Cumperi de la market dovlecei potriviti ca marime (ca sa aiba seminte mici si putine).
Ii speli, ii cureti de coaja si ii tai in felii groase de 1 cm, apoi ii oparesti 3-4 minute intr-o oala cu apa clocotita si sare. Ii scoti cu spumiera si ii lasi sa se scurga de apa intr-o sita.
Faci un amestec de branza dulce si branza sarata (1/1, cate 200 grame), data pe razatoare, 3-4 oua batute (nu se folosesc decat oua de gaina; cele de rata, curca, gasca se consuma doar fierte, fiind periculoase pentru stomac, putand provoca indigestie, chiar toxiinfectie alimentara), marar verde, taiat fin, un varf de cutit de unt, smantana groasa si untoasa, cumparata de la tarani (300 grame), putin piper proaspat macinat. Se omogenizeaza bine amestecul.
Se unge o tava termorezistenta cu unt (sau margarina sau ulei) si se tapeteaza cu putin pesmet alb.
Se pun straturi de dovlecei si din amestec. La fund si deasupra va fi strat de dovlecei. Se bat 1-2 oua si se intind deasupra.
Se introduce in cuptorul incins, la foc potrivit, pana se rumeneste deasupra. Stiu cum merge doar cuptorul meu, asa ca din cand in cand e bine sa te uiti, ca sa nu se arda.
Se serveste fierbinte, cu smantana deasupra. Merge si un vin alb dulceag.
Pofta buna !
Se poate folosi in loc de dovlecei, conopida buchetele sau cartofi taiati rondele, groase de cate 2 cm. Nu am incercat inca cu vinete sau brocoli. Urmeaza.