Racituri de porc pentru sarbatorile de iarna

Cumperi o bucata de cap de piept mai mare, te uiti sa aiba mai multa carne, daca se poate sa fie impanata (straturi de carne mai groase, straturi de  carne cu grasime, mai subtiri, oase mici). Daca vrei sa faci rulada, scoti oasele.

Speli carnea si o ungi pe ambele fete cu ulei, pui sare, piper, boia, cimbru. Daca faci rulada, dupa ce ai scos oasele, rulezi strans carnea si o legi cu sfoara alimentara.

Pui bucata de carne intr-o tava termorezistenta, adaugi o frunza de dafin, 2 catei de usturoi, un pahar de vin, un paharel de tuica si putina apa.

Introduci vasul in cuptorul incins, pentru cca. 2 ore, la foc mai mare la inceput, pana se formeaza o crusta usor maronie (cca. 1/2 ora), apoi dai focul mic sa se patrunda carnea si sa se rumeneasca. Te uiti din cand in cand sa nu se arda, sau  sa nu sece lichidul de tot (daca seaca, pui manusile de bucatarie in maini, scoti tava din cuptor si adaugi vin si apa, cate putin din fiecare). Incerci cu varful cutitului sa vezi cand este gata (intra cutitul prin aproape, toata carnea).

Lasi sa se raceasca si se pastreaza la frigider, intr-un vas acoperit. Se serveste rece cu mustar, ca aperitiv sau la serviciu sub forma de pachetel.

Nu te opreste nimeni sa servesti sub forma de friptura, insa neaparat fierbinte, cu piure de cartofi, muraturi acre sau salata de cruditati (ridiche, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, amestecate cu sare, piper, zeama de lamaie, ulei). Merge un vin rosu.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *