Cand foamea face ravagii, nu stii pe unde sa scoti camasa, arunci o geana prin frigider si prin camara, apelezi de urgenta la retete rapide, fara a uita insa de preferintele tale si ale celor din jur.
Zis si facut. Ce poate fi mai rapid de mesterit in bucatarie, decat o omleta. Timpul desi scurt in care prepari reteta este suficient pentru ca foamea sa te arda la stomac si sa navalesti in farfurie imediat ce este gata preparatul tau.
Ingrediente de trebuinta in reteta: oua, porcarele (carne si carnati afumati), verdeturi, smantana grasa si lapte dulce, cumparate de la ciobani, cascaval/ branza telemea de oaie.
In drum spre casa, am trecut prin piata (este drumul meu cel mai scurt spre casa 😛 ) si am cumparat ceapa verde, usturoi verde si marar verde, ridichi de luna.
Am luat din balcon un borcan cu porcarele pentru iarna, tinute in untura, din cele facute in toamna (vezi reteta).
Trebuie stiut ! Se scoate din untura doar cantitatea de porcarele pe care o vei folosi, lasand cateva minute borcanul in care untura este inchegata (alba ca zapada), langa un ochi deschis al aragazului sau cca. o jumatate de ora la temperatura din bucatarie. Nu trebuie sa se topeasca untura, doar cat sa se moaie putin pentru a putea scoate porcarelele din untura, folosind o lungura sau o furculita, pe care le manevrezi cu atentie sa nu rupi bucatile de carne sau carnatii. 😀
Nu uita ! Borcanul cu porcarele la untura o data desfacut se pastreaza in frigider, la rece, pentru a nu risca sa rancezeasca carnea si carnatii. 8)
Carnatii si carnea, afumate si tinute in untura topita si inchegata, se incalzesc intr-o tigaie. Porcarelele se portioneaza dupa dorinta, pofta si “graba” fomistica a fiecaruia.
Se adauga ceapa uscata si ceapa verde taiate solzi. Se caleste ceapa impreuna cu porcarelele in timp ce acestea se incalzesc.
Se bat cateva oua de gaina, proaspete, din cele cu galbenusul portocaliu (doar trebuie sa arate si apetisant, omleta, nu ?), cumparate de la precupete din piata. Se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, o lingura zdravana de smantana grasa (cumparata de la ciobani), cateva cuburi de cascaval afumat sau branza telemea de oaie si cateva picaturi de lapte dulce. Se bat toate ingredientele impreuna, cu telul sau cu o furculita. Se presara marar verde si/ sau patrunjel tocat fin.
Se adauga in tigaie usturoiul verde, tocat fin, fara a-l cali.
Ouale batute se rastoarna peste porcarelele din tigaie. Se continua coacerea la foc mare.
Urmeaza o manevra periculoasa, nerecomandata decat celor deja initiati in ale manevrarii ustensilelor din bucatarie ! Cand omleta se desprinde de marginile tigaii, se ia tigaia de pe foc cu o mana, se acopera tigaia cu un capac plat din inox (capacul sa fie putin mai mare decat tigaia) cu cealalta mana, se rastoarna omleta din tigaie cu tigaie cu tot (folosind mana care tine tigaia), tinand apasat capacul sub tigaie (cu mana cu capacul), se intoarce tigaia goala si se “prelinge” usor omleta de pe capac, la loc, in tigaie, folosind mana care tine capacul. Se continua coacerea omletei si pe cealalta parte. 😕
Cam complicata explicatia manevrei ! Sper ca s-a priceput exact si nu o sa se intample accidente in bucatarie. 😛 Ce s-ar putea intampla ? Preparatul cald (si ceva untura fierbinte) iti poate cadea pe maini sau pe jos, in bucatarie. Daca pe maini este dureros, ustura putin, dar trece repede (punand mainile 5 minute sub un jet de apa rece si apoi ungandu-le cu ulei de floarea soarelui sau cu o alifie pentru arsuri termice), “aterizarea” omletei pe podeaua bucatariei este o adevarata tevatura, plina de reprosuri – incepe caterinca din partea consoartei, se amuza copii si tu ca mare sef ce te consideri, pari incurcat (vorba vine). 🙁 🙂
Omleta se orneaza cu feliii de ridichii rosii, de luna, care au invadat piata. Totusi, NU credeti ce scrie pe afisele de pe tarabe – legume romanesti. Este un slogan des intalnit prin piete, mincinos si nepedepsit de catre autoritati, care se complac si nu iau masuri pentru reclama mincinoasa. Dar de fapt si de drept, nu ne obliga nimeni sa cumparam. 😛 Intamplator sau nu, ridichile de luna aflate acuma pe tarabe chiar au gust bun.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa preparati orice reteta va trece prin cap. Folositi la maximum toate ingredientele pe care le aveti prin frigider, camara, balcon, etc. Daca aveti timp, faceti planurile anterior si cumparati ingredientele pe care le doriti. Pofta vine mancand. Nu strica niciodata, ca atunci cand plecati la cumparaturi, la sfarsit de saptamana, sa aveti o lista la voi care sa contina si ingrediente pentru cazuri de avarie (lipsa de timp, foame agasanta, oaspeti neanuntati, etc.). Fiti prevazatori si nu veti da din colt in colt in nicio situatie.