Sarbatorile de iarna sunt momente fericite, in retetarul gospodinelor, care au prilejul si bunavointa, sa-si arate arta culinara, membrilor familiei, sa primeasca laude, sa faca schimb de retete, sa inoveze sau sa verifice inca o data, retete dorite, cu alte ocazii si care din motive pur gastronomice, nu au iesit intocmai, cu cele vizate.
Reteta cam sofisticata, care urmeaza, face parte dintre retetele complet noi (pe care le incerc mai rar, de sarbatori), fiind de regula, un adept al cailor batute si sigure, in ale bucatarelilor, de sarbatori, timpul nefiind tocmai propice pentru experimente, in zilele cand multele feluri pe care vrei sa le prepari, nu iti ofera decat un timp limitat. La mine este deja mai simplu, de sarbatori, bucatarim impreuna, eu si sotia. 😀
Pentru aceasta reteta este nevoie de carne de gasca, rata, curcan sau gaina, carne tocata de porc, costita afumata, grasime de pasare.
Reteta, asemanatoare, mi-a citit-o sotia, mai de mult, dintr-o revista pentru doamne (bine inteles, ca nu ne-am adus aminte care era revista si prin urmare, am improvizat, tot nu gustasem niciodata preparatul). Am pastrat de fapt, doar multele feluri, diferite, de carne, din compozitie 🙂
Secretul bucatarului ! Pe parcurs, cand voi repeta preparatul, cu siguranta, voi folosi noi ingrediente si secrete culinare. Deja am cateva idei, legate de compozitia amestecului de carne, de bogatia de gusturi, de condimente, aspect si garnituri. 😛
Carnea macra, de rata, gasca si curcan sau gaina, taiata in bucati potrivite, ca marime (cat iei o data in furculita), se pune impreuna, la macerat, in coniac sau rom, de calitate, cu cimbru, rozmarin, piper boabe, proaspat macinat, boia de ardei dulce si iute, usturoi pisat. Se tine la macerat, de seara pana a doua zi, la rece, in frigider.
Mic secret, deja depistat si aplicat ! Reteta citita zicea sa folosesti numai pieptul de la pasari. Carnea de gasca si carnea de rata, folosita, nu trebuie sa fie neaparat piept sau pulpa de pasare, al carui pret este aproape prohibitiv. Am folosit aripi de curcan, spate cu aripi de rata si spate de gasca. Carnea fara piele, de la aripi sau de pe spatele pasarii, cu putina grasime, din cea galbena, apetisanta si placuta ochiului unui gurmand adevarat, mi s-a parut potrivita, pentru aceasta reteta si nu am ratat, nici macar nu am regretat. 😛
Se caleste carnea macerata, in putina untura de pasare, doar cat sa-si schimbe culoarea si sa se topeasca toata untura de pe bucatile de carne.
Se amesteca carnea unduita in untura de pasare, cu carne tocata de porc, verdeata (patrunjel si marar verde, toacate fin, frunze de ceapa verde, tocate fin) si lichidul de macerare.
Totul se framanta cu mestesug si fericire culinara, pana se obtine o masa omogena.
Se tapeteaza o tava de cozonac, cu felii subtiri din costita afumata (facuta de mine, din piept de porc, fara os, tinut la sare si afumat). Reteta zicea ca se foloseste prosciuto. Pai costita mea afumata, are acelasi gust, ca prosciuto si in plus, este la sfert de pret. 😀
Se pune amestecul de carne de pasare si porc, in tava si se acopera cu feliile de costita afumata.
Tava cu rulada se acopera cu o folie din staniol. Tava cu rulada se pune intr-o alta tava, emailata, mai mare, in care se toarna o carafa cu apa rece.
Tavile se introduc in cuptorul incins, la foc potrivit spre mic, pentru 1,5 ore. Dupa cca. 1 ora, scoti tava din cuptor, ridici cu grija, folia, sa nu te arda aburul acumulat sub staniol, intepi preparatul cu varful cutitului. Daca rulada este facuta (varful cutitului, patrunde usor), scoti folia de staniol si mai lasi tava in cuptor pentru cateva minute, la foc maricel, pentru a se rumeni putin si a deveni usor crocanta.
Rulada se serveste calda, cu garnitura de piure de cartofi si muraturi conservate in otet. Un vin rosu, demisec, este tocmai ce lipseste, pentru un festin deosebit.
Rulada poate fi servita si ca aperitiv rece, la masa festiva de Anul Nou. Se serveste cu hrean proaspat ras sau cu mustar.
Rulada poate fi servita rece, ca sandwich, dupa revelion, intre doua bucati subtiri de paine calda sau paine prajita.
De retinut ! Cui ii place mai picant, poate sa dea rulada, cat este calda, cu un amestec de boia dulce si boia iute.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mai este o zi si sarbatorile Craciunului se termina, in acest an. Urmeaza cateva zile “de chin” pe la serviciu, dar nu va panicati, vin in curand sarbatorile de Anul Nou. Alte preparate, alte bunatati, pe masa de revelion, noi lupte cu kilogramele si cu mahmureala.
Sanatosi sa fim, sa ne distram si sa ne bucuram ! Sa ne dorim un An Nou, plin de realizari remarcabile si de bunastare.
délicieuse 😀