si ciuperci puse in sosul de la gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Legume si ciuperci puse in sosul de la gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

Gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne se poate servi calda, cu garnitura de legume si ciuperci, ca felul doi la orice masa de pranz si chiar la cina.

O salata pregatita din salata verde cu leurda, ridichi si ou fiert, sare grunjoasa, ulei de masline si zeama de lamaie va fi bine venita.

Salata verde cu leurda, ridichi si ou fiert se serveste la gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.
Salata verde cu leurda, ridichi si ou fiert se serveste la gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne.

A nu se uita un pahar de vin alb sau vin rosu.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati de credinta voastra, nu conteaza pe ce taram va aflati, tineti sarbatorile traditionale romanesti, servind preparate romanesti. Fiti alaturi de cei dragi si amintiti-va si de cei plecati dintre noi.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*