Peste marinat, pentru iarna. Icre de peste.

Cand eram mai tanar, mergeam la pescuit destul de des. Este adevarat ca si „celelalte distractii” erau limitate ca gen si forta de actiune. Pescuitul reprezenta „marea evadare” dupa „n” saptamani lucrate in „foc continuu”, in fabrica, respectiv „evadare” din sambata libera, care ni se acorda lunar, pe la sfarsitul anilor ’80, cand incepuse lumea sa mormaie deja, satula de munca.

In acea perioada existau si niste balti pe langa oras, unde ori de cate ori mergeam, prindeam si ceva peste: caras maricel, lin bunicel ca marime, biban cat palma. Mai pica si cate o stiuca de 1, 5 kg, mai rar cate un crapcean. Cum in timp, balta a fost umpluta cu cenusa provenita de la Centrala termica a orasului (niste criminali ai mediului acvatic, cei care au hotarat acest lucru), posibilitatile de pescuit s-au imputinat, a trebuit sa merg la balti mai departate de oras sau pe Olt, unde pestele cam mirosea a mal si petrol. Asa ca cu timpul am cam rarit iesirile pe balta.

A ramas doar reteta de facut marinata pentru iarna, cu peste cumparat sau prins rareori cand mai ies pe balta.  🙁

Cel mai frecvent folosesc macrou inghetat, care se gaseste mai mereu, prin pescarie. Cumpar bucati mari de peste, intregi, cam de 0,6-0,8 kg. Avantajul este ca se curata usor, tai capul si il arunci, iar din interior se scoate totul si se arunca.

Atentie ! E bine sa te uiti totusi, inainte de a arunca ce scoti din peste. Am avut surpriza de vreo 2-3 ori, sa gasesc niste icre mari, rosiatice, pe care le-am curatat de pielite si le-am pastrat vreo 3 saptamani, puse la sare, cu ulei de floarea soarelui,deasupra. 

Secret ! Icrele le-am frecat la mixer, cu ulei de floarea soarelui, adaugat periodic, in portiuni mici si picaturi de zeama de lamaie si a iesit ceva deosebit. Icrele se pot amesteca cu peste afumat, cu scrumbie sarata sau cu hamzii marinati si ceapa. Icrele se servesc ca aperitiv, pe paine prajita, cu ceapa rosie. Alaturi nu poate lipsi o ceasca cu  tuica fiarta. O minunatie, ce mai.  😀

Mare secret ! Vrei icre gustoase ? Nu pune gris, paine sau te miri ce, altceva, care le umfla, dar le taie gustul de peste. Ti se „taie” icrele ? I se poate intampla oricui. Mai pune niste icre nebatute si insista cu mixerul, fara a mai pune ulei. Vrei sa le faci pufoase ? Aruca cateva „sprituiri” de sifon, in masa de icre, pe care le freci.

icre din peste

In loc de peste marinat am scris despre icre din peste. Sper sa nu se supere nimeni.  😛

Macroul inghetat se lasa sa se dezghete de 3 sferturi, se taie capul si se curata de mate. Se spala bine, la interior, avand grija sa indepartam pielitele negre din interior, care amarasc pestele. Se portioneaza pestele in bucati mai mari si se lasa la scurs intr-o sita.

macrou la cuptor

Se aseaza bucatile de peste intr-o cratita, impreuna cu ulei de floarea soarelui. Se pune sare dupa gust. Se adauga boabe de piper, foi de dafin, zeama de lamaie. Cine doreste poate sa adauge ceapa alba taiata rondele si/ sau morcov ras.

macrou la cuptor 1

Pestele se baga in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit, cam 40 minute, pana se rumeneste usor.

Atentie ! Daca ai pus ceapa si/ sau morcov, nu trebuie sa fie rumenite legumele, doar usor inmuiate, sticloase. Se vor pune si legumele in borcan.

Pestele fript se lasa sa se raceasca putin si se pune in borcane de 0,8 Kg.

Se fierbe un amestec de 1 parte otet alimentar, de fermentatie, din vin, de 9 grade si 2 parti apa rece. Se toarna amestecul de otet si apa, fierbinte, in borcanul cu bucati de peste. Imediat se inchide borcanul, cu capacul etans.

Atentie ! Nu uita sa pui, un varf de cutit, sub borcan, ca sa nu-ti faci singur de lucru.  😛

peste marinat pentru iarna

Dupa racirea borcanului, pestele se pastreaza la rece, in frigider sau in beci. Pestele se lasa la macerat cam 1 luna, dupa care se poate consuma. Este ceva deosebit, de conservele de peste, din comert. Nu adaugi conservanti, coloranti, gelatina, etc.

