Mancare de bame cu piept de curcan

Bamele proaspete sunt o adevarata raritate prin piete, iar in market lipsesc cu desavarsire. Iarna, daca esti norocos, gasesti in market, bame congelate, care sa nu fie atoase, dupa preparare si prin urmare greu de mestecat. Cum comerciantii congeleaza la gramada, ce au, bamele din market sunt de regula destul de mari, motiv pentru care, de obicei, eu le ocolesc. Acest fapt, nu inseamna ca nu cumpar, mai si risc, ca doar exceptia intareste regula.

Fiind destul de rare, pretul bamelor proaspete este pe masura, 18-20 lei/ kg. Pe vremuri, se cultivau in Baragan si se aduceau la aprozar, niste bame mari (altoite ?!), de 10-15 cm lungime, de cumparai 2-3 Kg (pretul era destul de mic) ca sa ai de unde sa alegi pentru facut o mancare.

Ingrediente de trebuinta in reteta: bame proaspete sau bame congelate, ardei gras si/ sau ardei capia, rosii, patrunjel verde, ceapa, usturoi, o bucata de piept de curcan, proaspat sau deja pregatit la cuptor.

Gustul putin cam ciudat al bamelor (sincer, din pacate, nu stiu sa-l descriu in cuvinte ?!), face ca sa nu fie agreate de prea multi pofticiosi, oricat ar fi acestia de curiosi, sa experimenteze.

Secretul bine pastrat care face sa dispara gustul ciudat al bamelor proaspete ! Se aleg doar bame de marimea unui degetel de copil, de un verde crud, care sa nu fie lemnoase. Se taie partea mai tare, prin care fructul se leaga de tulpina plantei, printr-o codita subtire, parte deja lemnoasa. Din pacate, nu am o poza a unei tufe de bame, asa cum creste in gradina de zarzavat, pentru a exemplifica.            Pentru a disparea lichidul lipicios care apare la curatarea fructului, inainte de prepararea propiu zisa, bamele proaspete, dar si bamele congelate se oparesc in apa fiarta, in care s-a pus o lingura de otet din vin, de 9 grade si un praf de sare grunjoasa.

Nu am gasit bame proaspete, in piata. Am apelat la ultima rezerva, din congelator. Precupeata cu care aveam vorba, pentru a-mi aduce bame proaspete, probabil nu a recoltat inca din productia de bame a acestui an sau cele cateva tufe cu bame, pe care le cultiva in gradina de legume, au fost lovite de piatra.

Numai pentru cei curajosi ! Daca gasiti bame proaspete in piata, nu ezitati sa cumparati. Nu privati pofticiosii din voi sa savureze o mancare, de sezon, aproape perfecta.

Bamele proaspete se oparesc asa cum am prezentat mai sus. Bamele congelate se „verifica” si se indeparteaza partea lemnoasa, apoi se oparesc, punandu-le inghetate in apa fiarta, cu sare grunjoasa si otet din vin. Bamele oparite, scurse de apa, se stropesc cu zeama de lamaie, sa ramana verzi.

Pieptul de curcan se feliaza, in bucati subtiri, care se prajesc intr-o cratita de inox, in untura de pasare sau ulei de floarea soarelui, bine incins, la foc iute, pana se rumeneste usor. Se asezoneaza cu sare si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.

Ceapa taiata rondele si ardeiul, taiat feliute subtiri, se caleste impreuna cu carnea de curcan.

Se adauga bamele oparite si usturoiul, feliat subtire. Se calesc impreuna cu legumele si carnea de curcan, pana se moaie bamele, fara a se fierbe complet (sa ramana destul de tari).

A nu se uita ! Pana aici, lingura de lemn va sta numai in mana si cu ea se va amesteca in continuu, in cratita.

Se adauga rosiile taiate rondele si se acopera cratita cu capacul, pentru a se inabusi tot continutul. Focul se da la potrivit, pentru a se face complet bamele si a se pregati minunatul sos.

Cand sosul a iesit deasupra preparatului, se potriveste de sare si piper. Se adauga verdeata (patrunjel si frunze de busuioc), taiata fin.

Mancarea se serveste aburinda, neaparat cu paine calda. Nu mananci paine, pe motiv de silueta, trebuie sa te „sacrifici”, altfel nu vei putea sa savurezi minunatul sos.

Mancarica merge de minune cu o salata de varza noua, castraveti proaspeti si marar verde, ulei de masline, otet de mere si miere, sare, piper.

Daca prin borcanele din balcon mai gasesti o gogonea ratacita, de la muraturile din toamna trecuta (care va inlocui salata de varza), festinul va fi complet.

Un pahar de vin alb, rece, demidulce, va completa o cina minunata, in doi.

Am uitat ceva ? Atmosfera se creaza cu o muzica lenta, in surdina.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Uitasem. Daca gasiti bame proaspete, cumparati mai multe. Le curatati doar de cotorul lemnos si le puneti in pungi bine inchise, in congelator. Daca nu sunteti grabiti, opariti bamele, le lasati la scurs si apoi le puneti la congelator. Daca veti opari bamele, nu va mai trebui sa le opariti inainte de pregatire si le veti pune inghetate, in mancarea pe care o preparati. Puneti alaturi de bame si o legatura de patrunjel verde, o mana zdravana de feliute de ardei gras si 4-5 rosii mici, lunguiete, bine coapte. La iarna, cand va veti aduce aminte de bamele puse la pastrare, veti incropi la iuteala o mancare delicioasa.

One Comment

  1. Salut ,am vazut reteta ,am incercat-o si mia placut 😉 ,iar daca esti interesat de bamele ,sau daca altcineva este interesat ma poate contacta la nr 0767871197 aduc saptamana aceasta bamele proaspete .nu ezitati ,or dau la pret foarte bun , nu vreau sa le arunc sau sa Raman cu ele contactati-ma

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*