Rosii natur pentru iarna

Tot dau tarcoale, la rosii, prin piata si imi fac curaj, daca sa-i fac o bucurie sotiei sau nu, sa cumpar sau sa mai aman, pana se mai racoreste afara. Ar fi avantajos din punct de vedere economic, dar cam riscant, sa fiarba/ sa fermenteze sucul de rosii (din cel care face sotia mea), in sticle/ borcane si sa se acreasca. In fond, nu este vorba decat de riscurile meseriei (de gospodar, vreau sa zic, care prefera produsele pentru iarna, facute in casa).      🙁

Am “furat” o reteta de rosii, in suc propriu, de la o canadianca care gateste in stil frantuzesc (!?). Zicea, stimabila doamna, cum ca produsul facut dupa reteta ei, tine 2-3 luni, rosiile pastrandu-si toate calitatile.

Experiment incununat de succes ! Curios din fire, am trecut la un experiment propriu, inca din luna iulie, pe vreme de canicula, facand intocmai reteta. In prezent, dupa cca. 2 luni, de pastrat borcanele in dulapul din balcon, unde temperatura, in aceasta perioada este ziua, de 30-40 de grade C, preparatul se prezinta ideal (s-au pastrat intacte, inclusiv, broboanele de lichid, formate in interiorul borcanului, in urma sterilizarii), motiv pentru care am hotarat sa pregatesc mai multe sticle si borcane, pentru iarna, adaugand la reteta initiala, unele ingrediente, de la mine.      😛

Ingrediente de trebuinta in reteta originala: rosii lunguiete, mici, bine coapte, crengute de cimbru, ceapa uscata, foi de dafin.

Ingrediente suplimentare, de la mine: catei de usturoi, ardei gras, ardei capia.

Am pus, separat si rosii lunguiete, mai mari, taie in doua sau in patru (sa intre mai multe in borcane/ sticle, avantaj la depozitare, pentru iarna), cu cimbru si ceapa. Am facut si diverse asocieri, intre toate ingredientele din reteta initiala, cu ingrediente adaugate de mine. Incercarea moarte nu are. Numai cine nu incearca, nu greseste. As putea continua, in acelasi stil incurajator, dar nu cred ca ar mai avea rost.     8)

Preparatul final a iesit aspectuos, desi poza nu este pe masura.      🙁

De precizat ! Conservarea este un cuvant impropiu (dupa cum se va vedea in continuare), pentru modul de preparare, desi, unele operatii s-ar putea incadra in operatii specifice (ma refer aici, la sterilizare, prin fierbere).

Se cumpara rosii mici, lunguiete, pe ales, sa fie tari si bine coapte, chiar daca dai un ban in plus. Aranjezi cu un zambet !        😛

Rosiile se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-un stativ.

In sticle/ borcane, se aseaza rosii intregi (fara a se inghesui), cateva rondele de ceapa uscata, o crenguta de cimbru verde sau cimbru uscat, o foaie de dafin (reteta initiala), 1-2 catei de usturoi, bucati de ardei gras si/ sau ardei capia.

Sticlele/ borcanele se inchid cu capace ermetice.

Sper ca s-a bagat de seama ! Nu se adauga sare, otet sau conservant. Pentru gospodinele noastre, poate sa para ciudat, dar este real.      😕

Intr-o oala mare, se aseaza, pe fundul acesteia, un prosop gros, umed. Sticlele/ borcanele se aseaza in cratita, pe prosop, avand grija sa se completeze toate spatiile, fara a se ingramadi recipientele din sticla, existand riscul sa se sparga, ulterior. Pacat de munca !      🙁

Sticlele/ borcanele se acopera/ se infasoara, cu un alt prosop gros, umed.

Se toarna apa rece, in oala, pana se acopera sticlele/ borcanele. Pentru a nu iesi din apa, pe sticle/ borcane, se aseaza un capac mai greu, de la o oala mai mica. Pentru siguranta (sa nu se rastoarne borcanele, in timpul fierberii), pe acest capac mai mic se aseaza o piatra, curatata si spalata bine sau orice alta greutate.

Oala se acopera cu capacul si se porneste focul, la mare.

Cand apa incepe sa fiarba, se potriveste focul aragazului, pentru o fierbere constanta (sa nu dea apa firbinte, afara, pe aragaz), timp de 1,5 ore.

Se opreste focul si sticlele/ borcanele se lasa acoperite, in oala, sa se raceasca treptat, pana in ziua urmatoare.

Cand se vor scoate din oala, in sticle/ borcane se vor regasi rosiile, in sucul lor, propriu, limpede si clar. Recipientele vor fi pe jumatate goale, insa capacele vor fi supte spre interior (etanse, vreau sa zic).

Rosiile astfel pregatite, pentru iarna, se pot utiliza la ciorbe sau mancaruri cu sos. Rosiile isi pastreaza intacte toate vitaminele, iar gustul, de asemenea.

Obligatoriu, de tinut minte ! Cand afara, temperatura scade sub zero grade, daca preparatele sunt pastrate in balcon, pentru a nu ingheta (rosiile isi pierd gustul si/ sau se strica), sticlele/ borcanele trebuie acoperite/ infasurate in presuri sau puse in paie, in cutii de carton. Daca se depoziteaza la rece, in beci, povarna sau camara, nu este necesara protejarea la inghet.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este prima data cand pregatesc acest produs si intentionez sa pastrez pentru iarna. Produsul l-am testat doar pe marile calduri din iulie-august. Reteta mi s-a parut mult prea valoroasa pentru a nu incerca si depozitarea sticlelor/ borcanelor, pe termen mai lung, respectiv pentru iarna, cu protejarea de rigoare a recipientelor. Daca, totusi, experimentul se va dovedi pagubos, sa nu ma judecati prea aspru. Eu voi insista si in continuare, in anii urmatori, invatand din eventuale greseli, strecurate, fara voia mea.

7 Comments

  1. daca sucul de rosii se acreste(a fermentat putin si si-a schimbat gustul) se mai poate repara?
    multumesc

    • Incercati sa-l mai fierbeti 10-15 minute si apoi sa-l reimbuteliati fierbinte.
      Nu garantez ca va disparea complet acreala. Cred ca nu a fost fiert suficient sau nu a fost tinut capsat, la cald, intr-o paturica groasa, cateva zile, sa se raceasca treptat.
      Il puteti folosi asa cum este la ciorbe acre.

      • Transformati acel suc intr-un excelent sos de rosii, adaugand un pic de zahar sau miere, piper si aromele care va plac, gustul acru existand deja. Numai bun de asezonat pizza cu el.

  2. Borcanele in care ati aranjat legumele si le-ati inchis cu capacele, le puteti introduce in cuptor timp de 20 minute cu acelasi efect.

  3. Sa inteleg ca nu se adauga apa? Doar rosii + condimente. Se vor conserva in sucul propriu ?!

  4. Nu se adauga apa. In timpul sterilizarii borcanelor, legumele isi lasa apa si rosiile vor sta in lichid, pastrandu-si gustul de proaspat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*