Macaroane cu carne tocata, specialitatea mamei mele

Trebuie sa recunosc – sunt un mare pofticios, care fiind si destul de curios din fire, devin gurmand, una – doua.

Imi place sa experimentez. Ma uit pe site-uri de bucatareli, privesc cu placere la televizor, daca cel(a) care gateste, nu sare calul, in sensul ca amesteca condimente, utilizate pe toate meridianele lumii, de nu mai stii ce sa crezi, etaleaza pe tocator tot felul de “buruieni”, de care nici nu am auzit (eu, care am pretentia ca sunt destul de “citit”    🙂     ) sau fac asocieri dintre cele mai ciudate, dupa gustul meu.

Citesc cu placere, carti de bucate, scrise de cunoscatori, in ale meseriei, dar si care sunt adevarati descoperitori de retete stravechi.

Regret ca nu gasesc intotdeauna, cele mai bune sortimente de “materii prime”, pentru retetele mele. Apelez destul de des la piata libera, la macelarii si pescarii de cartier, unde gasesc de ani de zile, chiar daca mai scump, sortimenente garantate.

Pentru reteta de astazi, mi-am amintit de anii copilariei, cand la masa, fiind destul de multi, mama si bunica erau nevoite sa gateasca dimineata, la pranz si seara. Seara, timpul era scurt si trebuia pregatit ceva, repede, pentru cand veneau tata si bunicul de la serviciu.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fainoase (macaroane, spagheti, pene, “sfredele”, melcisori, tuburi, etc., dupa gustul fiecaruia sau dupa imaginatia gospodinei, care le pregateste in casa, din aluat proaspat), carne tocata (de porc, de vitel, amestec de porc si vitel, de curcan, de pui, intr-un cuvant – de care ai cumparat sau iti face placere), oua de gaina (neaparat, oua cumparate de la tarani sau luate din cuibarul gainilor, din curtea ta, de pasari), branza telemea cumparata de la ciobani (telemea de oaie, de vaca sau amestecata, oaie si vaca), cascaval (afumat sau neafumat), smantana grasa (cumparata de la ciobani), lapte dulce (cumparat de la precupete), ceapa, usturoi, ciuperci (culese din padure sau cumparate din piata de la femei batrane sau de la producatori), verdeata (marar si patrunjel, ceapa si usturoi), ulei de masline sau ulei de floarea soarelui.

Imi place bucataria romaneasca, invatata de la bunici si parinti, prinsa in zbor de pe la pensiunile taranesti sau de la serbarile campenesti, in aer liber, din vremea copilariei mele.

Nu cumpar niciodata carne, gata tocata. Neincrederea in comercianti, in general, ma face sa fiu, poate nedrept si cu fetele de la macelaria, de unde cumpar carne.     🙁

Cand cumpar carne de porc sau/si vitel, aleg, din priviri, bucata de carne pe care o doresc, la 1-1,5 Kg si zambind frumos, rog fetele sa o toace la masina electrica, cu sita mare. Cand fac macaroane cu carne de curcan sau de pui, cumpar piept/ pulpa de pasare, iar carnea o toc acasa, la masina manuala, de tocat carne.

Carnea tocata, se caleste in ulei de floarea soarelui, impreuna cu 2-3 catei de usturoi si 2-3 cepe, tocate  marunt.

Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat, dupa gust. La carnea de porc sau de vitel, merge si boia de ardei dulce si boia de ardei iute.

Carnea tocata nu trebuie facuta prea tare. La fel si ceapa. Preparatul va fi pus in cuptor, unde coacerea va fi exact cat trebuie.

Telemeaua si cascavalul se dau pe razatoarea mare. Nu va zgarciti, la branza.      😛

Se bat bine, cu telul sau cu furculita, 3 oua proaspete, de gaina.

Nu-i obligatoriu, dar este atat de bun … ! Un gurmand adevarat, nu va rezista ispitei si va pune in oul batut, 2-3 linguri de smanatana grasa, cumparata de la precupete, din piata si pentru a nu fi prea gros amestecul, va adauga si 50 de ml. (un paharel) de lapte dulce.

Pastele fainoase se fierb (in apa rece, adusa la fierbere, in care s-a adaugat o lingurita de sare grunjoasa si 1-2 linguri de ulei de masline), atata timp cat scrie pe pachetul cumparat din market.

Pentru gurmanzi adevarati ! Gospodine, nu ezitati, sa faceti paste fainoase in casa. Nu veti regreta. Reteta, pentru paste de casa, cu alta ocazie.      🙁      🙂

Pastele fainoase, fierte, se scurg de apa, intr-o sita.

Pastele se pun intr-un vas de ceramica, termorezistent, uns cu unt, cumparat de la ciobani.

Pentru cei mai putin pretentiosi ! Se poate folosi ulei de masline sau ulei de floarea soarelui, pentru a unge vasul.

