Pentru zilele Craciunului, traditional, la micul dejun, se servesc tot preparate din carne de porc.
In afara de preparate reci – toba, caltabos, lebar, sorici, sunca afumata sau sunca fiarta si data cu boia, piftie, se pot servi si preparate calde. Hreanul proaspat ras si mustarul sunt de baza, pentru preparatele reci.
La preparatele calde poti face o mamaliga, care asezata triumfatoare, pe un talger in mijlocul mesei (mamaliga cu cat este mai mare cu atat mai bine, ca mai ramane, rece si pentru pranz), o sa-i incalzeasca, dis de dimineata, pe ai casei, stransi in jurul mesei pentru inceputul ospatului traditional, zilnic, de sarbatorile Craciunului.
Cei mai inraiti, dintre cei varstnici, pot incepe, mai firav si cu o cescuta cu tuica de pruna, fiarta.
Cum sarbatorile Craciunului dureaza 3 zile, gospodina cauta pentru dimineata, meniuri mai usoare, care doar sa-i provoace, sa nu-i imbuibe prea tare pe meseni si sa devina ligavi pentru masa de pranz, cand apare in boluri spatioase – ciorba de potroace, iar pe tipsii – fripturile din carne proaspata si din carne afumata, carnatii proaspeti si carnatii afumati, sarmalele si cozonacii, toate stropite din plin, cu vin rece. 😛
Se taie in bucati potrivite ca marime, costita de porc, din cea proaspat afumata si carnati de porc, afumati, cu ceva vreme in urma.
Se feliaza cateva ciuperci albe.
Afumaturile si ciupercile se calesc impreuna, la foc potrivit, pana se moaie ciupercile si capata o culoare usor, maronie. Peste ciuperci se pune sare grunjoasa si piper boabe, prospat macinate.
Se sparg deasupra, oua proaspete, de gaina. Pe ou se presara piper proaspat macinat. Se pune capacul pe tigaie, pentru a se coace ouale, la foc mic.
Ouale se coc atata timp cat doreste fiecare, sa fie mai moi sau mai tari.
Reteta se serveste cu rosii reci, atunci scoase din frigider.
O bucata de paine calda, facuta in casa, in vasul roman, de ceramica, nu poate lipsi.
Nu-i frumos, dar sanatos si mai ales gustos ! Rezista cineva ispitei, de a muia cu paine calda, in untura si in ou ? Greu de crezut. 😛
Daca rosii nu se mai gasesc pe tarabe sau deja gustul lor nu mai este cel bine cunoscut, se poate face o salata din varza murata. Se taie varza murata, fideluta. Se stoarce de lichid, intre maini. Se pune ulei de masline si boia de ardei iute si ardei dulce sau piper boabe, proaspat macinat. Se presara marar verde, tocat marunt.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Sa fiti fericiti si multumiti! Numai bine tuturor ! De sarbatorile Craciunului si nu numai, omagiati gospodinele si iubiti-le, nu fiti mofturosi, pentru ca ele se sacrifica pentru voi si se zbat sa prepare si sa puna pe masa, tot ce este mai bun, mai sanatos si mai gustos.
Apropo. Stiti care este prima conditie, pentru a fi declarat gurmand adevarat ? Un gurmand adevarat, incepe prin a lua act ca bucataria este o arta culinara, adevarata, nu un mijloc de a pregati haleala, pentru a umfla matul. Gurmandul in devenire continua prin a se interesa, cum se prepara anumite retete, pe care el/ ea, le adora. Lauda gospodinele, la scena deschisa. Se invart pe langa ele, pentru a fi serviti de fiecare data, cu ce le place lor, cel mai mult si mai mult. In final, indraznesc, la ei acasa, la bloc, sa faca reteta. Daca nu le iese din prima, conteaza ? 🙁 🙂