piftie de pasare1

Piftie de curcan crescut in ograda

Cumperi o sira de curcan, 2 aripi si 2 tartite, de la market. Daca nu faci ciorba de potroace, poti folosi si maruntaiele de la curcanul de Craciun si ce ai mai scos de la el. Nu uita sa cureti banutul de grasime, de la tartite (necuratat, amaraste mancarea). Poti sa si parlesti usor, la flacara aragazului, aripile si tartitele.

Oparesti toata carnea intr-o oala cu apa clocotita, o speli sub jet de apa rece si o lasi la scurs.

Pui carnea la fiert in oala de presiune, la foc potrivit, pentru 2 ore, de cand incepe oala sa fluiere. Inainte de a inchide oala de presiune, pui 1 morcov, 1 pastarnac, 1 patrunjel, sare dupa gust si completezi cu apa rece pana la 3/4 din oala.

Opresti focul si lasi oala sa se raceasca 0,5 ore, apoi o depresurizezi. Scoti carnea si o aduni de pe oase, apoi o pui in castronase, impreuna cu jumatati de ou fiert tare, 1-2 rondele din morcovul fiert, o frunza de patrunjel verde (pentru fatuiala).

Cureti o capatana de usturoi, pisezi usturoiul si il pui in zeama in care a fiert carnea. Dai zeama in cateva clocote. Daca este prea multa apa, o mai fierbi pana scade, atata cat sa-ti ajunga sa acoperi carnea din castronase.

Zeama inainte de a o pune peste carne, in castronase, o strecori printr-o sita de inox in care ai intins o bucata de tifon.

Castronasele cu piftie le lasi sa se inchege, la temperatura camerei, apoi le poti pune in frigider sau le scoti la rece, in balcon. Daca pui piftia neinchegata, direct la rece, ingheata zeama si devine aciculara.

Piftia va arata ademenitor, cu ceva grasime galbena, de pasare, deasupra.

Piftia de curcan se serveste ca aperitiv sau impreuna cu sarmalele, in zilele Craciunului si nu numai. Tuica fiarta nu trebuie sa lipseasca. Se poate pune hrean, boia, piper (dupa gustul fiecaruia).

Pofta buna !

5 comentarii

  1. Se mai poate fierbe in continuare. Se poate adauga niste gelatina dizolvata in apa calduta si pusa dupa ce ai oprit focul.
    Se mai intampla sa dai si rateuri, totul este sa insisti.
    Ca sa nu am surprize eu mai pun uneori niste cozi de porc afumate si se fierb in amestec.
    Sigur iese daca pui 2-3 aripi de curcan si chiar un picior sau spinarea cu oase.
    Bafta !

  2. […] Multi oameni nu consuma carne de porc. Fie din motive de sanatate, fie din motive religioase, fie din alte motive. Dar, ar manca si ei o piftie, macar de sarbatori.   Ce este piftia?Piftia este o mancare bazata in special pe carne fiarta, carne ce contine gelatina ( in general se foloseste capatana si picioarele de porc, dar pentru pui sau curcan vom folosi aripi si ghiare).Cum se face piftia de pui?Se pune intr-o oala mare la fiert aripi de pui si ghiare, sau una din variante. Se fierb cu un pic de sare si vegemix pana incepe sa se descompuna carnea de pe oase. Mare atentie!:   odata pusa la foc nu se va mai complecta cu apa, de aceea trebuie pusa multa apa de la bun inceput.Cand s-a fiert suficient (sa se desprinda carnea de pe oase) se lasa la racit. Cand s-a racit aproape la temperatura camerei se adauga usturoiul pisat bine, dupa gust. Se lasa la racit (la frigider) si se serveste rece.Pofta buna!sursa foto […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *