Ciorba din cap si coada de peste proaspat

Daca esti chitit sa faci o ciorba de peste, delicioasa, iti trebuie neaparat, un cap de peste, la vreo 2 kg (crap romanesc sau somn). Merge si un cap de fitofag, desi eu il evit, ca are prea multe oase mici si nici gustul pestelui nu te da afara din casa. Se zice ca fitofagul se hraneste cu ierburi. Asa o fi, dar atunci de ce se prinde la rama rosie, serpeasca ?    😐

Daca nu ai gasit un cap de peste destul de mare (pentru a ramane destula carne in ciorba), mai cumperi si 2-3 bucati de trunchi de peste (cca. 400 grame).

Cel mai avantajos este sa cumperi un crap romanesc intreg sau un somn intreg, la vreo 3,5 – 4 Kg. Dupa ce il cureti de solzi si mate, transezi pestele si folosesti pentru ciorba -capul, coada si o bucata de trunchi de peste (mai dinspre coada). Ramane si de o prajeala sau un gratar.

A nu se confunda ciorba de peste cu borsul de peste. Voi scrie si o reteta de bors de peste, cu alta ocazie.

Toci marunt o ceapa alba, un morcov, o felie de telina, o radacina mica de patrunjel. Tai felii niste ardei capia si niste ardei gras. Cureti de pielite 3-4 rosii mai maricele, bine coapte, sa lase mult suc in ciorba.

Iti trebuie o crenguta de cimbru verde sau uscat, 2-3 frunze de busuioc verde (din alea cu frunza lata), niste leustean si niste patrunjel verde. Toci marunt verdeata si lasi crenguta de cimbru intrega.

Secretul norocosului ! Busuiocul verde, cu frunza lata, creste foarte bine si delicat, intr-un ghiveci, in balcon sau in bucatarie. Totul este sa ai spatiu unde sa il pui si sa nu-l muti de colo-colo. E sensibil la curenti de aer si nu-i place “plimbarea” prin bucatarie, de pe pervaz pe dulap, apoi langa chiuveta si de acolo iar pe pervaz.    🙁

Cine este norocosul, cu secretul ? Desigur, este vorba despre beneficiarul unei bucatarii generoase, cu o minisera in apropiere. Hait, deja fabulez. Pacat ! Nu fac perte dintre cei cu adevarat norocosi, in acest caz, dar nici nu vreau sa manii pe cineva.    😉

Am pregatita o surpriza, nu o zic, nu ar mai fi surpriza, nu ? Se pot pune, te miri ce verdeturi, prin glaste.   😀    Vine ….. cat de curand.

Dintr-un ardei iute (cel bulgaresc este mai putin “fioros”) tai cateva firisoare. Dau un gust “criminal” oricarui preparat din peste, in general si ciorbei de peste, in special.

Nu faceti ciorba de peste, daca nu folositi cap de peste. Nu are niciun gust. Nu stiu sa spun de ce.    🙁

Alt secret, al pescarului de Delta, de aceasta data ! Sub nicio forma, nu indepartati/ aruncati grasimea pestelui, o data cu matele si branhiile. De preferat, pestele sa aiba cat de multa grasime.    😛

Se calesc toate legumele, in untura de peste (grasimea pestelui topita si sarata putin). Merge si ulei de floarea soarelui, daca pestele nu a fost destul de gras. Potrivit este sa se foloseasca un amestec de untura de peste si ulei de floarea soarelui.

Nu este niciun secret ! Am folosit candva ulei de masline, dar parca ciorba a avut un gust ciudat. Mi s-o fi parut, voi mai incerca, ca sa-i verific pe greci, care folosesc numai ulei de masline, inclusiv la ciorba de peste.   😀

Cand s-au calit legumele, presari niste verdeata si adaugi apa rece, data in clocot. Se adauga crenguta de cimbru, in ciorba.

Pentru cei mai putin stiutori ! Legumele se calesc, doar cat sa se moaie ceapa, pentru a-si pastra savoarea proaspata, de gradina, de la tara.

Se lasa ciorba sa fiarba, pana rosiile isi lasa tot sucul, iar lichidul capata o culoare sangerie, apetisanta.

Se adauga pestele si se fierbe ciorba, in continuare, nu mai mult de 10-15 minute, dupa cat este de mare capatana de peste. Carnea pestelui nu trebuie sa cada singura de pe oase.

Se opreste focul si se acopera oala de ciorba cu capacul, nu inainte de a presara cat de mult, leustean tocat, cat sa acopere tot lichidul.

“Dospitul” ciorbei de peste dureaza 10-15 minute, timp suficient pentru ca gustul de leustean sa “populeze” toata ciorba.

Ciorba de peste se serveste fierbinte, cu mamaliga calda sau rece si ardei iute. Se presara deasupra, leustean si patrunjel verde, tocate marunt. Cui ii place, mai acru, poate pune zeama de lamaie. Ciorba are oarece acreala de la rosii.

Chiar daca este canicula afara, o cescuta mica de tuica de pruna, rece, atunci scoasa de la frigider (sa aburesca cescuta) nu poate lipsi.

