Placinta din aluat de casa cu peste

Aluatul se face la fel ca la placinta cu spanac. Se poate cumpara din market aluat, numai daca este proaspat adus de producator, nu uitat prin lazile frigorifice de catre comercianti.

Ai nevoie de peste proaspat (file de crap romanesc, stiuca sau salau) si de peste afumat (hering sau macrou). In loc de peste proaspat se poate folosi file de peste congelat – pangasius, cod sau merluciu (dezghetat si stors bine de apa). Pestele congelat, este de preferat dupa ce l-ai stors in maini, sa-l treci usor prin ulei incins, sa-i scoti toata apa.

Mai iti trebuie ceapa si ardei gras taiate fideluta, multa verdeata (patrunjel si marar) tocata fin, ceva oua, sare si piper proaspat macinate.

Pestele proaspata si cel afumat se toaca marunt cu un cutit bine ascutit, se amesteca si se omogenizeaza cu putin ulei de masline.

Atentie ! Cei mai in varsta isi pot pune ochelarii de vedere cand aleg oscioarele ramase prin file-ul de peste. Nu-i nicio rusine. Ramas in gat, orice oscior de peste iti poate provoca mari nepalceri.   🙁

Se amesteca toate ingredientele de mai sus. Cui ii place poate sa rada si un morcov pe razatoarea mare. Se sareaza cu mila (pestele afumat e de regula si sarat) si se pipereaza dupa gust.

Se pune amestecul de peste, legume, verdeata si oua, peste o foaie de aluat, intinsa intr-o forma din argila termorezistenta, ca in poza de mai sus. Se impatureste foaia de aluat peste umplutura si se inteapa cu furculita, ca sa nu ramana placinta facuta, gaunoasa.

Se unge foaia de aluat cu ou batut si se intinde bine cu o pensula din par de cal. Nu folosi pensula din plastic daca nu vrei sa-ti ramana firele pe placinta.   😀

Se introduce tava in cuptorul incins si se mentine la foc mediu, pana se rumeneste omogen, aluatul. Cui ii place, cand aluatul este rumenit pe jumatate, se presara deasupra cascaval ras sau parmezan.

Nu-i de gluma ! Cand scoti tava din cuptorul incins, nu ai cum sa uiti sa-ti pui manusile de bucatarie sau sa iei niste carpe groase. Ce se uita de regula ? Tava din ceramica este destul de grea si nu poti sa o scoti din cuptor cu o singura mana. Ca sa nu-ti scape tava, n-ai incotro si rezemi mana de marginea cuptorului incins. Urmarea ? O roseata de toata frumusetea apare pe pielea mainii tale. Nu dispera. Spala „minunea” cu niste jeturi de apa rece (opreste oparirea in continuare a tesuturilor) si unge-te cu niste ulei de floarea soarelui, daca nu ai prin casa unguent pentru arsuri.

Apropo ! Stiti ce nu trebuie sa lipsesca din bucatarie ? Unguent pentru arsuri, extinctor pentru stins incendiu si nici nu s-ar putea altfel – bucatarul (adica goscodina, cum ziceau copii mei cand erau mici).   😛

Cu parmezan ras deasupra peste placinta calda se mai baga la cuptor inca maxim 5 minute, destul pana se topeste cascavalul si intra in aluat, dandu-i iz de branza.

Placinta ori de care ar fi este buna fierbinte. Asta nu inseamna sa o tai imediat, pentru ca se sfarama aluatul si strici fasonul. Asa ca ai putintica rabdare, neicusorule (cum ar zice ilustrul dramaturg).   😀

Prea multa rabdare, totusi strica, timp in care miasmele te imbata pe tine si pe toti vecinii.    🙂

Indrazneste si taie o felie zdravana de placinta.

Zice lumea ca pestele nu se serveste cu muraturi – gogosari si castraveti in otet. Aiurea, nici nu stiu ce pierd cei care se iau dupa ce zice lumea. Pune si niste vin alb demisec in 2 pahare cu picior si invita-ti consoarta la masa. O vei da gata cu siguranta.   8)

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa experimentati. Nu va va parea rau. Veti manca ceva gustos, sanatos si usor pentru stomac, care se va odihni linistit peste noapte.

Era sa uit ! Ceapa verde este de preferat in aceasta reteta. Poate fi pusa numai ceapa verde sau si ceapa uscata. Daca folosesti ceapa uscata este bine sa o unduiesti putin prin ulei de masline, ca sa-i mai scoti din apa, altfel placinta va iesi cam moale.

Ultimul secret de azi !  Nu manca toata placinta seara. Lasa si pentru dimineata urmatoare. Vei avea o mare surpriza – placinta s-a macerat si bucata reincalzita la microunde emana miasme de nedescris.    😛

4 Comments

  1. Ioan Furtuna

    „…reincalzita la microunde emana miasme de nedescris…” ??!
    ce-nseamna… Pute intr-adevar??! Atunci unde-i placerea??!

    • In vorbirea stramoseasca, miasme inseamna ceva placut, ademenitor si iute chemator la incercare, in special pentru cei mai curiosi dintre noi si de ce nu, mai indrazneti.
      Prin reincalzire, placinta (intre timp macerata) are si mai pregnant toate gusturile si mirosurile care deriva din ingredientele folosite.
      Cuvantul pute nu este folosit in bucataria romaneasca, ci doar in controalele sanepid-ului, prin bodegile arabesti de la coltul strazii sau prin dughenele turcesti amplasate la intrarea in stadion, unde chiar pute.
      Poate am fost ceva mai clar acuma sau cel putin sper. 8)

  2. Uita-te in DEX!! N-o mai da de gard cu vorbirea stramoseasca si nu-mi mai prezenta asemenea motivatii… Recunoaste ca ai grave carente privind limba romana, etimologia, sensul… Te rad si curcile cu asemenea scuze!!?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*