Am gasit in piata, la o batrana, o punga cu mazare verde, teci, desi sezonul a trecut cam de mult. Nu am ratat ocazia de a pregati ceva rapid, gustos si sanatos.
Don Mariano, cu retetele sale prezentate pe niste platouri deosebit de frumoase, ma incita de fiecare data cand il privesc.
Am dat comanda, la niste „fete” mai inchise la culoare, care vin cu marfa de la Alba Iulia, in targ, la noi, de Mosi, sa-mi procure si mie niste platouri speciale, din portelan, pentru peste. Mi-am propus sa ajung si eu la fabrica de portelanuri de la Curtea de Arges, ca tot imi este in drum de cateva ori pe an. 🙁
Intr-o excursie facuta cu 2 ani in urma, in Bulgaria, am fost servit la o carciuma din Balcic, pe malul marii, pe platouri din sticla, in forma de peste. Mi-a placut prezentarea si mi-am propus sa caut si eu, pe la noi, platouri speciale pentru peste. 😀
Mi-am adus aminte de platourile din sticla, in forma de peste, cumparate de sotia mea, cu ceva timp in urma si le-am scos la lucru. 😕
Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrav proaspat (cate 1 bucata, la fiecare mesean), la 0,5 – 0,6 Kg fiecare bucata, ceapa uscata si/ sau ceapa verde, ardei gras si/ sau ardei capia, rosii, marar verde, morcovi tineri, ulei de masline, o lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.
Am trecut prin hala de peste si am achizitionat 2 pastravi la 500-600 grame fiecare, numai buni pentru a-i praji intregi, in tigaia special cumparata, numai pentru pregatirea pestelui.
Pastravul se curata de solzi si la interior. Se spala si se lasa la scurs intr-o sita.
Macerarea pestelui ! Pestele, prajit sau preparat la cuptor sau la gratar este deosebit de gustos daca se lasa la macerat (cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, zeama de lamaie, cimbru uscat), 15 – 20 de minute, la rece, in frigider.
Nu ezita ! Pestele se asezoneaza si la interior, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat si cu zeama de lamaie. Gustul preparatului va fi asigurat, fiind dat de „vigoarea” carnii de peste, bine marinata. 8)
Inainte de prajire se adauga ulei de masline si se „mangaie” pestele pe ambele fete, cu respect deosebit pentru peste, in sensul, daca il pregatesti cum trebuie, te va rasplati insutit, prin deliciul preparatului. 😛
Se incinge tigaia speciala pentru peste, pe foc mare. Se adauga un amestec de ulei de masline si unt proaspat, 2 catei de usturoi, cateva firisoare de ardei iute.
Pastravul se da prin faina de grau si se prajeste, la foc mare, pe ambele fete, cate 5-7 minute.
Cand se intoarce pestele, este nevoie de o grija deosebita, sa nu-l rupi sau sa-l jupoi de piele. Strica la aspect si mofturosii de profesie pot avea un motiv, sa zica, ca nu le place preparatul tau. 🙁 Ca si cum i-ar auzi cineva. 🙂
Cat timp se prajeste pestele, nu stai degeaba. Pregatesti sote-ul de mazare.
Intr-o cratita din inox, se caleste in putin ulei de masline, ceapa uscata si ceapa verde (daca ai la indemana), pana sticleste usor. Se calesc si cateva feliute de ardei capia si/ sau de ardei gras, rosu, pentru a da dulceata preparatului.
Secretul bucatarului ! Cand calesti mai multe feluri de legume, nu le pune pe toate o data, daca vrei sa sesizezi gustul fiecarei legume, in preparat. Caleste legumele, in ordinea tariei/ rezistentei acestora, la procesul de prajire, lasand rosiile, intotdeauna, la sfarsit.
Se adauga mazarea si morcovul tanar, taiat bucati subtiri si se continua calirea legumelor.
Se presara marar verde, taiat fin si cateva firisoare de coaja de lamaie (Sac !). Sigur nu o stiati pe asta cu coaja de lamaie. 😛
Numai pentru adevaratii gurmanzi ! Cine doreste ca preparatul sa aiba o dulceata mai deosebita, adauga 0 lingurita de miere, dupa ce s-a calit mazarea si morcovul.
La finalul prepararii sote-ului se adauga o rosie de marime potrivita, decojita, taiata felii subtiri, pentru a da savoare sosului si a rehidrata mazarea, devenita usor uscata, prin calire.
Se pune capacul la cratita si se inabuseste preparatul pentru cateva clocote.
Preparatul se serveste cald, cu sosul de la prajitul pestelui, pus deasupra bucatii de peste. Pentru cei care doresc un preparat mai dulce – acrisor, se pune alaturi, pe farfurie, o felie de lamaie.
Te poti abtine sa nu moi in sos, cu o bucata de paine calda ? Daca da, nu poti nici macar sa aspiri ca vei face parte, candva, din clanul gurmanzilor fara frontiere. 😕
Un pahar de vin alb, sec, rece, te va imboldi sa dai gata tot ce gospodina ti-a pus in farfurie.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca va veti aminti, cat mai des, de vestitul slogan – nicio masa fara peste, se cheama ca sanatatea voastra este oarecum protejata, inseamna ca dati cu tifla bolilor de stomac si de inima, mancand preparate gustoase si agreate de orice organism sanatos.