Fiecare bucatar care se respecta inventeaza retete utilizand „proceduri specifice” ale bucatariei traditionale neamului din care face parte si nu numai. Studiaza carti de bucate vechi, convorbeste cu maestrii bucatari recunoscuti, incearca cele mai ciudate asocieri.
Fara a avea pretentia ca sunt vreun bucatar, experimentez si eu, nu chiar ca un novice.
De anul nou 2008 am incercat o asociere neortodoxa de preparate, din bucataria mai multor popoare. Mi-a placut cuvantul gurmanderie, pe care l-am gasit utilizat intr-un ziar. Am asociat frontierele UE si iata ce a iesit:
–cordon bleu (de inspiratie frantuzeasca) – bucati de carne macra, de porc (muschi, pulpa), de marimea unei palme, groase de 2 cm, in care se face un buzunar. Se introduce o bucata de cascaval gras, neafumat (de inspiratie olandeza), de 1 cm grosime si de dimensiunile buzunarului facut in bucata de carne. Inainte de a introduce cascavalul in buzunar, acesta se pipereaza. Nu se pune sare, are destul cascavalul. Se tavaleste preparatul prin ou batut, pesmet, ou batut, susan (de inspiratie araba). Se prajeste in unt + ulei, incins, la foc mic, sa se patrunda carnea si sa ajunga caldura la cascaval, care sa se topeasca usor (nu de tot), fara a iesi din bucata de carne. Se serveste fierbinte, pe o farfurie incalzita.
–mamaliga rece (de inspiratie pur romaneasca), unsa cu ulei, usor piperata si pusa pe gratarul incins (sa faca dungi), se pune langa preparatul fierbinte.
–gogosarii in otet dulce (de inspiratie bulgareasca) sunt acritura care se potriveste cel mai bine. Merge si cu castraveti in otet dulce.
–sampanie Zarea demisec (productie romaneasca, de inspiratie frantuzeasca).
Dupa ce ai servit asa ceva, chiar ca aperitiv cald, poti continua cu celelalte preparate de la masa de anul nou.
Pofta buna ! si La multi ani !