Pe piata, au aparut urzicile, cam pipernicite, dar viguroase. Sunt urzici, din cele rasarite prin luna noiembrie-decembrie. Le-a priit zapada, tinandu-le de cald. Si-au mentinut culoarea, de un verde inchis, usor spre roscat, usturand mai abitir decat urzicile care rasar primavara si au o culoare verde crud. Nu conteaza, mie imi plac urzicile astea mai usturatoare, pentru ca le folosesc la placinta si prin fierbere le dispare mare parte din usturime.
Secret al medicinei populare ! Apa in care au fiert urzicile, nu se arunca. Se pastreaza la rece, in frigider si se ia cate un gat, inainte de masa. Contine mai mult fier decat orice pastila, pe care ti-o da nenea doctorul, impotriva anemiei. Cand apa de la urzici incepe sa se acreasca, nu ezitati sa o aruncati, nu mai are nicio eficienta si nici gust prea bun.
Urzicile se curata de iarba, de radacinile mari si pline de nisip. De la urzicile de iarna, se pastreaza numai varfurile, care pisca tare la maini.
Urzicile cumparate din piata se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs, intr-o sita.
A nu se uita ! Gospodinele cu pielea mainilor sensibila au la indemana manusile de bucatarie, din cauciuc, pe care le gasesti de vanzare, in orice market.

Ingrediente de trebuinta in reteta: urzici, oua de gaina, branza dulce, telemea de oaie, smantana, unt proaspat, piper boabe, sare grunjoasa, aluat pentru placinta.
Urzicile spalate in mai multe ape, se oparesc in apa fiarta, cu sare. Se lasa la fiert, 10-15 minute, la foc domol si se pun la scurs intr-o sita, colectandu-se lichidul doctorie.
Ingrediente
- ditamai plasa de urzici proaspete,
- oua proaspete de gaina,
- smantana grasa cumparata de la precupete din piata,
- unt proaspat cumparat de la ciobani,
- telemea de oaie,
- branza dulce, din lapte de vaca,
- aluat pentru placinta.
Urzicile fierte se taie marunt, cu un cutit bine ascutit.
Pentru umplutura placintei, se amesteca branza dulce, de vaca, branza de oaie, sarata si rasa, pe razatoarea cu ochiuri mari, oua proaspete, de gaina, smantana.
Se amesteca bine, branzeturile si ouale, cu urzicile maruntite. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Se pregateste un aluat, din faina alba 3 nule, margarina Unirea, apa, sare, otet si ulei de floarea soarelui.
Aluatul se prepara ca la reteta de placinta cu spanac, scrisa de mine, cu ceva vreme in urma.
Mult mai simplu ! In market se gaseste aluat pentru placinta, congelat. Desi nu sunt adeptul cumpararii aluatului din market, am gasit de cateva ori niste aluat bun, care sufera insa la aspect, nu se umfla si nu se rumeneste ca cel pregatit in casa, dar se obtine, totusi, o placinta delicioasa. Trebuie cumparat numai aluat proaspat, congelat, de maximum 2-3 zile, chiar daca are garantie cateva luni.
Se aseaza o foaie de aluat, obligatoriu, intr-un vas termorezistent, care are fundul de ceramica gros, avand grija ca foaia de aluat sa treaca peste marginile vasului, pentru a se acoperi ulterior tot vasul.
Reteta pas cu pas
- Curatare, spalare, oparire si maruntire urzici.
- Pregatire umplutura – amestec de oua batute cu branza dulce si branza sarata, urzici maruntite.
- Intindere aluat pentru placinta intr-un vas termorezistent uns cu unt proaspat. Intepare aluat pus pe fundul vasului termorezistent.
- Asezare umplutura pe foaia de placinta care se impatureste si se ungere deasupra cu ou batut.
- Coacere placinta in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumeneste.
- Servire placinta calda, cu smantana sau simpla.
Secretul coacerii ! Coacerea placintei (in vasul de ceramica, termorezistent), la foc potrivit, va fi uniforma, treptata, mentinandu-se toata caldura in interiorul vasului.
Se pune amestecul de urzici, branza si oua, pe foaia de aluat, aflata in vasul uns cu unt proaspat si se acopera cu restul de foaie de aluat.
Un mic secret al bucatarului ! Se inteapa foaia de placinta, pusa pe fundul vasului de ceramica, precum si foaia de deasupra umpluturii, cu o furculita, pentru a nu se lasa placinta, imediat dupa coacere, sa-si strice fasonul.
Se unge foaia de aluat, de deasupra, cu ou batut.
Vasul de ceramica se introduce in cuptorul aragazului, bine incins. Coacerea se face la foc potrivit, urmarindu-se destul de des aspectul preparatului.
Placinta este coapta, cand rumenirea este uniforma, iar aluatul copt, straluceste.
Un secret greu de respectat de catre gurmanzi ! Cand se scoate placinta din cuptor, trebuie avuta putintica rabdare, chiar daca ochii vad, mirosul te invaluie si iti vine sa salivezi. Placinta trebuie lasata, neacoperita, sa se odihneasca, netaiata, macar 10-15 minute, pentru a se aseza umplutura in coca coapta.
Dupa prima felie taiata, capacul placintei se va aplatiza usor, pastradu-si totusi aspectul imbietor.
Serviti cu incredere, placinta calda. Este un deliciu, care nu poate fi explicat. Savoarea este nemaipomenita. Imi place sa ma laud, cand am cu ce.
Placinta calda se poate servi stropita, cu putin iaurt. Placinta rece, este delicioasa, a doua zi, cand umplutura a intrat in aluat, facandu-l si mai fraged.
Pentru sufletelul gurmanderesc, un paharel de vin alb, sec, rece, poate insoti o cina fantastica.
Profita ca vine mai tarziu acasa si fa-i o surpriza consoartei tale. Pregateste pentru cina, o placinta cu urzici si nu-i spune consoartei, ce contine umplutura. Va ghici ?
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de verdeturile care incep sa apara, o data cu primavara. Nu ocoliti urzicile, spanacul, loboda, leurda, untisorul, salata verde, stevia si dragaveiul. Din toate verdeturile, separat sau in diverse combinatii, se pot prepara placinte delicioase. Incercati, nu veti regreta.