In congelator este bine sa ai mereu cate ceva, gata preparat sau semipreparat, pentru a te misca repede cand timpul te strange cu usa si nu ai avut timp sa treci pe la macelarie, gurmanzii casei se inghesuie in bucatarie, sa vada cum sta treaba cu intinsul mesei si tie nu prea iti arde sa bucataresti, ori esti prea obosit(a) de drumurile facute, ori ai avut o zi grea la serviciu, cu seful in toane rele, ori pur si simplu, nu ai chef de bucatarit.
Ghici de ce ? Nu am cumparat, nu cumpar si nu voi cumpara niciodata mancare semipreparata sau gata preparata din market. Imi place sa stiu ce mananc, ce am pus in fiecare preparat si fel de mancare, cat de proaspate sunt ingredientele folosite. De fapt sunt obisnuit cu gustul mancarurilor preparate in casa, fara sofisticaniile de actualitate culinara de astazi care folosesc ingrediente de care nu am auzit, cu care nu am fost invatat, al caror gust ma face sa nu mai inteleg ce consum. 🙂
Sunt de moda veche ? M-am uitat, in trecere, cu telecomanda in mana, la concursul gastronomic, de pe ProTv. Nu am inteles de ce televiziunile platesc bani grei unor „ganditori” straini pentru a cumpara drepturile de preluare a formatului unor emisiuni. Cand am citit in presa despre concurs si am vazut reclama la tv, m-am gandit ca o sa fie o parada a retetelor traditionale romanesti si/ sau a unor retete gandite, facute si prezentate dupa tipicul bucatariei romanesti, urmand ca cel mai talentat concurent sa invinga. Chiar am fost indemnat de catre rude sa ma inscriu si eu. Acuma sunt convins ca nu aveam ce cauta in acel concurs. M-am inselat sau poate putinele minute in care am privit „intelegator” la ecran, nu au fost suficiente. Fiind un novice, un amator in bucatarie, care gateste numai din placere, nu-mi permit sa critic niste sefi bucatari consacrati, dar nu pot sa nu constat ca putinele retete romanesti prezentate de catre concurenti nu au avut deloc trecere la juriu. La un moment dat m-am intrebat – de ce mamaliga nu este agreata de juriu, nu mai suntem noi romanii „mamaligari” convinsi, nu mai cultivam de loc porumb si nu mai avem mori de malai sau „sofisticaniile” strainesti nu mai lasa loc retetelor traditionale romanesti ? Sa fi ramas eu de moda veche ? Poate si ce daca. Prea tarziu pentru a ma mai schimba. 😕
Pentru astfel de „ocazii”, de retete rapide, pregatite in „galop” prin bucatarie, am mai mereu doua solutii: piept/ pulpe de gaina sau de curcan, dintr-o pasare cumparata intreaga, refrigerata, cu ceva vreme in urma, transata si facuta pachetele sau piept/ pulpe de gaina care la data cumpararii a fost bagata intreaga, proaspata, la cuptor si ulterior portionata si facuta pachetele pentru congelator sau fiarta proaspata, intreaga, pentru supe, carnea ulterior portionata si facuta pachetele pentru congelator.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un piept de gaina, fiert sau facut la cuptor, 2-3 felii subtiri de costita afumata, cartofi, ceapa verde si ceapa uscata, usturoi verde si usturoi uscat, ardei gras, ciuperci proaspete sau ciuperci conservate in saramura, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, o crenguta de cimbru, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui, patrunjel, busuioc si marar verde.

Jumatatea de piept de gaina fiert sau copt este din cel portionat si pus la pachetele in congelator, cu ceva timp in urma, cand am fiert/ copt o pasare intreaga, cumparata proaspata, refrigerata.

Am folosit ardei gras feliat si pus la congelator, in toamna. Costita afumata folosita este din cea facuta de mine la Craciun.

Am folosit cartofi fierti pe jumatate, in coaja. Cartofii mai mari i-am taiat in jumatati.
Busuioc verde am mai mereu, in glastra, in balcon.

Cartofii se ung cu untura de pasare sau cu ulei de floarea soarelui si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Costita afumata se taie felii subtiri si se rumeneste putin intr-o tigaie, fara a se arde.
Se adauga ardeiul gras inghetat, prazul, ceapa si usturoiul tocate rondele, mai mare, ciupercile feliate daca sunt mai mari sau intregi daca sunt mici si se calesc impreuna, cat sa se dezghete ardeiul, amestecand cu o lingura de lemn pentru omogenizarea amestecului.

Daca se folosesc ciuperci conservate in saramura, se spala inainte de a se adauga in tigaie, sub jet de apa rece.
Ingredientele se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pieptul de gaina fiert/ copt se portioneaza in bucati potrivite ca marime, dupa numarul de pofticiosi prezenti la masa. Cum de fiecare data sunt cativa „meseriasi gurmanzi” care mai vor supliment (asa s-au invatat pe la cantinele studentesti) trebuie sa fii prevazator (oare) si sa portionezi pieptul de gaina, cu 2-3 felii in plus. 😛
Pieptul de gaina scos de dimineata din congelator si lasat sa se decongeleze singur, la temperatura camerei, portionat, se aseaza peste jumatatile de cartofi fierti pe jumatate.

Legumele calite se repartizeaza peste bucatile de carne.
Se adauga dupa gust, 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper si o ramurica de cimbru.
Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 30 de minute. La trecerea celor 30 de minute se verifica daca sunt cartofii rumeniti si patrunsi si daca feliile din piept de gaina s-au rumenit/ incalzit suficient.

Preparatul se „inverzeste” cu patrunjel, marar si frunze de busuioc, taiate marunt.
Preparatul se serveste cald, cu salata de sezon (salata verde, leurda, ridichi, patrunjel verde, ceapa si usturoi verde, sare grunjoasa, otet balsamic/ zeama de lamaie), in care se adauga cateva masline verzi si masline negre.

Un pahar de vin alb, rece, te va ajuta sa savurezi un preparat delicios.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Scrisul retetei mi-a luat mai mult timp decat prepararea acesteia.
Anunt ! Daca sunt doritori, printre amicii fideli ai blogului, fara obligatia de a si vota retetele mele, m-am inscris pe www.gustos.ro in Festivalul blogurilor culinare, la sectiunea supe, ciorbe si la sectiunea bucate felul principal, cu cate trei retete, scrise anterior inscrierii, pe acest blog. Accesati si votati, numai daca sunteti interesati, adresa blogului meu https://www.despremancare.ro pe blogul de concurs.
Mincarea asta e si gustoasa si te salveaza cind nu ai idei. Singurul lucru pe care l-as schimba ar fi decongelarea puiului: l-as scoate cu o seara inainte si l-as lasa sa se dezghete in frigider. Puiul contaminat e tare pacatos, stiu ca spunem cu totii ca n-am auzit sa se fi intimplat ceva cuiva, dar e de ajuns o singura data.
Poate fi mai putin periculos din punct de vedere sanitar.
Exista insa o posibilitate care nu prea este luata in seama de catre noi toti – si in frigider pot exista microbi.
Pastram legume proaspete, nespalate (daca le spalam se ofilesc), oua (nu le spalam intotdeauna), carne cumparata de la macelarie, neambalata (greu de crezut ca o spalam, o scurgem de apa si apoi o punem in congelator si chiar o pastram in frigider pana a doua zi cand vrem sa o gatim), etc.
Si cel crud adevar – deschidem usa frigiderului destul de des. Cum lasam geamul deschis, la bucatarie, in special vara si de regula cand gatim, atmosfera poate fi plina de microbi. Ce-i impiedica pe microbi sa intre si in frigider. La rece, multi microbi rezista (asa am citit pe net). Poate doar in congelator, unde temperatura este sub 5 grade C sa mai moara de prin microbi.