Rasol de somn prins in Dunare

Pestele, maslinele si marmelada erau considerate pe vremea lui ceasca mancarea saracului.

Azi, pestele este mai scump decat carnea, maslinele se gasesc pe toate drumurile, care mai de care mai scumpe si mai vechi (aproape putrede), sarate si mult prea amare (dupa gustul meu), iar marmelada este tot mai rara si mai acra (parca nu mai este facuta din fructe coapte si dulci).

Se mancau cu paine neagra, calda, bine coapta. Comerciantii de azi ne vand paine negra, doar cu numele, ca este facuta tot din faina alba, in care te miri ce coloranti mai baga.

Sunt cateva aspecte urate ale „economiei de piata capitaliste”, care cica s-ar fi instalat pe plaiurile mioritice, dupa parerea unor politicieni.

Sa trecem la bucatareli. Astazi, o bogatie culinara din Capitolul Barbati la cratita, care doresc sa cucereasca o fata. 

Iata o reteta simpla de facut, deosebit de gustoasa, destul de ieftina, o reteta cu care se poate cuceri orice fata. Conditia obligatorie este sa-i placa fetei, pestele. Ca sa nu dai rateu, mai intai trebuie sa te interesezi asupra preferintelor culinare ale acesteia !? Cum afli ? Simplu. Aduci vorba, anterior, despre mancaruri preferate, fara sa te lauzi cumva, ca stii sa gatesti. Va afla oricum mai tarziu, daca o vei interesa cumva.

Cumperi peste proaspat (somn, salau, stiuca, la vreo 1,5 – 2 Kg). Daca gasesti (sigur o dai gata pe fata), cumpera o capatana de somn, de minim 2-3 Kg (nu este semn de saracie). Pentru rasol este cel mai minunat lucru sa gasesti o capatana de somn, mare. Este un peste rapitor, gras, care la fiert isi lasa grasimea in apa, iar dupa fierbere, la racire, totul devine o masa gelatinoasa.

Pui o oala de 4-6 Kg, cu apa rece, la fiert. Adaugi un praf de sare (dupa gust) si cateva picaturi de ulei de masline. Pui in oala 4 cartofi mari, intregi, 2 morcovi mari, o telina mica, un pastarnac mic, o radacina mica de patrunjel, o ceapa potrivit de mare.

Lasi la fiert (cu apa in clocot, la foc potrivit, cu capacul pus pe oala), 10 minute, pana se fierb cartofii de jumatate. Adaugi capatana de somn, intreaga, cateva boabe de piper si 2 foi de dafin. Lasi la fiert, la foc potrivit, cu capacul pus pe oala, inca 10-15 minute.

Cand pestele este fiert, grasimea pluteste la suprafata apei si compozitia incepe sa se inchege. Carnea pestelui are o culoare alba, diafana. Se ridica niste miroase, din cratita, de incep papilele gustative sa se activeze.

Atentie ! Lichidul trebuie sa acopere pestele, pentru a nu fi nevoit sa-l intorci, riscand astfel sa-i strici aspectul – se rupe destul de usor, mai ales daca pestele este aproape fiert (nu ca ar conta prea mult, dar vrei sa cuceresti o fata, nu ?).

Scoate capatana de peste, cu atentie, sa nu se rupa, pe un platou special pentru peste, care are si capac. Pune alaturi legumele fierte. Asezoneaza cu ceva sare, ardei iute si/ sau piper (nu este obligatoriu), patrunjel verde, tocat marunt. Toarna cateva picaturi de ulei de masline si zeama de lamaie sau otet de mere cu miere.

Rasol din cap de somn.
Rasol din cap de somn.

Lasa fiertura sa se odihneasca vreme de 15 minute (platoul acoperit cu capacul), ca sa se amestece miasmele de peste, legume fierte si verdeata, sub efectul uleiului de masline si a otetului.

Taie doua lamai, pe jumatate. Pune-le pe platou, alaturi de bogatia culinara.

Se serveste fierbinte, cu maioneza (cui ii place) si/ sau mujdei de usturoi (cui ii place). Cine doreste poate frige pe gratar niste mamaliga rece, sa se vada dungile gratarului (efectul asupra fetei va fi garantat, mai ales daca ii place mamaliga). Mamaliga se pune pe platou, numai pe o parte a acestuia.

Nu uita de un vin alb, dulceag, rece (daca ai si o frapiera, fata va crede ca ai scos-o la restaurant), servit la pahare lungi, cu picior. Daca sunt de cristal, ai dat-o gata, pe fata. Tine paharele, goale, in frigider si scoate-le doar cand va asezati la masa si torni vin in pahare.

Atentie ! Aranjatul mesei asigura efectul si succesul cinei. Pune farfurii mari, intinse sau ovale (de preferat colorate), servete de olanda, albe, furculite si cutite de peste, pahare pentru vin. Daca este seara, aprinde doua lumanari, puse in sfesnice, la capetele lungi ale mesei (voi urmand a sta pe partile inguste ale mesei, sa se apropie genunchii, sac !). Nu uita de niste flori rosii, puse discret, pe coltul mesei. Platoul se pune in mijlocul mesei si se ia capacul numai inainte de a se servi, ca miroasele mancarii sa invadeze zona. Daca-ti pui si un sort de bucatarie cand servesti (il scoti cand te asezi la masa), nu va rezista nicio fata.

Atentie permanenta ! Nu uita de manusile de bucatarie. Cratita si platoul sunt fierbinti si te poti arde. Nu de altceva, dar fetei nu-i place probabil, sa fie tinuta de mana, cu mainile tale, batatorite, de basicutele arsurilor. Daca o patesti, baga repede mainile sub jet de apa rece si unge-te apoi cu ulei comestibil. Va trece repede si nici nu lasa urme. Oricum, sa te speli pe maini, cu sapun, inainte de a sosi fata.

Pofta buna ! Bafta la cucerirea fetei dorite !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *