Ciorba din cap de piept de vitel, acrita cu zeama de castraveti

Daca te uiti prin macelelarii, toate vand carne de vitel. Nici market-urile nu se lasa mai prejos cand este vorba de a te ademeni sa cumperi – si ei vand carne de vitel, ambalata la pungi mai mari sau mai mici, cu oferte de pret care mai de care mai tentante (zic ei, ca sa credem noi).

Comerciantii, se pare, ne cunosc foarte bine pe noi cumparatorii – suntem tentati sa luam mai mult, daca este si mai ieftin.   😀

Cum nu intotdeauna mult inseamna si rentabil, iar ieftin nu inseamna neaparat ceva de calitate indoielnica, de cele mai multe ori cumparatorul este cel pacalit. Nu credeti ? Comparati in orice market pretul la pulpa de vitel, la pachete de cca. 1 Kg cu cel de la pachetele familiale (unde se face reclama ca pretul ar fi mai mic cu cel putin 10 %). Neamtul nu pleaca niciodata la cumparaturi fara calculatorul de buzunar. Stie el de ce. Noi romanii radem de nemti, zicem ca sunt calici, dar de fapt ei nu suporta sa fie inselati. O fi bine, o fi rau ? Poate vom afla si noi romanii, candva.   😛  

Daca vrei sa cumperi carne cruda, de vitel, trebuie sa stii ca animalul in viu are pana in 200 Kg. Asta inseamna sa te uiti cu atentie la modul cum este taiata bucata pe cere vrei sa o cumperi – adica ditamai bucatoaia de pulpa, nu poate fi de vitel. Carnea de vitel este de un rosu aprins si are pielite stravezii. Daca vezi carne de un rosu deschis, cu pielite baloase, nu cumpara, vitelul era prea mic cand l-a taiat (din te miri ce cauza). Ar mai fi ceva secrete legate de textura carnii, dar deja intram intr-un domeniu pe care il stapanesc doar macelarii profesionisti.

Pentru ciorba de vitel, capul de piept este cel mai potrivit deoarece are os mic, carne destula si frageda, grasime putina si o parte moale de zgarci, care toate, dau un gust deosebit preparatului. 

Pentru ciorba iti trebuie o radacina de patrunjel, un morcov, un cartof, o telina mica, o radacina mica de pastarnac, o ceapa mica, o bucatica de praz, cateva fire de ardei gras si 3-4 rosii scoase din congelator.

Oparesti carnea in 2-3 minute, in apa clocotita. Arunci apa si speli carnea cu apa calduta.

Rosiile le pui inghetate, curatate de pielita si tocate marunt, spre sfarsitul fierberii ciorbei, altfel va dura fierberea mai mult timp.

Toci toate legumele dupa cum crezi de cuvinta, oricum in bucatele nici prea mari dar nici mici. Calesti legumele in cratita de ciorba, in putin ulei de floarea soarelui, pana se inmoaie ceapa si legumele capata o lucire de unsoare deasupra.

Poti sa adaugi si cateva firisoare de ardei iute si sa presari niste piper proaspat macinat. O ramurica de marar uscat, pusa la fiert o data cu legumele si carnea este bine venita.

Secret ! Nu pui sare, deoarece zeama de castraveti poate fi mai sarata, daca ai fost distrat sau cam obosit (?!), cand ai pus muraturile. Mai bine sa trebuiasca sare cand servesti ciorba, decat sa fie prea sarata.

Adaugi carnea si apa rece pana la 4 degete sub gura oalei de ciorba. Carnea de vitel fierbe repede si nu trebuie sa pui ciorba sa fiarba la oala de presiune.

Pui ciorba sa fiarba, la foc mare mai intai, cu capacul pus pe oala de ciorba, pana incepe fierberea, apoi reduci focul si lasi ciorba sa fiarba la foc potrivit, constant, cu capacul pus pe oala (sa se condenseze vaporii si sa se scurga tot in lichid) pana intra furculita, usor, in carne.

Cine nu stie ? Fierberea mocnita a ciorbelor innobileaza gustul si dilata narile mesenilor. Ce mai freamat, ce mai vuiet, se va naste in curand, la gura infometatilor.   😀

Scoti niste zeama de castraveti, din cei pusi toamna, in saramura. Fierbi zeama de castraveti si culegi cu o lingura „floarea” care se strange deasupra. Amesteci zeama de castraveti cu restul de ciorba, adaugi rosiile tocate marunt si mai lasi sa dea in cateva clocote.

Faramitezi intre degete niste leustean uscat (pui leustean verde taiat mai mare, daca ai) si il adaugi in ciorba. Opresti focul si lasi ciorba sa se odihneasca vreo 15 minute, sa se amestece miroasele deja cuprinse in ciorba, in timpul fierberii, cu miasma de leustean.

Ciorba se serveste fierbinte, cu adei iute, hrean si mamaliga calda. O tuica fiarta sau rece iti deschide apetitul.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Ciorba calda servita de cel putin 2-3 ori pe saptamana, la pranz, inseamna sanatate garantata, la stomac. Sunt femei si barbati (nu putini la numar, eu nefacand din pacate parte din ei), care nu se aseaza la masa de pranz, daca nu se serveste ciorba sau supa. Daca te uiti la fata lor, straluceste si plesneste de sanatate. Oare de ce ? Zic eu, printre altele si pentru ca mananca sanatos si gustos.   😛

2 comentarii

  1. duc dorul ciorbelor de acasa, aici in diaspora ma straduiesc dar parca nimic nu are gust. Multumesc pentru placerea papilelor gustative si toate gindurile bune si spornice in bucatarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *