Urzicile umplu tarabele si precupetele te „alearga” prin piata sa ti le vanda la 1 leu gramada sau daca vei cumpara mai multe, la 6-8 gramezi (dupa cat de discpus esti sa te tocmesti) la 5 lei. Cum pofta ta pentru urzici te „roade” de mai multe zile, te gandesti la niste retete de sezon, in care urzicile sunt o garnitura grozava.
Ce sa nu mai amintim despre tratamentul anemiei, schimbarea sangelui, scaderea tensiunii, prostata si multe altele, pe care adeptii tratamentelor naturiste te imbie sa le aplici (tot mai des, prin presa scrisa si vorbita), folosind urzici in toate felurile: oparite sau neoparite, uscate sau proaspete pentru ceaiuri, tocate sau intregi, mixate sau doar amestecate grosier cu alte ingrediente.
Nici bucatarii, fie ei amatori sau profesionisti (acestia din urma numai daca gatesc la ei acasa, caci la restaurant suna prea rustic in meniu, sa foloseasca urzici drept garnituri), nu se lasa mai prejos, vin care mai de care cu tarte, placinte, piure’-uri sau ciorbe, supe, supe-crema, urzici batute.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o traista de urzici (din cele de culoare verde crud, cu codite cat mai mici si frunzulite abia crescute, care pisca daca le atingi), o bucata zdravana de carne de vitel (pulpa sau carne macra de pe capul de piept), radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ceapa uscata, usturoi uscat, praz, o sticla de bere (de preferat neagra, pentru un gust deosebit al preparatului), boabe de piper, boabe de coriandru, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru uscat sau verde, crengute de rozmarin uscat sau verde, sare grunjoasa, ulei de masline/ ulei de floarea soarelui sau un linguroi de untura de porc, unt proaspat, smantana grasa, patrunjel verde.
Urzicile se aleg de paie, radacini, tulpini mai mari si batrane. Se spala in multe ape reci si se lasa la scurs intr-o sita.
A nu se uita ! Urzicile tinere pisca tare. Nici urzicile mai batrane nu se lasa mai prejos. Ai pielea mai sensibila (desi batranii spun ca daca te pisca urzicile in fiecare primavara, scapi de romatism), foloseste niste manusi subtiri din cauciuc, pentru bucatarie.
Urzicile se oparesc intr-o oala cu apa clocotita, in care s-a pus sare grunjoasa, timp de 10 minute. Nu uita sa folosesti spumiera pentru a cufunda urzicile in apa clocotita.
Urzicile fierte se trec printr-o sita, adunand apa in care au fiert.
Pentru iubitorii de flori ! Apa in care au fost fierte urzicile contine fier si dupa racire, se amesteca cu apa rece in proportie de 1:3 si se uda florile din casa. Florile vor creste vioaie si vor inflori mereu, bucurandu-ti sufletul si multe dintre ele gadilandu-ti placut narile. Tot florile alunga si mirosul de mancare gatita din bucatarie.

Intr-o cratita din inox, cu fundul gros, se incinge untura de porc si se prajeste pe toate partile, o bucata intreaga de carne, pana capata o culoare usor aramie, sub forma unei cruste subtiri. In grasime se pun condimentele (boabe de piper, mustar si coriandru, foi de dafin, crengute de cimbru si de rozmarin), sa se prajeasca o data cu carnea. Aroma condimentelor se va regasi in gustul carnii preparate.

Cand carnea s-a rumenit frumos, se adauga o sticla de bere neagra, sa se prelinga pe bucata de carne. La inceput se va face spuma care va invalui bucata de carne si o va fragezi.
In lichidul fierbinte, cand se domoleste spuma, se adauga bucati intregi de radacinoase, 2-3 cepe mai mici, intreagi si o bucata de praz. Se adauga un praf de sare grunjoasa.

Fierberea cu capacul pus pe cratita, va dura 1,5-2 ore, la foc potrivit, dupa cat este de mare bucata de carne. In timpul fierberii, lichidul scade si se ingroase, in final ramanand un sos consistent, deosebit de gustos.

Pentru adevaratii pofticiosi ! Cine doreste un sos si mai consistent, poate sa puna sosul in care a fiert carnea, impreuna cu legumele, in blender si sa le mixeze.
Carnea fiarta in sos de bere se acopera si se lasa sa se odihneasca, timp de 10 minute, perioada in care se pregateste piure’-ul de urzici.
Urzicile oparite si scurse, se pun intr-un bol, impreuna cu o lingura de unt proaspat si 2 linguri de smantana grasa. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.

Se mixeaza pana se obtine un piure’ de urzici mai gros.

Bucata de carne de vitel se feliaza cu un cutit bine ascutit.
Preparatul se serveste pe farfurii incalzite (am folosit untura si daca sunt reci, se va slei untura pe marginile farfuriei), felii de carne pe piure’ de urzici, cu felii de legume fierte in jur si sos de bere in care au fiert carnea si legumele.
Daca sosul de bere si legumele au fost mixate, sosul gros se serveste pus pe feliile de carne.
Pe carnea feliata, se presara patrunjel verde tocat mai mare.
Preparatul se serveste cu paine calda (mama… ce gust poate sa aiba sosul ala de bere, carne si legume fierte impreuna) si castraveti in otet cum fac eu.

Un pahar din vinul casei rosu din struguri este bine primit.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu cred sa fie cineva care sa nu ramneasca la urzici. Cresc prin toate vaile, pe campuri si la marginea padurilor, pe malul apelor, asteptand doar cuminti, sa fie culese. Urzici se vand in piete, sunt ieftine si simplu de preparat. Am uitat ceva ? Nu uitati de cei trei I din bucatarie – inventivitate in alegerea retelor, inovatie in prepararea retetelor in stil propriu, insistenta pana ce gustul preparatului tau este pe placul tuturor celor pe care ii servesti cu bucatele pregatite de tine.