Dupa mesele copioase din timpul sarbatorilor pascale se simte nevoia unor preparate mai usoare (sau ma rog, sa zicem fara carne, de animal sau pasare). Ce poate fi mai potrivit decat pestele ?
Pastravul proaspat se poate prepara la cuptor, la gratar sau prajit. Prajit in unt, pastravul este preferatul meu, fiind gustos si nu neaparat, sofisticat de preparat. 😛
Pastravul merge bine cu garnitura de legume si ciuperci.
Daca pui miste mamaliga calda, langa peste si mujdei de usturoi verde cu iaurt, deasupra, iese o minunatie de preparat.
A nu se omite un pahar de vin alb, sec, rece. Ce vremuri, traim, dom’le ! 😀
Am trecut pe la pescarie si am cumparat 2 pastravi, la 600 grame fiecare. I-am curatat si spalat in apa rece. Am lasat pestele la scurs.
Am gasit si cateva icre, pestele nu apucase sa le depuna pe toate.
Mare secret ! Icrele de pastrav sunt icre mari si se pot servi, ca atare (nefrecate cu ulei de floarea soarelui), dupa 2-3 saptamani de la recoltare, timp in care se tin intr-un borcan cu capac etans, amestecate, cu putina sare si acoperite cu ulei de floarea soarelui. Se prajeste paine, care se unge cu unt cumparat de la ciobani si se pun deasupra cateva icre de pastrav, stropite cu picaturi de zeama de lamaie. Delicios, zici ca ai mancat icre de Manciuria.
Se stropeste pestele cu zeama de lamaie. Se presara sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se lasa la macerat, la rece, 15 minute, in frigider.
Pestele se da prin faina de grau, doar atat cat sa se albeasca, fara a se face o crusta groasa. Surplusul se scutura.
Pastravul se prajeste (in cateva picaturi de ulei de masline, in care s-a pus o linguroaie de unt), in lichid fierbinte, la foc iute, sa sfaraie. Nu va zgarciti la unt. La prajit, untul va fragezi carnea pestelui si ii va da un gust deosebit.
Tine de mestesugul bucatarului ! Pestele se intoarce o singura data. Prajitul pe o parte dureaza 7-8 minute, dupa marimea acestuia. Inainte de a-l intoarce (cu grija, folosind 2 spatule, sa nu se rupa), se incearca langa cap, cu varful unui cutit. Carnea trebuie sa fie alba, nu rosiatica.
Oarece secret ! Daca se prajeste pestele numai in unt, riscam sa se arda untul, sa devina ranced si sa capete un miros nu tocmai placut.
In timpul prajitului, pe peste, se toarna zeama de lamaie in care a macerat pestele.
Se scoate pestele din lichidul de prajire si se aseaza pe un platou, acoperit cu o folie de staniol, sa se mentina cald. Pestele va continua sa se coaca, va deveni mustos, iar mirosul raspandit in jur, va ameti pofticiosii, gata sa se aseze la masa. Mai au insa de asteptat putin. 🙁
Se taie un praz, in felii, oblic. Feliile de praz se prajesc, impreuna cu felii de ardei gras, in uleiul cu unt, in care s-a prajit anterior pestele.
Se scot legumele, se pune in tigaie ulei de masline si se calesc felii de ciuperci albe. La calit se pun 2-3 catei de usturoi, taiati felii, subtiri. Ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Se face o mamaliga mai tare. Malaiul se amesteca, „in ploaie”, in apa care fierbe (in care s-a pus sare grunjoasa), folosind o lingura de lemn. La inceput, se poate folosi un tel, apoi, pe masura ce creste consistenta mamaligii, se foloseste lingura de lemn.
Peste ciupercile calite se pun 2-3 linguri de smatana grasa si se presara patrunjel verde, tocat marunt.
A nu se uita ! Inainte de a pune smantana, peste ciuperci, se ia tigaia de pe foc, apoi se amesteca bine, folosind o lingura de lemn, pentru a nu se branzi smantana si a strica fasonul preparatului.
Piata este plina de usturoi, marar si patrunjel verde. Este momentul pentru a prepara un mujdei special.
Usturoiul verde, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Se freaca, dupa gust, cu sare grunjoasa.
Verdeturile tocate se amesteca cu iaurt de bivolita.
Se adauga cateva picaturi de ulei de masline si se amesteca bine, cu o lingura de lemn, pana se obtine o pasta fina.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe amapamond ! Mancati tot ce va doreste inimioara, insa, cu masura. NU uitati de bucuria de a va prepara singuri, retetele pe care le iubiti cel mai tare. Gurmanzii adevarati se nasc din bucatari invatacei, dornici de a experimenta, care nu ezita, cand este vorba sa incerce ceva nou. Nu-i asa, doar este ca o noua provocare ?
Salut! Ce zici de un link exchange cu ARFE.RO? Are PageRank 3 si aproape 2000 unici/zi. Contacteaza-ma te rog pe contact[at]arfe.ro daca te intereseaza. Mai multe detalii aici: