Rulada din fleica de porc, cu sorici

Pentru mesele festive, cand in familie aniversam  zile onomastice, „vedeta” este de obicei, o reteta mai aparte. In ianuarie, familia mea are multe astfel de ocazii.

Marele secret al retetei ! Iti trebuie o bucata mare, intreaga (2-3 Kg), de fleica de porc, cu putina grasime si sorici. Fleica este partea de pe burta porcului, fara coaste, doar cu putine oscioare – zgarciuri, numai bune de rontait, cand rulada va fi gata pregatita. Te uiti cu atentie, in galantarul macelarului si nu te sfiesti sa pui vanzatoarea, sa-ti arate mai multe bucati. Daca esti „prieten” cu fata de la taraba (nimic mai simplu – ii oferi un martisor de 1 Martie sau un buchetel de ghiocei, cand inca afara este zapada si ti-ai asigurat zambetul si politetea fetei, pentru tot anul), o rogi cu 1-2 zile inainte sa-ti comande ceea ce doresti.      😛

Mici secrete ! Daca gasesti o fleica de purcel (animalul intreg sa fi avut in jur de 40-50 Kg), nu ezita sa o cumperi. Daca soriciul este parlit, atunci fragezimea ruladei va fi si mai evidenta. Cum, prin macelarii si market-uri, rar ai ocazia sa gasesti carne de porc, cu sorici parlit, te multumesti si cu cea cu sorici oparit.      🙂

Apropo ! Nu cred ca mi s-a parut, desi nu aveam ochelarii la mine, dar am vazut iarasi, in galantar, la un market de cartier, sorici parlit, la pretul de 70 lei/ Kg.      🙁       Nu am putut sa ma abtin, sa nu intreb vanzatoarea, daca la iesirea din magazin, ne mai da cineva, vreo 2-3 Kg de carne macra de porc, gratis, daca cumparam 1 Kg de sorici. Vanzatoarea, nici macar nu a ras, la „gluma” mea, doar a ridicat din umeri. Mi-am zis, oarecum impacat cu ideea: asa o fi si pe la altii, prin strainataturi ?

Fleica se curata de pielite pe partea cu carne si de „urmele” de coaste, lasate de macelar, ca sa te „verifice” daca ai ochelarii la tine, cand cumperi carnea.      🙁

Partea cu sorici, se parleste la flacara mare a aragazului, pentru a se indeparta urmele de par, ramase de la „barbieritul” porcului, oparit, dupa sacrificare. Soriciul se cresteaza cu un cutit bine ascutit, pana la stratul de grasime.

Pentru deliciul mesenilor ! Crestarea soriciului se face in romburi, patrate, dreptunghiuri, triunghiuri, etc., la ce dimensiuni se doreste, dupa placerea si imaginatia bucatarului. A nu se uita de copii, lor le atrage privirea si le induce pofta, tot ce este deosebit ca forma, marime si culoare.

Fleica de porc se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se sterge bine cu un prosop de bucatarie.

Pe partea cu carne se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se presara cimbru uscat. Se pun cativa catei de usturoi, „infipti” in carne, cu ajutorul unui varf de cutit. Se adauga o ramurica de rozmarin. Cine este „curajos” adauga si niste boia de ardei iute si boia de ardei dulce.

Fleica de porc se ruleaza, cu carnea in interior si se strange, in chingi, cu sfoara de canepa sau sfoara alimentara. Soriciul va ramane la exterior, nu trebuie rulat la interior, pentru a se rumeni si deveni crocant.

Soriciul se freaca cu nadejde, cu sare grunjoasa, pe ambele fete ale ruladei, avand grija sa patrunda sarea, prin taieturile facute cu cutitul. Se unge rulada, peste tot, cu putina untura de porc, topita sau cu ulei de floarea soarelui.

Rulada se aseaza intr-o tava de inox, mai adanca. In tava se pun boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi, o crenguta de cimbru, o crenguta de rozmarin, cateva boabe de coriandru.

Tava de inox se pune in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru cate 20 de minute, pe fiecare parte a ruladei. Soriciul se va rumeni si va ” inflori”, iar sucul de carne va ramane in interior.

Atentie ! Nu uitati de manusile de bucatarie sau de 2 carpe groase, cand umblati cu tava fierbinte.      😀

Se fierbe intr-un ibric, un amestec de vin alb, sec si apa rece, in proportie de 1:1. Amestecul fierbinte se toarna peste rulada atunci scoasa din cuptor, pe ambele fete, „invaluind” carnea si lasand sa iasa din carne, aburi. In tava trebuie sa se afle un nivel de lichid, de 2-3 degete. Rulada se rasuceste de 2-3 ori, prin lichidul fierbinte.

Secretul bucatarului ! La intoarcerea/ rasucirea ruladei, in tava de inox, se foloseste un clestele de bucatarie si o lopatica din inox. Se va evita introducerea in carne a unor varfuri ascutite, pentru a nu iesi sucul din carne.      😛

De ce vin alb ? Vinul rosu coloreaza in maroniu-roscat soriciul si grasimea si strica fasonul fripturii.      🙁

Rulada se acopera cu o folie din staniol si se introduce tava de inox, in cuptorul incins, la foc mic, pentru cca. 3 ore.

Rulada cand este gata (soriciul este moale, varful cutitului patrunde usor in carne si carnea musteste) se scoate din cuptor si se pune pe un platou de portelan, incalzit, pentru a nu se „slei” grasimea. Se acopera cu folia de staniol si se lasa sa se odihneasca, pentru 15 minute, pentru a redeveni mustoasa.

Se scot atele de pe rulada. Se taie cu un cutit bine ascutit, in felii, de grosimi potrivite, carne cu sorici, dupa apetitul fiecarui mesean.       😛

Rulada din fleica de porc cu sorici, se serveste calda, cu varza murata, calita si mamaliga calda. Nu ezitati sa puneti 1-2 linguri de sos peste carne si varza. Va fi delicios. Nu uitati de un mujdei de usturoi, cu iaurt, de un ardei iute.

Niste muraturi asortate, in otet, sunt bine venite. Paharul cu vin rosu, demisec, nu poate lipsi de langa farfuria cu rulada si varza calita.

Rulada se poate servi si rece, cu mustar sau hrean, ca aperitiv. Nu este nicio greseala, daca se face un sandwich, intre 2 felii subtiri de paine si se pune deasupra mustar sau hrean, pentru a lua la serviciu, a doua zi.

Daca rulada a iesit prea mare si nu s-a consumat toata, se pune dupa ce s-a racit, intr-o punga din plastic alimentar si se baga la congelator, pentru alta data, cand gospodina nu are timpul necesar sa gateasca.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Nu uitati de zilele onomastice. Orice ocazie este prielnica pentru a se strange laolalta parintii cu copii, rudele si prietenii. Nu ratati aceste ocazii, sunt totusi destul de putine, intr-o viata de om, mai ales de la o varsta incolo. Timpul trece si nu in favoarea celor mai in varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *