Mancare de vinete pe toate gusturile

Mi-am adus aminte, cum faceam pe vremuri, mancare de vinete. Ulterior am descoperi reteta cu vinete necoapte, in prealabil sau cu vinete folosite ca orice alta leguma proaspata, doar spalata si taiata in bucati potrivite.

Banc sec si ce daca ! Tot am scris cuvantul prealabil, asa ca spun si bancul care mi-a venit in minte, pe moment, chiar daca nu prea este locul potrivit, sa-l mentionez.    😀

Ionica si cu Lenuta stand de vorba, pe malul garlei, de unde supravegheau cardul de gaste sa nu intre in gradina de zarzavat a primaritei din sat, pun la cale de o intalnire amoroasa. Dupa ceva “lamuriri verbale” si insistente atletice (cu mainile din dotare) din partea lui Ionica, Lenuta accepta sa-i acorde favorurile, dar numai daca, face o baie, in prealabil. Cam buimac, intrat intr-o incurcatura evidenta, Ionica nu stie ce sa zica. Murmurand  in barba, impacat cu refuzul voalat al Lenutei, isi zice – cum sa stiu eu pe unde curge prealabilul, ca raurile pe la noi se numesc – Raul Targului, Cerna si Paraul miresei.    🙁

Trecand la lucruri domestice, mancarea de vinete este un preparat de sezon, deosebit de gustos si cel mai important, este usor de incropit.

Iti trebuie 3-4 vinete lunguiete, negre si sanatoase, niste ardei gras si ardei capia, ceapa, verdeata.

Secretul cumparatorului ! Cand cumperi vinete, acestea se incearca cu degetul mare, sa fie moi, langa codita. Daca vrei vinete pentru copt, cumperi cele mai mari vinete, care au o forma alungita, de trompeta, retezata din scurt langa palnie. Nu trebuie sa te sperii ca vinetele mari sunt pline de seminte. Cand cumperi vinete pentru mancare de vinete, le alegi pe cele lungi, subtirele si daca se poate, cam de aceeasi marime.

Nu este de neglijat ! Vinetele se coc direct, pe flacara cea mai mare a aragazului, cu riscul de a face murdarie in bucatarie si de a intrerupe pentru ceva vreme, relatia de “intelegere conjugala”, din bucatarie. Daca esti mai meticulos si nu iti place de niciun fel sa cureti aragazul, se pune in jurul pipei arzatorului, o bucata de folie din staniol.   😀

Exista solutii ! Consoarta poate fi inbunata, daca o scoti la iarba verde si coci atunci, ditamai vinetele (1-1,5 Kg/ buc), direct in jarul ramas dupa ce ai facut friptura pe gratar.

Se taie vinetele in rondele, se da un praf de sare si se lasa la scurs intr-o sita, timp de 20 de minute. Daca vrei sa folosesti mult ulei, poti sari peste lasatul la scurs al rondelelor de vinete.

Rondelele de vinete se storc bine de apa (este amara, ca fierea ?!) si se prajesc pe ambele fete, in ulei de floarea soarelui, bine incins.

Separat se caleste, in ulei de floarea soarelui, o ceapa alba, mare, taiata rondele, un ardei gras verde si un ardei capia, rosu. Nu se pune apa, isi vor lasa legumele destula apa, pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Atentie ! Focul sub cratita sa fie la moderat, pentru a nu se evapora apa din legume, inainte de a se muia ceapa si a capata stralucire (devine sticloasa cand este facuta, exact cat trebuie).

Se amesteca legumele din cele doua cratite si se acopera cu multe rosii, taiate rondele. Se lasa la foc potrivit, pana cand sosul capata 0 culoare maroniu-rosiatica.

Se adauga 3-4 catei de usturoi, taiat felii subtiri, 2-3 frunze late, de busuioc verde si patrunjel verde, tocate fin.

Mancarea de vinete este un preparat de vara-toamna, care se poate servi cald sau rece, cu paine neagra sau integrala, calda. O salata de castraveti si un pahar de vin alb, sec, rece, completeaza o cina aproape perfecta.   😛

Pentru ca cina sa fie perfecta, mancarea de vinete se serveste drept garnitura la o pulpa de pui (din cel facut intreg, la cuptor, cu ceva zile in urma, cand spre seara se mai potolise canicula, am preparat un pui intreg la cuptor si am pus la congelator, ce nu am putut consuma atunci cand am copt puiul).

Daca tot a mai ramas mancare de vinete, pentru a doua zi, la pranz o putem pune garnitura, la o friptura de porc, facuta la tigaie sau la gratar.

Nu uitati sa puneti alaturi o salata de vara, asortata (rosii, castraveti, ardei gras, ceapa si marar verde, tocat fin), un pahar de vin alb, sec, rece si festinul va fi garantat.

Minunatie ! Nu ezitati sa muiati cu paine (in special daca este calda) in sosul de la mancarea de vinete. Mmm…. ce delicios.    😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vinetele, dupa parerea mea, nu sunt utilizate la adevarata lor valoare, in special in bucataria traditionala, romaneasca. Mi-am propus sa ma inspir din bucataria mediteraniana, sa adaptez si de ce nu, sa inovez. Totul cere insa timp.

5 Comments

  1. justabluestone

    Suna delicios! Am doar o mica mentiune: pentru salata, cele mai bune vinete sunt cele coapte pe plita,dar cum banuiesc ca locuiesti la bloc,deci n-ai plita,fa rost de-o tabla (ideala e o tava de cuptor pe care nu o mai folosesti,ca sa nu se scurga pe aragaz zeama vinetelor) pe care o pui pe flacara aragazului- in felul acesta vinetele se curata mult mai usor,ramin mai albe si au un gust mult mai bun…Bine,idealul ar fi plita si foc de lemne,dar merge si asa:)

  2. Asa e, in jar sunt cele mai bune, mai ales daca te tine pielicica sa le cureti cat sunt inca fierbinti. Dar cum nici eu nu pot face foc toata ziua, tot tabla e de baza. In cuptor nu imi place deloc cum ies.

  3. Dupa “umila mea parere” vinetele cele mai gustoase si mai albe , sint cele care se coc direct pe jar, flacara iar ca sa nu va necajiti cindl e curatiti parmiteti-mi un truc! taiati vinata in doua si scoateti continutul cu ajutorul unei linguri, nu aveti nevoie de nici o picatura de apa , nu va ardeti degetelele si…e acelasi lucru doar invers(indepartam pulpa de coaja nu coaja de pulpa)

    • Aplic si eu tehnica aceasta, dar numai cand coc vinetele in cuptorul aragazului, taiate pe lung, in doua sau vinete intregi, pe gratarul minune, pe flacara aragazului, cand coaja nu se faramiteaza, ca atunci cand coci vinetele pe foc direct sau pe jar. In orice situatie, vanata coapta trebuie ferita de apa, altfel risti sa i se altereze gustul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*