Pofta buna, voi gurmanzi de pretutindeni ! Daca sunteti siguri ca pestele prins in ocean a ajuns din pachetul congelat pe trauler, direct la voi in sacosa si l-ati pregatit ca in reteta, puteti sa va mandriti ca mancati peste conservat ecologic.  😀

25 de comentarii

  1. „Daca sunteti siguri ca pestele prins in ocean a ajuns din pachetul congelat pe trauler, direct la voi in sacosa”

    Este o utopie asta.

    Niciun peste congelat pe trauler nu poate fi folosit / preluat ca atare. In cutie el trebuie lasat sa se dezghete pentru a putea fi desfacut / desprins de ceilalti pesti. Asa ca toti pestii sunt recongelati.
    Chiar daca iei cutia intreaga acasa faci acelasi lucru: dezghetare partiala a macroului.
    Ideal ar fi ca sa-i pregatesti fara a-i mai recongela.

    • ca marinata sa fie mai buna si sa nu aiba un gust rau,pestele se pune la prajit si se rumenete .sa vedeti ce buna este dupa ce sta la rece circa 2 luni .eu nu mai sterilizez marinata ,ci o pun fierbinte in borcane si le acopar …pana se raceste in patura trebuie sa stea cu gura in jos .

  2. Se pune o parte apa si una otet,sare,ceapa ,taiata solzisori,mustar boabe ,piper boabe ,foi dafin,morcov.Se fierb toate ingredientele,apoi se lasa la racit ,se aseaza pestele, in borcane,apoi se pune zeama peste el.Se inchid borcanele bine,se pastreaza la rece,ferit de lumina.Dupa 2 saptamani se poate consuma.

    • Imi place, voi incerca si asa. Pe blogul meu mai gasesti inca o reteta, la rece, cum s-ar zice, pentru conservarea scrumbiei de Dunare, ii zice – marinata din scrumbie de Dunare cum face Liu. O minunatie. 

  3. Doamna Elena peste este crud, fiert sau prajit ca eu nu prea inteleg… si… ce peste este?…… as vrea sa incerc si acesta reteta. ca ma tot uit la borcanele de macrou de vreo 2 saptamani puse dupa reteta domnului Popa si mai am de asteptat inca 2……..
    Multumesc

    • Este macrou congelat care dupa ce este lasat sa se dezghete in frigider, de seara pana dimineata sau in bucatarie, fara a se grabi dezghetarea cu apa calda sau prin alte mijloace, se curata, se arunca capul (preventiv, nu stim de cand a fost inghetat), se portioneaza si se baga la cuptor, cu condimente si ulei.  Se poate folosi si macrou proaspat sau hering proaspat.

    • Pune la ochi, in functie de cat peste ai pus in borcane. Restul retetei se respecta – otet/ apa, sare, conimente, ulei. Bafta ! De ce nu experimentezi ? Indrazneste si vei reusi.

    • Buna, adevarul este ca nu am avut noroc sa mananc mult poftitul peste……am avut invitati cativa colegi de munca de ai sotului care au fost serviti (la inceput ca aperitiv) cu cateva bucatele de peste marinat si de la cateva bucatele cat am scos …..s au mancat 2 borcane. Am apucat sa manac si eu o bucatica si pastrez celalat borcan ptr craciun(l am ascuns printre gogosari). reteta este delicioasa (cea a d nului Popa). As vrea sa mai spun ca invitatii sunt spanioli care (dupa cum au zis ei) nu au mancat in viata lor un peste marinat asa bun….. azi am mai cumparat 2 KG si am sa le pun dupa aceeasi reteta. Asa ca reteta a avut mult succes.

  4. multumim tuturor celor care au postat si posteaza asa minunatii si bunatati!! spun asta ptr ca desi sunt pescar,spre rusinea mea ,abia acum ,prin intermediul postarilor voastre am reusit sa fac marinata ptr iarna din diferite soiuri de peste de dunare{caras,oblete,maruntis}ce se prinde mai exact.si iese super bun,si mai ales ca tine luni bune daca e bagat la beci,sau undeva la racoare!! dl gigipopa e super meserias bag seama in ale marinatelor!!!bravo dvs!!! Acum dragilor,as mai avea o mare rugaminte la voi,si anume; stie careva cum se face din tot acelasi soiuri de peste mentionate de mine mai sus,si tot ptr iarna,ceva conserva,sau nu stiu cum sai zic exact ceva cu bulion,etc??deci sosul sa fie cu bulion,suc de rosii,ma intelegi sper??? deci si acesta sa poata fi sterilizat si pastrat ptr iarna!!!astept cu nerabdare un raspuns,si va multumesc!!!!mult noroc tuturor celor care mai au timp sa impartaseasca din secretele lor,si altora!!!multumesc.

