Fructele de mare congelate, desi au un pret destul de ridicat, pentru buzunarul cetateanului de rand, au inceput sa aiba cautare si la romani. Produsele proaspete sunt inca o raritate, iar pretul lor este cu adevarat, prohibitiv.
Greu de inteles, cum „reusesc” comerciantii de la noi, sa puna in vanzare, peste si fructe de mare, la preturi atat de piperate.
Cand eram copil, pestele era considerat mancarea saracului, atat era de ieftin. Se mai gaseau rareori (cand venea masina cu peste proaspat, de la Dunare), raci, la 200-300 grame bucata.
Pestele congelat, care umplea galantarele pe vremea lui ceasca, era alimentul de baza care asigura masa familiei, atunci cand nu aveai alta solutie. Fructele de mare, nu stiam ce sunt. Prin galantare gaseai numai creveti vietnamezi – pelete, care sa umflau cand ii puneai in uleiul incins. Mirosul ingrozitor care se degaja, din uleiul incins, iti taia orice pofta de a consuma asa ceva.
Incerc tot felul de retete, privind pe la altii, cand prepara fructe de mare si apoi inovez.
Cateva secrete aflate de la altii mai priceputi si apoi verificate in bucataria proprie ! Pentru un incepator, cel mai greu este pana prinzi spilul, la prepararea pestelui si a fructelor de mare. Fructele de mare congelate, se decongeleaza rapid, introducandu-le cu o sita, in apa clocotinda, cateva secunde, pana se inmoaie usor. Procedand astfel, la preparea ulterioara, nu se vor mai intari. Usturoiul si ardeiul iute sunt ingrediente care nu pot lipsi. Marinarea pestelui si a fructelor de mare, cu zeama de lamaie, sare si piper proaspat macinate, ulei de masline, cel putin 15-20 de minute, inainte de preparare, sporeste gustul, sesizabil pentru papilele gustative si asigura damf-ul preparatului, care „agita” simtul mirosului. Vinul alb, sec, adaugat la sfarsitul prepararii, innobileaza gustul de peste, cu iz de strugure. Flambarea/ aprinderea vaporilor de cognac, adaugat la sfarsitul prepararii, amplifica mirosul placut al preparatului. Pestele si fructele de mare se asociaza de minune cu paste fainoase sau cu orez, cu legume, cu cascaval ras. Mujdeiul de usturoi cu iaurt si verdeata, plus mamaliga sunt ingredientele pur romanesti care nu trebuie sa lipseasca la o masa cu peste. Sosul care se pune pe peste este delicios daca folosesti ciuperci si smantana, iar la final presari verdeata proaspata (patrunjel, busuioc, marar, menta). O masa de peste si/ sau fructe de mare, servita fara un pahar de vin alb, sec, rece, este ca nunta fara lautari. 😀
Se incinge un amestec de unt gras (cumparat de la ciobani, din piata), si ulei de masline, de buna calitate. Se aduga 1-2 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute, pentru a da gust, care se prajesc pana capata usturoiul o tenta maronie si apoi se scot, pentru a nu se amara preparatul.
Mic secret ! Uleiul de masline adaugat, va evita arderea untului gras si capatarea unui gust „ciudat” al preparatului. Daca se foloseste unt de alimentara, pericolul este evitat, acest unt, doar se lauda, din pacate, cu % de grasime pe care il are trecut pe eticheta. 🙁
Ciupercile proaspete sau congelate (nedezghetate) se taie in felii mai maricele si se calesc, la foc mare, in lichidul incins, amestecand in continuu, cu o lingura de lemn. Se pune sare si piper boabe, proaspat macinate. Ciupercile trebuie doar sa se moaie putin. Se toarna vin alb, sec pentru a se inmiresma ciupercile. Se lasa sa se evapore alcoolul. Dulceata strugurelui se va regasi in gustul ciupercilor.
