Cumperi din market sau de la macelarie pulpa de manzat fara os, bucata intreaga, proaspata de cca. 1 Kg. Pui in cos si o caserola cu ciuperci albe (te uiti sa nu fie batrane, adica albul sa fie mat fara pete negre, pe palaria ciupercii).
Iei din piata niste legume potrivite ca dimensiune (morcov, pastarnac, patrunjel, ardei gras, ceapa, telina, dovlecel, vinete). Daca tot treci prin piata iei si o legatura de patrunjel.
Cureti legumele si le speli bine. Lasi legumele intregi daca sunt mai mici. Le portioneze in 2 sau in 4 daca sunt mai mari. Ardeiul gras il imparti in doua bucati. Speli si ciupercile cu apa rece, in mai multe ape.
Cureti carnea de pielite si o speli cu apa rece.
Incingi ulei de masline intr-o cratita si prajesti la foc iute carnea, pe toate partile, pana se rumeneste usor.
In timpul prajitului pui sare, piper, coriandru, rozmarin, proapat macinate in mojar sau in rasnita. Adaugi si 2 frunze de foi de dafin.
Dupa prajire adaugi un pahar de vin rosu indoit cu apa si un paharel de tuica. Acoperi cratita cu capacul si dai focul mic, sa se patrunda carnea.
Esti vigilent sa nu sece lichidul in cratita. Mai intorci din cand in cand carnea in cratita, cu o furculita mare, ca sa nu te arzi sau sa-ti cada bucata de carne, pe jos.
Cand carnea este facuta cam de jumatate, adaugi legumele si ciupercile (taiate, daca sunt mai mari).
Cand furculita patrunde usor in carne, adaugi patrunjel taiat fin. Mai lasi cu capacul pus la cratita si focul oprit cam 10 minute, sa se amestece miasmele.
Friptura se serveste fierbinte cu piure de cartofi sau cartofi natur. Merge si fara garnitura daca ai pus mai multe ciuperci.
Pune pe farfurie si jumatati de rosii galbene, castraveti si ardei gras.
Un vin negru sange de taur este bine venit.
Pofta buna !
Secret ! Legumele nu trebuie sa fie facute praf. Ele se fac doar pana se inmoaie putin. Cel mai repede se fac ardeii si dovleceii. Acestia trebuie pusi mai tarziu la fiert, in cratita. Nici ciupercile nu trebuie sa fie prea fierte, doar pana se inmoaie.
Atentie ! Daca lucrezi la foc iute, sosul seaca repede si risti sa arzi legumele si chiar carnea. Carnea de manzat nu se patrunde la foc iute si este tare.