File de somn cu dovlecei si ciuperci, pane, in aluat de bere

Dupa cum am mai spus-o, prefer sa cumpar pestele intreg.

Avantajele transarii pestelui ! Il portionezi dupa cum doresti sa pregatesti diferite retete – capul si coada pentru ciorba sau rasol (daca pestele este mare, la 4-5 Kg), medalioane pentru gratar, fileuri pentru facut pane, trunchi pentru rasol sau pentru preparat la cuptor. Cumparat intreg, pestele este mai avantajos, ca pret. Pestele mai mic se poate pregati intreg, la cuptor sau la gratar, saramura. Daca esti norocos, pestele are si icre. De multe ori, scoti banii, numai cu icrele. Laptii si chiar icrele se folosesc, in ciorba. Icrele se freaca cu ulei, dupa cca. 2 saptamani de stat in putina sare.    😛

Dezavantajele cumpararii pestelui intreg ! Ca sa nu risti sa fie mai vechi, te uiti cu atentie la ceea ce cumperi – ochii sa fie limpezi, solzii sa fie tari si sa nu se desprinda de trunchi, branhiile sa fie de un rosu aprins, sa miroasa a proaspat, a balta, orice alt miros fiind dezagreabil. Trebuie sa il cureti. Nu stii daca are icre.    🙁

Ingrediente de trebuinta pentru reteta: fileuri de somn, ciuperci albe, cu palaria mare, dovlecei proaspeti, bere, oua, verdeata (patrunjel, marar, usturoi si ceapa verde), faina, sare grunjoasa si piper boabe, ulei de masline, unt, iaurt, slanina afumata.

Montat pe un platou generos, preparatul trebuie sa fie vizibil de la o posta.     8)

Se pregateste un aluat din oua, bere, sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, faina.

Se amesteca cu telul sau cu furculita, pana se obtine o pasta consistenta (sa curga cu usurinta, dupa furculita).

Fileurile de somon se taie cu un cutit bine ascutit, in diagonala, la o grosime, de 1,5-2 cm.

Fileurile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspata macinate, dupa gust. Se picura zeama de lamaie si se lasa fileurile de peste, la rece, in frigider, pentru 10 minute.

Dovlecelul se spala sub jet de apa rece. Nu se curata de coaja. Se taie felii, in diagonala, de 1-1,5 cm grosime.

Feliile de dovlecel se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macin ate, dupa gust.

Feliile de dovlecel se dau prin aluatul de bere si se prajesc intr-un amestec de ulei de masline cu putin unt, la foc potrivit.

Dovlecelul prajit se scoate pe un platou si se presara patrunjel verde tocat marunt.

Se pregateste un amestec de pesmet si branza telemea de oaie, rasa. Se poate folosi cascaval in loc de branza. Se macina piper boabe, dupa gust.

Fileurile de peste se rostogolesc prin aluatul de bere, apoi prin pesmet, avand grija sa se acopere pestele cu pesmet si cu branza.

Se repeta operatia de 2 ori, in ordinea: aluat de bere, pesmet, aluat de bere, pesmet.

Pestele se prajeste intr-un amestec de ulei de masline cu putin unt, la foc mare. Se perpeleste pe ambele fete, avand grija sa nu se arda.

Ciupercile se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Se taie coditele la ciuperci.

Coditele de la ciuperci, slanina afumata, ceapa si usturoiul verde se toaca marunt si se calesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat. Se presara mararul verde, tocat marunt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.

In palariile ciupercilor se pune putin unt, care va fragezi ciuperca.

Coditele de ciuperci, slaninuta si verdeata, calite, se pun in palaria ciupercilor. Se preseaza usor, umplutura, pentru a se mula in palaria ciupercii.

Palariile ciupercilor umplute, se pun una peste alta, cate doua si se preseaza usor, pentru a se lipi si forma un tot culinar, unitar.

Perechile de ciuperci se dau prin aluatul de bere, acoperind toate partile tuturigii formate din cele 2 jumatati de ciuperci umplute.

Ciupercile se prajesc (intorcandu-le cu atentie sa nu se pravaleasca turnul ciuperii), la foc potrivit, in ulei de masline, intr-o cratita cu peretii mai inalti, pentru o prajire uniforma si pentru a evita imprastierea stropilor de ulei fierbinte prin bucatarie si te miri pe unde mai ajunge (maini, fata, etc.).     😛

Se pregateste un mujdei de usturoi verde cu marar verde, tocate fin, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, putin ulei de masline, zeama de lamaie.

Daca s-a facut prea mult aluat de bere, acesta nu se arunca. Aluatul de bere se prajeste in uleiul de masline, incins, in care s-au prajit ciupercile.

Prajina obtinuta va servi drept baza, la prezentarea preparatului, mesenilor infometati, de atata asteptare pana sa se puna masa.

Si totusi nu se pune ! Uf, mult a mai durat prepararea mesei, astazi.     🙁     Gusta si vei fi incantat. Savoarea preparatului si bogatia de gusturi te va face sa uiti ca ai asteptat atat timp.

Pentru adevaratii pofticiosi ! Pestele cu mujdei si sosul in care s-a prajit pestele nu poate fi servit fara o felie de mamaliga rece pusa la gratar pentru a fi infierbantata putin.

Un pahar de vin alb, sec, rece, va inobila preparatul, facandu-l de neuitat printre gurmanzii profesionisti.     😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! A trecut ceva timp de cand am inceput sa scriu, aproape la fel de mult timp, cat mi-a luat sa prepar. Si am fost ajutat si de sotie. Cine ajunge cu cititul pana aici si daca mai si experimenteaza, sunt convins ca va zice: preparatul acesta merita toate aplauzele noastre. Poate, chiar si bucatarul.    😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*