Ciorba de urzici cu leurda

Verdeturile de sezon (urzici, leurda, salata verde, untisor, macris, loboda, stir, stevie, dragavei, etc.) nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic, in aceasta perioada a anului. Salatele din verdeturi crude, mancaricile fara carne, ciorbele si supele crema din verdeturi sunt adevarate delicatese de primavara.

Verdeturile pe care natura ni le ofera cu darnicie in aceasta perioada a anului sunt de preferat oricaror retete sofisticate de detoxifiere a organismului.

Urzicile crude si usor piscatoare sunt sanatate curata pentru organism. Daca pui si leurda in preparatul tau din urzici, curatarea de primavara a sangelui este garantata.

Ciorba de urzici, cu leurda.
Ciorba de urzici, cu leurda.

Ingrediente de trebuita in reteta: o plasa de urzici, cateva legaturi de leurda, cate o radacina mai mica de patrunjel, morcov si pastarnac, o telina mica, ceapa uscata, ardei gras si rosii, din cele puse la congelator in toamna (vezi reteta), o mana de orez, 2-3 oua proaspete, de gaina, 2 linguri de smantana grasa, o legatura de leustean, 2 fire de ceapa verde, 2 fire de usturoi verde, sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui, unt proaspat.

Ingrediente

  • o poala de urzici si 1-2 legaturi de leurda,
  • radacinoase (patrunjel, morcov, pastarnac, telina), ceapa,
  • ardei gras si rosii din cele puse la congelator in toamna,
  • orez,
  • oua proaspete, de gaina,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat,
  • verdeturi (ceapa, usturoi, leustean).

Ciorba de urzici, cu leurda.
Ciorba de urzici, cu leurda.

Urzicile si leurda se aleg de paie, frunze si se spala de nisip/ pamant in cateva ape reci. Se lasa la scurs intr-o sita.

Chiar daca este prea devreme pentru urzici batrane ! Urzicile batrane sunt arzatoare pe piele, basica pielea, dar si o revigoreaza. Unii credinciosi aleg urzicile batrane si se lovesc pe trup cu manunchiuri de urzici. Poate fi un ritual dar si un tratament. Batranii mergeau prin urzici cu picioarele neprotejate de ciorapi sau pantaloni si adunau urzicile cele mai mari (pentru a le da la porci) fara a folosi manusi, convinsi fiind ca piscatura de urzica alunga romatismul din oase.

Reteta pas cu pas

  1. Calire legume, date pe razatoarea mare, ceapa si ardei gras, in amestec de unt proaspat si ulei de floarea soarelui/ ulei de masline.
  2. Curatare si spalare urzici si leurda.
  3. Calire urzici impreuna cu legumele.
  4. Fierbere amestec de legume si urzici in apa fiarta.
  5. Adaugare in lichidul de fierbere a leurdei taiate bucati, a rosiilor decojite si a orezului. Dat in cateva clocote pana fierbe orezul.
  6. Batere cu telul/ furculita a oualor de gaina, adaugare smantana grasa si verdeata. Adaugare, treptat, in ciorba si amestecare cu polonicul.
  7. Servire preparat cald/ rece cu smantana si ardei iute.

 

Ingrediente pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Ingrediente pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Legumele (morcov, ceapa, pastarnac, patrunjel, telina) se toaca marunt la cutit (sau se dau pe razatoarea mare) si se calesc impreuna cu felii de ardei gras congelat, in ulei de floarea soarelui.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Dupa preferintele fiecarui gurmand declarat, se poate adauga un varf de cutit de boia de ardei iute si/ sau boia de ardei dulce.

Ingrediente pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Ingrediente pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Urzicile alese si curatate de radacini si de frunzele batrane, bine spalate si scurse, se adauga crude (neoparite) peste legumele calite.

Urzici crude adaugate peste legumele calite pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Urzici crude adaugate peste legumele calite pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Se preseaza cu o lingura de lemn urzicile, peste legumele calite, fierbinti si se amesteca cu lingura de lemn, pentru a se cali urzicile crude.

Numai pentru cei sensibili cu stomacul (arsuri) daca folosesc urzicile crude ! Daca folosirea urzicilor neoparite in prealabil, va creaza probleme la stomac, atunci urzicile curatate si spalate se oparesc 5-10 minute in apa fiarta cu putina sare grunjoasa si apoi se adauga peste legumele calite. Gustul preparatului are putin de suferit daca urzicile se oparesc mai intai.

