Cumperi un peste proaspat (crap romanesc, platica, biban, caras) la 1-1,5 Kg, de la pescarie sau fir intins sa-l pescuiesti de la balta.
Il cureti de solzi si de ce are prin burta. NU arunci ficatul, grasimea de peste, icrele/ laptii, ci doar le cureti bine, le speli si le scurgi intr-o sita. Speli si pestele si-l lasi la scurs.
Cureti legume mai multe (ceapa, ardei de diferite culori, rosii, morcovi). Tai ceapa si ardeii solzi, dai morcovii pe razatoare. Pui totul la calit intr-o cratita, in ulei incins. Calesti doar de jumatate. Adaugi cateva firisoare de ardei iute, sare, piper. Pui si niste frunze de busuioc verde taiat marunt.
Pestele scurs de apa il crestezi, sarezi, piperezi, dai cu ceva ulei, pui zeama de la o lamaie stoarsa. Intorci pestele pe cealalta parte si repeti operatia. Pui in burta pestelui icrele/ laptii, grasimea, ficatul. Pui si ceva sare si piper, 2-3 firisoare de ardei iute.
Ceapa calita o treci intr-o tava de inox (vas de ceramica termorezistent). Asezi deasupra rosii mai multe, taiate solzi. Deasupra pui sa troneze pestele.
Dai la cuptorul incins pentru 40-50 minute la foc potrivit. Te mai uiti sa nu se arda, sa se rumeneasca usor. Nu intorci pestele. Poti sa mai pui ceva zeama de lamaie ca sa fie mustos.
Se serveste fierbinte, cu mamliga calda. Peste bucata de peste pui legumele si sosul cel bestial. Pentru dichis pui langa o jumatate de lamaie si un ardei iute. Nu uita sa improsti deasupra cu niste patrunjel si marar taiat marunt.
Merge un vin alb demisec sau dulce.
Pofta buna !
super
Foarte bun!