A nu se uita ! Pestele din ciorba are oase, chiar daca este mai mare si chiar daca oasele s-au fiert si ele. Totusi nu au avut timp sa se macereze suficient, ca la pestele marinat, conservat la borcan, pentru iarna.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – nicio masa fara peste (sau aproape). Chiar daca era un vechi slogan al epocii de aur (care te ataca din reclama de pe pereti, la intrarea in orice alimentara), ca sa ne indemne pe noi romanii sa consumam peste oceanic (ca tot nu aveam de ales), pestele este un aliment sanatos, recomandat de catre toti medicii, care nu trebuie sa lipseasca de la cina si/ sau pranzul familiilor noastre, de cel putin 2 ori pe saptamana.

27 Comments

  1. ghiocel costachesu

    am facuto cum ati scris,a iesit minunata.cu mult respect pt cele scrise,ghiocel.

  2. voi incerca azi

  3. Tocmai acum fierbe, am gasit tarziu reteta dvs, oricum sper sa-mi iasa.
    Data viitoare incerc reteta dvs, sper s-o fac pe malul baltii. 🙂

  4. simona spune ,am incercat reteta dumneavoastra este super de buna va multumim mult dumnezeu sa va dea sanatate

  5. acum o sa incerc

  6. Coroi Gabriel

    minunata ciorba,excelenta reteta,ms

  7. Sa-ti fie de bine. Ma bucur ca ti-a placut.

  8. ma bucur ca am dat de retetele dumneavoastra ,azi am facut varza calita ,efectiv am renuntat la carne pentru varza este delicioasa

  9. salut! dar nu se pune bors sau otet ptr acreala? ce fel de ciorba mai este asta? e supa….

    • Daca doresti ca preparatul sa fie acru, te sfatuiesc sa citesti reteta pentru bors de peste, postata si aceasta pe site-ul meu.
      Daca doresti sa mananci ciorba preparata dupa reteta mea (care nu presupune acrire) si o doresti acra, poti sa pui zeama de lamaie sau chiar otet, cand o servesti, direct in farfurie.

  10. era ideal daca erau si cantitatile exacte pentru orice ingredient si timpul pentru fiecare operatiune in parte…eu de exemplu mai gatesc cateodata si nu am experienta, adica nu ma pricep, si astfel de detalii ar fi de un ajutor real, in rest felicitari, acum ma straduiesc sa fac ciorba asta!

    • gigipopa

      Ai facut primul pas. Felicitari. Insista in continuare.
      Cantitatile din retetele mele sunt la indemana bucatarului. Precizez cantitatile numai acolo unde trebuie tinut cont de acestea.
      Sa-ti zic un secret: eu nu pun aceleasi cantitati daca fac reteta de mai multe ori.
      Bucatarul amator stie cel mai bine preferintele, gusturile si pofetele sale si pe ale celor pe care ii hraneste. Prin urmare – alege ingredientele in cantitatile pe care le doresti, adauga dupa gustul tau ce “subtilitati” iti fac placere.
      Ce conteaza cel mai mult ? Preparatul sa fie gustos si daca se poate aspectos. Sa iti placa tie si celor pentru care gatesti.

  11. tare curios sunt, unde ai prins tu fitofag la rama rosie ? crezi ca faci o mare confuzie.

  12. marioara_moldoveanca

    Am facut-o si eu(de oaie) am uitat ca trebuie sa curat peste inainte ca nu erau prea mari si dupa 10 min iau iesit matzele si sa facut in casa ca la morga.

  13. ciorba acuma fierbe si dupa miros zic ca e ok . va multumesc pentru reteta .domnul sa va binecuvanteze.

  14. ciorba a iesit super tare de tot, am avut si musafir la ciorba si nu se mai vedeau satui . va multumesc inca o data DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE.

  15. Constantin Ares

    good job!

  16. Nu am înțeles fraza "si adaugi apa rece, data in clocot." adaug apă rece, sau clocotita? Și cam câtă apă? E prima dată când fac și nici nu sunt expertă în ale gătitului… Mulțumesc anticipat

    • Apa rece se fierbe pana da in clocot si se adauga peste legumele calite.
      Daca se adauga apa rece direct nu este o mare greseala, dar pana se aduce la fierbere zeama cu legume dureaza mai mult timp si in plus gustul final al preparatului nu va fi acelasi.

  17. Pff. .! ce pofta mi-ati facut. Astazi o fac,pare o reteta f. buna, dar putin cam lunga povestirea .

  18. Goaga Marian

    La plesneală am nimerit acest site ! Norocul meu ! Doamne ajută ! Sfaturile date de dumneavoastră, domnule Gigi, sunt excelente pentru neinițiați ( ca mine ) . Am reușit o ciorbă de crap de Dunăre super. Au lăudat – o cei care au gustat „ minunea ”. Mulțumesc, vă doresc un an 2018 minunat !

    • Ma bucur ca oaspetii dvs. au apreciat aceasta ciorba minunata, deosebit de gustoasa si racoroasa dupa grelele incercari din lupta cu grasimile din carnea de porc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*