Calculatorul mi-a jucat feste si nu am putut accesa site-ul, motiv pentru care retetele speciale pe care aveam de gand sa le pregatesc pentru Craciun, le voi posta rand pe rand, in limita timpului disponibil. Daca vor fi amestecate cu retetele planificate pentru Anul Nou vreau sa cred ca nu se va supera nimeni. 😀
Un aperitiv cald, potrivit pentru masa festiva din ziua de Craciun, foloseste porcarele pentru iarna, pregatite cu cateva zile inainte de sarbatoarea Craciunului, pentru respectarea traditiei stramosesti.

Pentru aluat se poate folosi aluat congelat, gata preparat daca timpul nu-i permite gospodinei sa il pregateasca.
Cand prepari aluat in casa este bine sa pregatesti mai mult si sa folosesti atata cat ai nevoie, iar restul sa-l pastrezi in punga de plastic alimentar, in congelator.
Ingrediente de trebuinta pentru reteta de aluat. Prepararea aluatului presupune ingrediente cantarite destul de exact: o cana de sifon sau de apa minerala, goala de 1 deget pus pe lat, 2 linguri de ulei de masline/ ulei de floarea soarelui, 2 linguri de otet, sare grunjoasa, faina cat „inghite” lichidul (300-400 grame) si un pachet de margarina Unirea.
Departe de mine gandul de a face reclama la margarina ! Margarina Unirea este singura margarina folosita de sotia mea (titularul pregatirii aluatului in familie), care da rezultate, adica aluatul va iesi pufos si in cuptor va creste precum o floare imbobocita de ieri. 🙂
Se amesteca apa minerala, otetul, uleiul si sarea. Se inglobeaza treptat faina de grau, trei nule (de ce ii zice asa ?! are trei cercuri pe ambalaj 🙁 ), amestecand cu o lingura, pana se formeaza o coca elastica. Coca de aluat se framanta, pe o planseta, presarata cu faina. Coca se intinde cu sucitorul. Margarina se imparte in 3-4 bucati si se intinde cu lama unui cutit, in reprize, pe foaia de aluat. Dupa fiecare adaugare de margarina, foaia de aluat se framanta din nou, se impatureste in 4 si se pune la rece, in frigider, pentru 30 de minute.

Aluatul gata pregatit, dupa 3-4 reprize de amestecare cu margarina, se portioneaza si se foloseste dupa nevoie. Ce nu se foloseste, se pastreaza in congelator, ambalat in punga de plastic alimentar.
De retinut ! Inainte de utilizare, aluatul congelat sa lasa la temperatura camerei sa se decongeleze treptat. Nu se decongeleaza rapid, in cuptorul cu microunde sau in cuptorul aragazului, deoarece isi pierde din calitati, devine zgrumturos si se aglomereza in cocoloase. 😕
Ingrediente de trebuinta in reteta pentru rulouri cu porcarele: foaie de aluat, porcarele (carnati intregi, afumati, bucati de carne afumata), felii de cascaval afumat, branza telemea de oaie (sarata, data pe razatoare), amestecata cu ou, etc.

Din aluatul astfel pregatit se pot intinde 4 foi de aluat. Aluatul se imparte in 4 si fiecare parte se intinde cu sucitorul, pe o planseta, presarata cu faina.

Pe foaia de aluat se pune o felie de cascaval afumat sau o bucata de carnat afumat sau o felie de carne afumata. Ca umplutura pentru rulouri se poate folosi si branza sarata amestecata cu un ou cu galbenus auriu.

Foaia de aluat intinsa se taie in fasii de latime potrivita, cu care se invelesc carnatii, feliile de cascaval, bucatile de carne sau amestecul de branza sarata si ou crud.

Feliile de carne afumata se invelesc in fasii de aluat mai late.

Foaia de aluat/ fasiile de aluat se impaturesc cu grija, dandu-le o forma cilindrica, dreptunghiulara sau de romb.

Rulourile unse cu ou batut sau unt topit, astfel pregatite, se aseaza in forme termorezistente.

Vasele termorezistente se introduc in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Supravegherea coacerii cade tot in sarcina gospodinei ! A nu se uita – preparatele deosebite se „mananca” cu ochii si cu nasul, dar se mesteca in gura doar pentru a sesiza savoarea. 😕
Prin geamul de la cuptorul aragazului se urmareste coacerea. Rulourile sunt gata atunci cand sunt rumenite.

Rulourile cu porcarele se lasa cateva minute sa se raceasca, inainte de a fi taiate cu un cutit obisnuit, bine ascutit, sa nu se faramiteze sau cu un cutit cu lama ondulata.

Rulourile cu porcarele sunt aperitive minunate, pentru sarbatoarea de Craciun, servite alaturi de o ceasca cu tuica din prune, fiarta. Aburii de alcool si mirosul de afumatura vor gadila placut narile gurmanzilor profesionisti, deschizandu-le apetitul pentru festinul care va urma.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati, Craciunul este o singura data pe an si va puteti permite orice preparat, ori cat ar fi acesta de daunator (dupa spusele nutritionistilor, ca doar isi fac meseria nu ?) pentru sanatatea organismului. De multe ori, om fiind (deci pofticios nevoie mare), esti tentat sa crezi ca nutritionistii aplica in cazul recomandarilor pe care le fac semenilor, vechea zicala: sa faci ce zice popa, nu ce face popa. 😛