Toata lumea vorbeste despre criza profunda care a lovit (din senin ?!) Romania. Toata lumea critica si huiduie guvernul. Toti isi dau cu parerea, ce si cum putem iesi din criza. Dar in fapt, nu se face nimic concret. Un exemplu clasic – piata de legume si fructe din tara. Tarabele sunt pline de pepeni de Dabuleni (adusi din Grecia), rosii de gradina (aduse prin bursa de legume de la Braila, din Turcia), vinete si ardei gras produs in Romania (aduse din Olanda) s.a.m.d
Timid, prin colturile pietei, sa nu-i ia la ochi oagarii, care stapanesc din umbra, mesele, unde vand „doamne de oras” deghizate in taranci producatoare de legume autohtone, gasesti cate un taran autentic, care a indraznit sa infrunte mafia pietelor si isi etaleaza legumele culese din solarul de la Gradinari sau Corabia. Taranul nu-si permite insa, sa vanda legumele obtinute cu sudoarea fruntii sale, sub pretul pietei, stabilit in clar, de catre precupetele care au spatele asigurat de bodigarzii sefilor tuciurii si de mai marii supraveghetori ai pietelor, numiti de primarii.
Situatia descrisa mai sus dureaza de multi ani, de pe vremea marilor concedieri ale conventiei democrate, sub obladuirea fostului lider sindical, trezit peste noapte in fotoliul de premier, V.Ciorbea. Nu s-a schimbat nimic, de atunci si pana acuma, in organigrama. Au aparut doar fete noi la administratia pietelor (postul se vinde bine, ori de cate ori se schimba primarul). Oagarii au mai imbatranit, dar au schimbul de maine asigurat, isi instruiesc zilnic, urmasii, la fata locului, in piete.
Am cumparat legume de la tarani autentici (sau asa imi place mie sa cred 🙁 ).
Se pot umple: vinete, dovlecei, rosii, gogosari, ardei gras, ardei capia, ceapa, sfecla (dar schimba culoarea sosului), gulii.
O singura conditie ! Legumele pe care vrei sa le umpli trebuie sa fie mai mari, ca sa le poti scobi de miez si apoi sa le poti umple.
Miezul care se scobeste (cu lingurita) din legume, se taie marunt, la cutit si se amesteca cu radacini de morcov, pastarnac, telina, patrunjel (date pe razatoarea mare sau tocate marunt, la cutit) si cu verdeata (patrunjel si marar verde, taiate marunt).
Nu cred ca era nevoie de precizat ! Ardeii si gogosarii au codite si seminte (nu miez comestibil), care se arunca. 😀
Se cumpara carne de vita si porc sau numai de porc (bucata intreaga de spata sau fleica, cu putina grasime) si se zambeste malitios fetei de la macelarie, ca sa-ti toace carnea la masina electrica de tocat, cu sita mare. 8)
Carnea tocata se amesteca cu legumele si cu 2 oua de gaina. Se pune sare grunjoasa si piper proaspat macinate. Cine doreste mai iute, poate pune boia iute si boia dulce.
Umplutura legumelor se poate face si cu orez prefiert de jumatate, adaugat in amestecul de carne tocata si legume.
De cate ori fac legume umplute, imi place sa pun separat, in alte legume, un amestec de orez prefiert si ceapa prajita, plus verdeata.
Secret, bine venit pentru cei care tin post ! Legumele umplute numai cu orez, se servesc reci. Sunt nemaipomenit de delicioase, servite la cina.
Ca sa nu se supere Doamne-Doamne ! Daca tot tineti post, nu este indicat sa pregatiti legumele umplute cu orez, in aceeasi tava cu cele umplute cu carne.
Legumele se umplu cu amestecul preparat mai sus. Legumele umplute se prajesc in ulei de floarea soarelui, in cratita/ tava in care le vei pune la cuptor sau separat intr-o tigaie adanca.
Din miezul legumelor se obtine de regula, o cantitate mai mare, decat necesarul pentru umplutura.
Dupa ce se prajesc legumele umplute, se aseaza intr-o tava. Umplutura de legume, ramasa, se adauga, in tava, in jurul legumelor umplute. Pe legumele umplute se pune suc de rosii, din belsug. Sosul pe care il vei obtine va fi adevaratul premiu gastronomic pentru meseni.
Tava cu legume se pune in cuptorul incins, la foc potrivit.
Adevarata minunatie gastronomica, de inspiratie mediteraniana. Sosul de legume este bestial. Mirosul de legume proaspat gatite, invadeaza bucataria si nu numai, agitand nasul celor din jur, care incep sa-si faca drum prin jurul mesei. 😛
Legumele umplute se servesc fierbinti, cu smantana luata de la tarani, din aceea groasa si galbena, care „refuza” sa iasa din borcan, desi „impingi” cu greu in lingura. Se presara patrunjel verde, tocat marunt.
Smantana rece se va revarsa peste legumele fierbinti, in sosul pe care gospodina l-a pus langa legumele umplute, in farfuria gurmanzilor, care abia asteapta sa inceapa „atacul gastronomic”.
Nu ezitati ! Ce este mai delicios decat sa moi o bucata de paine neagra, cu fibre, in sosul fierbinte si sa te infrupti apoi ? Sa moi doua bucati de paine. 😀
Numai pentru gurmanzi adevarati ! Nimic nu este mai firesc decat sa te stergi la coltul gurii, de sosul care tocmai a luat-o razna, cu o bucata de miez de paine si apoi sa dumici in liniste aceasta ultima bucatica a festinului recent incheiat. Si ce daca se uita gospodina urat (nu a uitat sa puna servetele pe masa) ? Treaba ei, e dreptul ei de gospodina, dar si al nostru, al gurmanzilor adevarati, sa ne indeplinim toate ritualurile gastronomice.
Legumele umplute merg de minune cu varza si castraveti, in saramura slaba, acrire rapida, acuma, primavara-vara, in 5-6 zile. Nu am poze, nu spun reteta, deocamdata. 🙁
Nu uitati de un pahar de vin alb, demisec. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sa aveti noroc numai de legume ecologice (fara pesticide si agenti chimici, de coacere), coapte in vrej (pe tarlaua taranului autentic), nu in tirul care le aduce de la turci.
Era sa uit ! Legumele cumparate din market nu indeplinesc conditiile din urarea mea anterioara.