Peste macaroane se aseaza carnea tocata, calita.

Numai pentru cei mai pretentiosi gurmanzi, dintre noi ! Peste carnea tocata, se aseaza felii subtiri de ciuperci albe. Nu-i obligatoriu, dar este deosebit de gustos.

Este randul branzei rase, sa fie pus in strat, in vasul de ceramica. Se adauga si cateva firisoare de cascaval ras, verdeata tocata fin si jumatate din ouale batute, amestecate cu smantana si lapte dulce.

Ultimul strat, va fi de paste fainoase. Se adauga restul de cascaval ras si ce a ramas din ouale batute.

Si ce daca suntem niste gurmanzi ! Cateva lingurite de unt proaspat, “aruncate” pe deasupra, unt care se va topi si va napadi macaroanele, asigurand deliciul preparatului.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins, al aragazului, la foc potrivit.

Se urmareste, prin geamul cuptorului aragazului, rumenirea preparatului.

Macaroanele, scoase din cuptor, se lasa sa se odihneasca 10 minute, timp in care grasimea, in care au fiert, in cuptor, va intra in ingrediente si le va face fragede.

Macaroanele cu carne se servesc calde, pe farfurii incalzite. Deasupra, se pune suc de rosii, din cel facut de sotia mea, in toamana trecuta.

Doar pentru gurmanzii curiosi ! Daca esti curios(a), cum se pregateste sucul de rosii, gasesti reteta pe acest blog.      8)      Merge sa folosesti si sucuri de rosii (preparate prin retete sofisticate, avand denumiri fanteziste), cumparate din market, dar gustul difera. Mie unul, mi se pare esential, sa folosesc in aceasta reteta, numai sucul de rosii facut de sotia mea.

In sezon, se servesc cu aceste macaroane, muraturi taranesti de vara (castraveti si varza), facute rapid, la soare. Reteta este pe acest blog, dar numai pentru pofticiosi.      8)

Nu uitati de un paharel de vin rosu, demidulce. Nu ca n-ar  merge si o bere rece sau un pahar de vin alb, demisec, rece.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va toate poftele culinare ! Veti vedea ca daca dupa mesele copioase, nu veti ezita sa iesiti la o plimbare, sub clar de luna, nici nu conteaza o masa copioasa. Este sezonul cand teii sunt infloriti si mirosul lor bestial, in special dupa ploaie, va poate scoate din cotidian, va alunga stresul si va face dornici de a lua in piept, a doua zi, aceeasi activitate care va asigura traiul.

8 Comments

  1. ella dumitru

    vreau si niste cantitati ale ingredientelor.

    • Nu cantaresc ingredientele decat din ochi si le adaug in preparate in functie de gustul propriu. Este unul din motivele pentru care nu ma lansez in retete de dulciuri, in care se pare ca trebuie sa cantaresti pentru a-ti iesi ceea ce doresti.

  2. Mihaela Helmis

    Buna ziua,va rog o reteta pentru castraveti murati.Mama pregateste castraveti murati si cand sa-i gust sau sa mananc sunt moi.Vreau sa-i murez eu ca m-am saturat sa cumpar din market gata pregatiti la borcan.Poate si gogosari daca nu va deranjeaza si nu va plictisesc…!Multumesc frumos.

    • Intrati pe prima pagina a site-ului si in dreapta sus gasiti o bulina neagra cu o lupa in centru. Dati clik si scrieti ce reteta doriti sa aflati, apoi enter.
      Pe partea din dreapta a site-ului, tot in prima pagina gasiti categorii de retete. Dati clik pe muraturi si va apar toate retetele de muraturi scrise de mine. Alegeti reteta dorita.

  3. câtă poezie fara sens culinar…promovata de/pe Google!
    Într-adevar … ati descoperit apa caldă!
    Felicitari pentru tot!
    Observatii: mai trebuia sa adaugati ceva despre rudele de gradul III-IV..

    • Asa scriu eu, nu neaparat reteta este in prim plan. Amintirile, gandurile si ideile ma fac fericit si multumit cu ceea ce realizez.
      Daca nu va place, nu va obliga nimeni sa cititi pasajele cu "poezie fara sens culinar". Inteleg ca totusi, reteta v-a placut si daca ati respectat-o intocmai, ati obtinut cu siguranta, un preparat delicios si plin de savoare.

  4. A trebuit sa renunt a pregati reteta, pentru ca nu am gasit in piata femei batrane de la care sa cumpar ciupercile! 🙂

    • Puteati folosi ciuperci cumparate din market. In piata, nu gasit acum, nu este sezon.
      Preparatul obtinut este delicios si cu ciuperci de crescatorie, chiar daca gustul pregnant de ciuperca de padure nu este evidentiat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*