mancarica de fasole boabe la minut 6

Mancarica de fasole boabe, la minut

Toata lumea se grabeste, alergand de acasa spre serviciu si inapoi, la cumparaturi prin piete sau prin market, intre doua statii de tramvai sau de metrou. Mersul pe jos, la o plimbare, fara o tinta anume, este practicat din ce in ce mai rar. La o plimbare in aer liber, spre seara, nici nu ne mai aducem aminte cand am fost ultima oara. Noroc cu noaptea muzeelor, de mai iesim, sa ne bucuram sufletul. Spectacolele de muzica, teatru sau film, in cursul saptamanii, au disparut din calendar multora. Copii nostrii se aduna in fata blocului, la o parola, amintindu-si de ultima oara cand impreuna cu parintii si/ sau bunicii au fost la iarba verde. Vacantele/ concediile sunt tot mai scurte si fragmentate, in timpul sarbatorilor sau o saptamana la munte/ la mare.

Vrem, nu vrem, trebuie sa mai si mancam. De prea multe ori apelam la carne prajita, mai rar pe gratar sau pregatita la abur, cu ceva legume puse impreuna. Retetele cu carne fiarta pentru ciorbe/ supe sau la cuptor sunt mai rar abordate. Intr-un final, cand poate fi cam tarziu, aflam de la copii nostrii, ca nu le place ciorba de loboda, ca nu stiu gustul la mancarea de mazare sau la mancarea de urzici. Prea rar ajungem, sa pregatim in casa dulciuri.

Preferam retetele rapide, dar nu intotdeauna alegem pe cele mai hranitoare sau mai sanatoase. Ne uitam prin camara si alegem la gramada ceva care se poate manca, dar fara a-i mai adauga nimic in plus.

Intotdeauna putem gasi timpul necesar pentru a pregati ceva gustos, hranitor, sanatos dar si rapid de preparat. Totul este sa fim organizati, camara si frigiderul sa fie bine garnisite in permanenta. De ce sa nu dam frau liber imaginatiei noastre culinare ?

Mancarica de fasole boabe, la minut.
Mancarica de fasole boabe, la minut.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fasole boabe (cutii cumparate din market, cu fasole gata fiarta), ceapa uscata si ceapa verde, usturoi uscat si usturoi verde, ardei gras, rosii, patrunjel si marar verde, sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui, piper boabe, foi de dafin.

Alternative la ingredientele folosite ! Se pot utiliza ardei copti pusi la congelator, in toamna, ardei gras si rosii puse in toamna la congelator, suc de rosii facut in toamna (in casa), cutii de rosii in bulion (cumparate din market).

Cum servim preparatul ? Preparatul poate fi servit ca atare (poate fi o mancare de post) sau drept garnitura la carne deja pregatita (pulpa fiarta de gaina, pentru supa sau friptura de vita inabusita, cotlet de porc la cuptor) sau porcarele pentru iarna, scoase din borcan si incalzite intr-o tigaie, in untura in care au fost pastrate.

Intr-o cratita, se calesc in ulei de floarea soarelui – 1 ceapa uscata si 2 fire de ceapa verde, tocate marunt, 2 catei de usturoi uscat si un fir de usturoi verde, tocate fin, 1 ardei gras taiat bucati subtiri.

Se adauga sare grunjoasa si se amesteca cu o lingura de lemn, pana se moaie ceapa, fara a se rumeni insa.

Mic secret culinar ! Nu se adauga apa, isi vor lasa destul lichid rosiile si celelalte legume utilizate in reteta.

Ceapa, usturoi si ardei gras care se calesc pentru mancarica de fasole boabe, la minut.
Ceapa, usturoi si ardei gras care se calesc pentru mancarica de fasole boabe, la minut.

Fasolea boabe se scoate din cutie si se spala in cateva jeturi de apa rece, sa se indeparteze lichidul in care a fost fiarta. Fasolea boabe pusa in saramura slaba, in cutii metalice, a fost fiarta in marmite, la abur.

Cutii cu fasole boabe folosite pentru mancarica de fasole boabe, la minut.
Cutii cu fasole boabe folosite pentru mancarica de fasole boabe, la minut.

Fasolea boabe spalata se pune in cratita peste legumele calite si se amesteca pentru omogenizare cu lingura din lemn.

Fasole boabe scoasa din cutie si spalata sub jet de apa rece, impreuna cu ceapa calita pentru mancarica de fasole boabe, la minut.
Fasole boabe scoasa din cutie si spalata sub jet de apa rece, impreuna cu ceapa calita pentru mancarica de fasole boabe, la minut.

Fasolea nu mai trebuie fiarta in plus. Cand fasolea s-a incalzit, se adauga rosiile taiate felii subtiri.

Rosii taiate felii subtiri adaugate peste fasolea boabe pentru mancarica de fasole boabe, la minut.
Rosii taiate felii subtiri adaugate peste fasolea boabe pentru mancarica de fasole boabe, la minut.

Se adauga sare grunjoasa dupa gust, boabe de piper si foi de dafin.

Compozitia se amesteca cu lingura din lemn, pentru omogenizare si pentru a se forma sosul mancarii.

In cratita, cand sosul de rosii s-a format deja, se adauga pulpa de gaina, gata fiarta, pentru a se incalzi si a se amesteca gusturile.

Pulpe de gaina puse la incalzit in fasolea boabe si pentru a se omogeniza gusturile.
Pulpe de gaina puse la incalzit in fasolea boabe si pentru a se omogeniza gusturile.

Se presara patrunjel si marar verde, tocate marunt.

Preparatul se serveste cald cu o salata de sezon (salata verde, varza noua, rosii, castraveti, ardei gras, ceapa si usturoi verde, patrunjel si leustean, sare grunjoasa, ulei de masline, otet de mere si miere/ otet balsamic/ zeama de lamaie).

Salata de sezon servita cu mancarica de fasole boabe, la minut.
Salata de sezon servita cu mancarica de fasole boabe, la minut.

O cutie cu bere blonda, rece sau o cutie cu bere neagra, la temperatura camerei, vor face cina deosebita.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Scrisul retetei mi-a luat mai mult timp decat prepararea ei si inclusiv servirea mesei. Indrazniti sa inventati retete si/ sau sa inovati pe retetele celor mai experimentati. Renuntati la niste cuvinte de neinteles pentru mine – nu stiu sa gatesc. In mintea mea exista doar cuvinte de genul – nu vreau sa gatesc. Si nu uitati de vechea zicala stramoseasca – nevoia te invata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *