Cand a inceput sa se vorbeasca la noi (au inceput sa prinda influentele occidentale) despre pizza am inceput sa facem si noi pizza in casa. Copii cand vin acasa si vor pizza completeaza „cum faceti voi”.
Se face aluat (faina, apa calduta, drojdie, sare, zahar), care se lasa la dospit.
Pana creste aluatul se prepara umplutura. Se taie ceapa, ardei (solzisori mai mari), se taie si ciuperci (solzisori sau in patru, dupa marimea ciupercii). Se adauga sare, piper, ardei iute (tocat mai mic). Se calesc toate in ulei, pana se inmoaie si ceapa devine usor colorata.
Se adauga carne, carnat si costita afumata (sau carne tocata sau peste sau carne de pui sau ce ai) prajite in ulei de jumatate. Se mai prajesc cateva minute impreuna. Se adauga rosii taiate marunt si scurse de zeama (ca sa nu iasa prea mult sos). Cui ii place adauga busuioc (sau menta sau patrunjel).
Se intinde aluatul si se pune intr-o tava de inox sau ceramica. Se pune amestecul preparat mai sus si se intinde uniform peste foaia de aluat. Se bat oua (cu sare, piper) si se pun peste amestec in tava. Din loc in loc, in oul batut se pun bucati de branza (cascaval), masline curatate de samburi si taiate in patru.
Se baga la cuptor (incalzit in prealabil), la foc potrivit, pentru cca. 1 ora. Se verifica periodic. Este gata cand oul este facut si usor rumenit.
Se serveste fierbinte cu suc de rosii (si gogosari) deasupra, de care face nevasta mea (numai ea stie reteta).
Nu se poate fara muraturi (taranesti, in saramura sau castraveti si gogosari in otet) sau o salata de vara sau o salata de cruditati. Merge si cu bere si cu vin (alb, rosu, negru, de care ai).
O fi pizza, n-o fi pizza ? Oricum i-ar zice este delicioasa si are multe calorii. Nu se recomanda celor care tin cura de slabire. Este numai pentru gurmanzi inraiti.
Atentie ! Manevrarea tavii poate provoca arsuri. Sunt bune manusile de bucatarie. Pentru orice eventualitate sa aveti in casa un tub cu bioxiteracor. Merge si ulei pentru ungerea arsurii (daca nu este prea mare sau adanca).
Pofta buna !
Asta-i pizza romaneasca, maninci o tava si apoi poti sa dai trinta cu ursu’ 🙂
Si eu o fac la fel, uneori mai pun 2-3 creste de slaninuta afumata si prajita inainte.
interesant 😉
incercati si voi eu zic ca e foarte gustoasa 😀
Salut…fac pizza de 3 ani si am ajuns nr 2 p sibiu….imi place ceea ce fac si tot ce conteaza este aluatul si sosul de rosii , dak le-ai gresit …te-ai dus…
Ma intreb de ce nu se fac si la pizzeri pizza dreptunghiulare? si la livrare cred ca stau mai bine in cutie …
Ori nu s-a gandit nimeni, ori blatul rotund se face mai usor, la cantitati industriale, decat cel dreptunghiular. Din rotund sa faci dreptunghiular/ patrat/ triunghiular nu este greu, dar pierzi aluat, probabil. Imi dau si eu cu parerea.