Atentie ! Daca folositi ciuperci congelate, exista riscul ca lichidul fierbinte, la contactul cu ciupercile reci, sa sara pe maini, fata, etc. Nu sunt placute, chiar deloc, arsurile termice, cu lichid fierbinte. 😛
Se toaca marunt, ceapa alba, ardei gras, rosii decojite si patrunjel verde. Se pot folosi rosii si ardei gras, congelate, din cele puse de gospodina, de cu toamna, la congelator.
Un secret deja deconspirat ! Rosiile inghetate se scufunda in apa calda, pentru 30 de secunde si apoi pielita se decojeste usor.
Ardeii congelati se folosesc ca atare.
Legumele se calesc, pana se inmoaie ceapa, impreuna cu ciupercile. Se adauga putin patrunjel verde si 2 frunze verzi, de busuioc, tocate marunt. Se amesteca bine, cu lingura de lemn.
Scoicile congelate se pun intr-o sita, care se scufunda pentru scurt timp, intr-o cratita cu apa fierbinte. Scoicile trebuie doar sa se inmoaie putin.
Scoicile se calesc separat, in ulei de masline, impreuna cu 2 catei de usturoi, feliati. Calirea dureaza 1-2 minute (dupa cum sunt de mari scoicile), la foc mare, evitandu-se intarirea scoicilor. Se pune sare si piper boabe, proaspat macinate. Se stoarce zeama de lamaie.
Pastele fainoase se fierb, in apa cu sare, atatea minute cat scrie pe pachet. Daca folositi paste cumparate in vrac (preferatele mele, pentru ca le incerc intre degete sa vad cat sunt de proaspete), fierberea lor va dura pana se inmoaie pe jumatate.
Ganduri pentru viitor ! Mi-am propus, ca in viitorul apropiat, in functie de timpul petrecut prin bucatarie, sa folosesc de preferinta, paste facute in casa. Se face o cantitate mai mare de paste si se foloseste odata, cat doreste fiecare. Pastele ramase se usuca pe o bucata de hartie pentru copt si se pastreaza intr-o punga de hartie sau intr-un vas de sticla cu capac etans, in camara. Cum fac poze, cum le pun pe blog. 😛
Se amesteca in tigaie, ciupercile si legumele calite, cu scoicile. Se calesc impreuna, la foc mare, cateva minute, amestecand in continuu, cu lingura de lemn.
Pastele nescurse de apa se pun fierbinti, peste amestecul de legume, ciuperci si scoici. Se amesteca bine, cu lingura de lemn, pana se omogenizeaza.
Tot un secret ! Daca pastele sunt cam „uscate”, se adauga, in reprize, cate putina apa, in care au fiert.
Preparatul se serveste fierbinte, presarat cu patrunjel verde.
Nu uitati de un pahar de vin alb, sec, rece. Cine doreste mai acrisor, in stil mediteranian, poate pune si zeama de lamaie, peste preparatul cald.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele si fructele de mare, preparate cu ulei de masline si unt, nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al fiecaruia sau cel putin asa am citit ca spun nutritionistii. Cred ca au dreptate. Asiaticii si popoarele de la Marea Mediterana parca nu sunt asa plini de boli, precum noi, romanii, de exemplu. Mai sunt, cu siguranta si alte cauze – economice si financiare, multe alte cauze care tin de educatia si traditia poporului respectiv. De altfel, de ce sa nu incercam si ceva ce este benefic organismului nostru ? De ce sa continuam cu hamburgheri si cartofi prajiti, cu cornuri pline de E-uri, impachetate in foite sclipitoare care plac ochilor copiilor nostri ? Poate nu degeaba, in lumea civilizata (nu si la noi), lupta impotriva obezitatii este politica de stat, incepanad cu cantinele scolare. Este adevarat, ei au cantine scolare. Noi avem doar cornul si laptele, transformate in „proiectile”, numai bune pentru a se improsca copii, in recreatie, cu ele, spre disperarea profesorilor, obligati de sistem, sa gestioneze si sa le distribuie copiilor, produsele. Nu stiu daca este bien sau rau, nu stiu daca este un inceput sau nu. Cred ca sanatatea natiunii trebuie sa preocupe pe toti guvernantii, nu doar declarativ, ci prin fapte. Numai asa se vor vedea si rezultatele.
merci ptr. reteta