Nimic nu se arunca ! Apa in care au fiert urzicile (cu continut bogat in fier) se poate bea cu masura (un paharel inainte de masa) de catre cei care au probleme de sanatate – anemie. Pastrata 2-3 zile, apa in care au fost fierte urzicile se poate utiliza cu succes la udatul florilor din glaste.

Legumele si urzicile calite se acopera cu apa in care au fiert urzicile sau cu apa calda.

Orez pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Orez pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Orezul se spala in cateva ape reci pentru a se indeparta amidonul in exces si se lasa la umflat cateva minute, in apa rece.

Orezul se adauga in ciorba, amestecand cu lingura de lemn, sa nu se prinda orezul de fundul cratitei. Se lasa la fiert 10 minute pentru a se face orezul.

Adaugare apa calda peste legumele si urzicile calite pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Adaugare apa calda peste legumele si urzicile calite pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Leurda spalata si scursa se adauga in ciorba, intreaga sau rupta in bucati. Se adauga si ceapa verde si usturoiul verde, tocate marunt.

Adaugare leurda cruda in ciorba de urzici, cu leurda.
Adaugare leurda cruda in ciorba de urzici, cu leurda.

Ciorba se da in cateva clocote.

Se adauga rosiile inghetate, decojite. Pentru decojirea rosiilor inghetate, se tin rosiile 1 minut in apa calduta si apoi se decojesc cu varful unui cutit bine ascutit. Rosiile se toaca marunt si se adauga semiinghetate, in ciorba.

Adaugare rosii decojite pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Adaugare rosii decojite pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Se da ciorba in cateva clocote, pana ce rosiile se amesteca bine cu celelelate ingrediente.

Rosiile adaugate in ciorba de urzici, cu leurda au fiert suficient.
Rosiile adaugate in ciorba de urzici, cu leurda au fiert suficient.

Se bat cu telul sau cu furculita, 2-3 oua proaspete, de gaina, din cele cu galbenusul portocaliu. In ouale batute se adauga 2 linguri de smantana grasa, cumparata de la ciobani, din piata si leusteanul verde, tocat marunt.

Oua batute cu smatana si leustean verde pentru ciorba de urzici, cu leurda.
Oua batute cu smatana si leustean verde pentru ciorba de urzici, cu leurda.

Marele secret al adaugarii oului batut in ciorba !  Sincer ? Mi-au trebuit niste ani pana sa aflu cum se adauga oul batut in ciorba fierbinte, pentru a nu se face zdrente.

Mama mea a fost cea care m-a vazut ca nu luam ciorba de pe foc/ nu opream focul sub oala de ciorba. Pentru ca oul batut sa nu faca cocoloase sau zdrente, se adauga in ciorba numai cand focul a fost oprit si oala lasata cateva minute sa „respire”, fara capacul pus pe oala.

Tehnica adaugarii in ciorba fierbinte a oului batut ! In bolul in care s-a amestecat oul batut cu smantana si verdeata, peste lichid, se adauga 1-2 polonice din ciorba fierbinte si se amesteca bine cu telul sau cu furculita. Lichidul se toarna apoi in ciorba fierbinte, treptat, amestecand in continuu, in oala de ciorba, cu polonicul, pana se inglobeaza tot oul batut.

Adaugare ou batut si smantana in ciorba de urzici, cu leurda.
Adaugare ou batut si smantana in ciorba de urzici, cu leurda.

Ciorba de urzici cu leurda se serveste calda cu mamaliga rece si cu ardei iute.

Pentru micii mofturosi ! Decorarea ciorbei se face cu cateva frunze de leurda cruda si cu cateva frunze de leustean verde.

Ciorba de urzici, cu leurda.
Ciorba de urzici, cu leurda.

Daca tineti post, in ciorba de urzici cu leurda nu se adauga oul batut cu smantana si nu se adauga unt in uleiul de calire a legumelor. Leusteanul verde se adauga direct in ciorba.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati din plin de binefacerile naturii si pregatiti cat mai multe salate din verdeturi crude, dar si ciorbe si supe crema. Daca nu tineti post, imbunatatiti ciorbele si supele crema cu ou batut, smantana/ iaurt, ou ochi facut in ciorba/ supa fierbinte. Se pot adauga crutoane de paine prajita – paine unsa cu ulei de masline si frecata cu usturoi (pentru cei care tin post), bagata la cuptor sau paine prajita acoperita cu cascaval ras si bagata la cuptor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*