Tartele fac parte din categoria preparatelor rapid de pregatit, pentru a se consuma proaspete (de regula seara), dar si reci sau incalzite la microunde (dimineata, ca sa nu pleci cu burta goala la serviciu). Nu prea sofisticate ca si ingrediente, in schimb delicioase. Se pot utiliza o gama larga de ingredinete (adaptate la sezon), altfel spus, cu ce se gaseste prin frigider si prin camara.
Ingrediente de trebuinta in reteta: -pentru aluat: faina de calitate (pentru cozonaci, trei nule), otet din vin alb, ulei de masline, sare grunjoasa, apa rece/ apa minerala/ sifon, un pachet de margarina Unirea, -pentru umplutura: varza noua/ varza murata, ardei gras, prosciuto, oua proaspete (de gaina – din cele cu galbenusul portocaliu), branza dulce, proaspata, de vaca, telemea de oaie, ulei de masline, unt proaspat (cumparat de le ciobani), smantana grasa (cumparata de la precupete, din piata).
Secretul bucatarului ! Bucatarul profesionist are o reteta pe care o respecta strict in restaurantul propriu, dar la el acasa foloseste orice ingrediente doreste, amestecate dupa preferintele si gusturile tuturor celor care dau tarcoale prin jurul bucatariei, atrasi de miroasele care invaluite toata casa.
Aluatul se pregateste ca in reteta pentru pateuri.
Sunca afumata/ prosciuto/ costita afumata se taie fideluta.
Ouale proaspete se amesteca folosind o furculita sau telul, impreuna cu smantana grasa, putin lapte dulce, un praf de sare si un praf din piper boabe, proaspat macinate.
In amestecul omogenizat se adauga branza telemea de oaie, data pe razatoarea mare si branza proaspata de vaca, maruntita. Se amesteca bine pana ce se obtine o masa omogena ceva mai groasa, dar care sa curga. Branza este cea care da consistenta dorita.
Varza tocata fideluta, sarata cu sare grunjoasa si stoarsa bine, se caleste putin, in ulei de masline, impreuna cu cateva felioare de ardei gras. Varza trebuie doar sa se moaie usor, nu trebuie perpelita ca la varza calita.
Masa de bucatarie este pregatita pentru „asaltul” final – asezarea in vase de copt si coacerea.
Aluatul intins foaie, cu sucitorul, pe o planseta presarata cu faina, se aseaza intr-un vas de copt, uns cu ulei de masline – tava de copt sau vas termorezistent.
Exista un secret ! Aluatul se inteapa cu o furculita pentru a nu se intari si pentru a lasa aburul sa iasa din ingrediente.
Pentru gurmanzii profesionisti care doresc un preparat crocant ! Tava de copt, in care s-a intins aluatul intepat cu furculita, se introduce in cuptorul incins al aragazului, pentru 10 minute, la foc mare, timp in care aluatul incepe coacerea si prinde o culoare usor aramie.
Tava se scoate din cuptor si se adauga umplutura.
Fiecare cu pofta si reteta lui ! Nu este nicio greseala daca nu se introduce vasul de copt in cuptor pentru o coacere preaplabila a aluatului.
In aluatul intins in vasul de copt, se pun ingredientele pentru umplutura, in straturi – varza, prosciuto, ou batut.
Ultimul strat, din ou batut, se intinde omogen pe toata suprafata vasului de copt, avand grija sa nu depaseasca totusi marginile aluatului, pentru a nu se strecura dedesubtul aluatului si sa strice fasonul tartei. 😀
Vasul de copt se alege in functie de modul cum gospodina doreste sa serveasca preparatul, ca pe o pizza/ tarta (felii subtiri) sau ca pe o placinta (strat mai gros). Grosimea preparatului este si in functie de grosimea aluatului intins in vasul de copt. In tava de copt, aluatul va fi in start subtire, iar in vasul termorezistent, in strat mai gros. Si grosimea straturilor de umplutura sunt tot in functie de modul in care se doreste servirea preparatului.
Vasele de copt se introduc in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Coacerea se urmareste prin geamul cuptorului aragazului. Coacerea este gata atunci cand preparatul este rumenit si nu poti sta de mirosul imbatator prin preajma cuptorului.
Taiatul preparatului (lasat 10 minute sa se odihneasca, pentru ca feliile sa fie aratoase) se face tot in functie de ce vrei sa zici ca ai preparat – tarta/ pizza/ placinta.
Preparatul se serveste cald, aburind chiar. Un pahar cu bere rece merge de minune.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Unii mai carcotasi ar putea zice ca le-am cam amestecat, ca aluatul difera, ca de ce nu le prezint separat ?! Poate au dreptate, sunt mici deosebiri la aluat. Am si retete separate scrise pe acest blog. Fac mai multe feluri de aluat, dar umplutura este in general, valabila pentru toate preparatele – tarta/ pizza/ placinta si de fapt si de drept, cand foamea te „alearga” spre casa, nu prea mai ai timp sa sesizezi micile deosebiri culinare. Si de altfel, nici macar nu am pretentia de a fi invatacel de bucatar.