  5. M-ati omorat cu retetele aste pescaresti,am salivat timp de o ora citind aceste retete(si altele),si am dat deja telefon la un prieten , cu numele de cod Nicu Peste sa-mi aduca vineri peste sa-mi pregatesc una din retete.Sunt mare consumator de peste,i-mi place la nebunie ,as manca zi de zi la fiecare masa peste sub orice forma pregatit ..Abia am sosit din Moldova frontiera cu Ucraina unde am vazut un mare cult pentru consumul de raci si peste.Au fost pregatiti 25kg raci +peste in niste ceauane imense(n-am vazut pana acum),de catre Igor Gruzinul.A fost pregatita si un fel de ciorba din peste pe care ei o numesc „UHA”,foarte mult peste fiert cu legume ( un fel de supa)nu acra cum se face la noi cu bors,dar a fost f. buna,iar despre raci n-am cuvinte.Doresc sanatate celor care posteaza astfel de retete. Cu deosebita stima Vasile Toader din Sovata jud.Mures

  6. E buna si aceasta reteta, dar , din experienta si din greseala mi-iesit mai bun altfel; am pus macroul dupa ce l-am curatat intr-un castron cu sare. L-am lasat cateva zile in frigider neavand timp sa ma ocup de el. S-a lasat sange din el pe care l-am scurs cam in fiecare zi. Dupa osaptamana am facut sosul ca la gogosari in otet,o parte apa si 3 parti otet, in principal cu condimentele care va plac, l-am pus la borcane, si dupa 2-3 saptamani se poate manca. Incercati si va convingeti de bunatatea lui.Pofta buna.

    • Fac si eu o reteta asemantoare, cu ceapa in loc de morcov – peste marinat pentru iarna. Din viteza probabil ati scris gresit, amestecul de otet : apa este de 1:3 nu 3:1. Iese mult prea acru daca se face amestecul invers.

  7. Va rog frumos, as avea doua nelamuriri.
    In borcane se pun doar bucatile de peste, fara nici un pic de ulei? Uleiul care a folosit la rumenirea pestelui in cuptor se arunca?
    Borcanele le-ati lasat normal la racit, fara sa le tineti de exemplu cu gura in jos, sau sa se raceasca lent intr-o patura asa cum se procedeaza la compoturi?
    Multumesc anticipat pentru orice clarificare.

    • Cum sa aruncati uleiul, ar fi un sacrilegiu. Uleiul se pune impreuna cu bucatile de peste in borcane.
      Cand punem pestele in borcane, este caldut sau chiar rece. Capacul etans si etanseaza perfect atunci cand continutul borcanului se raceste complet.
      Nu este o greseala daca puneti pestele fierbinte in borcane si le infasurati in paturi.
      In final, cand borcanele s-au racit, le puneti in frigider sau in beci/ povarna/ balcon, unde credeti ca aveti mai racoare.
      Pestele marinat trebuie consumat in 2-3 luni, pentru a nu isi pierde din calitati, chiar daca nu face floare.

  8. RETETA MEA ESTE IDENTICAQ DOAR CA EU AM PRAJIT PESTELE FIECARE IN PARTE ,INAINTE DE A-L PRAJI L-AM PERPWELIT IN FAINA CU BOIA DE ARDEI,RESTUL RETETEI EATE IDENTIC.

  9. Tata era pescar si in casa noastra era mereu marinata de peste . Nu punea peste crud, ca atunci marinta trebuie foarte sarata si cu mult otet, ca cele care se cumpara de la magazin.Prajea pestele cam 70%, il muia in marinata intr-un castronel, pe rand fiecare bucata(sa se spele din prajala) Apoi il punea in borcane cu cateva boabe de piper si o frunza de dafin.Turna marinata peste peste, care se facea dupa gust, mai dietetica.Cativa catei de usturoi , ardei tusca putin iute, dar niciodata ceapa si morcov.il tineam in frigider. nu stiu cum ar veni aceasta reteta sterilizat,ca pestele in 5 min de fierbere se destrama, probabil cu foarte mult otet.Acum, ca sa facem conserve cu pumni de sare si polonice de otet, nu cred ca e prea indicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *