Mancarica din pastai de fasole grasa

Fasolea verde sau galbena, cu teaca groasa, este destul de des folosita in bucataria familiei mele, pe timp de vara-toamna, pentru o mancare in stil mediteranian, cu rosii multe, pentru o salata delicioasa, cu usturoi si patrunjel verde (preferata tuturor), pentru o ciorba rece, cu iaurt sau smantana.

Ingrediente de trebuita in reteta: fasole grasa (pastai verzi sau galbene, late), rosii, ardei gras, ceapa, usturoi, patrunjel verde, ulei.

Mancarea din fasole teci este o mancare de post apreciata de catre credinciosi, in postul Sfantei Maria, dar si o garnitura minunata pentru o friptura de porc si/ sau carnati proaspeti, la tigaie.       😀

Fasolea teci se spala in mai multe ape si se taie coditele.

Ce ti-e si cu obiceiurile acestea capatate in bucatarie ! Taiatul coditelor nu este ceva obligatoriu, doar ceva preluat de la altii, probabil pentru a da aspect placut, pastaii, desi, daca ma gandesc bine, arata super, in farfurie, cu codita cu tot. Parerea mea.     8)

Ceapa si ardeiul gras, taiate rondele se calesc in ulei de floarea soarelui.

Delicios, numai pentru adevaratii gurmanzi ! Pentru un gust deosebit al preparatului, daca mesenii nu tin post, in loc de ulei se foloseste untura de pasare.

Cand ceapa s-a muiat, se adauga in cratita, fasolea teci, intreaga sau rupta in bucati (dupa dorinta si putirinta fiecaruia). Personal, doresc sa simt teaca de fasole, cum umple gura, motiv pentru care, las teaca intreaga, chiar daca, atunci cand o pui, iese afara din cratita si te obliga sa te mai mosmondesti pe langa cratita ca sa-i poti pune capacul.       🙁        🙂

Marele secret al retetei ! Nu se adauga apa. Se amesteca in cratita, cu o lingura de lemn, cu mare grija, sa nu dea fasolea pe aragaz sau pe jos. Cand fasolea s-a muiat usor si incape in cratita, se adauga sare grunjoasa si se acopera cratita cu capacul.

Fasolea va fierbe mocnit, la foc potrivit, in suc propriu.

Cand fasolea a scazut si s-a muiat suficient, se adauga rosiile decojite sau nedecojite (dupa gustul si rabdarea fiecaruia), feliate cat mai subtire. Se adauga si o ramurica de cimbru verde, care inobileaza gusturile.

Numai pentru gurmanzii nesimandicosi ! Personal, vara, prefer in mancaruri, rosiile nedecojite. Si ce daca apar prin farfurie si niste coji de rosie. Nu se pune. Deliciul este mai presus decat o coaja de rosie.      😕

Cine a avut noroc si a gasit in piata rosii galbene, sa nu ezite sa adauge in preparat si 2 rosii galbene, taiate fin. Vor accentua gustul de proaspat, acrisor, al preparatului, multiplicandu-i in acelasi timp, savoarea.

Se continua fierberea preparatului, pana sosul capata o culoare rosie, intensa.

Pentru cine doreste mai mult sos de rosii, ca sa moaie cu paine neagra, calda, poate adauga suc de rosii (rosii proaspete, date prin masina de tocat carne sau prin masina de stors rosii). Cei dotati in bucatarie, pot folosi blenderul. Personal prefer cutitul de bucatarie, pentru tocat rosii.

Spre finalul prepararii se adauga usturoi tocat si patrunjel verde tocat fin. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa (daca mai este cazul) si piper boabe, proaspat macinate.

Daca aveti la indemana, adaugati si 2-3 frunze de busuioc verde, taiate fin.

Mancarica de fasole grasa se serveste calduta, cu o salata de rosii, ceapa si castraveti.

In ciuda pofticiosilor de ambe sexe ! Langa mancarica de fasole teci, merge un sprit de vara (vin cu mult sifon), din vin alb, sec, rece. Te racoreste pe moment si cu siguranta, nu te ameteste.      😛

Mancarica este deosebit de gustoasa si rece, mai ales seara tarziu, cand s-a „trezit” soricelul din stomac si nu vrei sa gusti ceva mai consistent, care ti-ar putea tulbura somnul.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe amapamond ! Ati inceput sa faceti provizii pentru iarna ? Poate nu ar fi prea devreme, sa incercati sa preparati sucul de rosii, mai ales daca sticlele pline cu suc le veti fierbe in bain marine. In aceasta perioada, desi este foarte cald afara (canicula chiar) si statul in bucatarie este un adevarat cosmar, rosiile romanesti, mari cat palaria fermierului, sunt bine coapte, pline de suc si destul de ieftine. Daca treceti prin piata si in cosul precupetelor sunt si cateva rosii prea coapte, usor zdrobite de la transport, veti simti, cu siguranta, un fin miros de bulion.

2 comentarii

  1. Prea multe cuvinte şi poezie pentru o reţetă simplă. Te face ca după ce citeşti o parte să cauţi reţeta în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *