Biban cu creveti in sos de rosii

Am citit undeva ca toti acei care mananca peste si preparate din peste la trecerea dintre ani, vor avea noroc din plin in anul care vine. Nu ma pot vaita de lipsa de noroc, dar un imbold suplimentar nu strica niciodata. Daca se adevereste este bine venit, daca nu se adevereste, rezulta ca pe undeva s-a strecurat o greseala.     🙁    😛

Preparatele grele de la masa din ziua de Craciun, din carne de porc si porcarele pentru iarna, specialitati dintre cele care se pregatesc cu ocazia sarbatorilor de iarna, in spiritul respectarii traditiei stramosesti, este de preferat a fi inlocuite, macar partial, cu preparate mai usoare, din peste sau carne alba. Ce alta ocazie ar putea fi mai potrivita decat masa din noaptea de Anul Nou sau masa sarbatoreasca de la pranz, din ziua de 01 ianuarie ?

Biban cu creveti in sos de rosii.
Biban cu creveti in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cate un biban intreg de persoana, de marime potrivita (0,3-0,5 Kg/ bucata), o punga de creveti congelati (de preferat, mai mari), rosii deshidratate conservate in ulei, ceapa uscata, catei de usturoi, suc de rosii, patrunjel verde, ulei de masline, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, zeama de lamaie.

Bibanii curatati la interior, dar necuratati de solzi, bine spalati in apa rece si scursi intr-o sita, se prajesc la foc mare, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline, in care    s-au pus 2-3 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute.

Bibanii se prajesc in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Pestele curatat la interior, necuratat de solzi, se prajeste intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Mici secrete pescaresti ! Prin prajire, usturoiul aproape ars, devine amar si strica gustul preparatului, motiv pentru care, cateii de usturoi se scot din amestecul de prajire inainte de  a-si schimba culoarea.    😛    Pestele se prajeste in amestec de ulei de masline si unt proaspat, deoarece prajind doar in unt, acesta se arde si da gust neplacut preparatului.   🙁 Nu incercati sa curatati bibanul de solzi, va inhamati la o munca titanica, al carui rezultat va fi tot renuntarea la a-l curata de solzi.    😛

Ceapa uscata se toaca rondele subtiri, usturoiul se toaca felii subtiri, iar rosiile deshidratate se toaca cat mai marunt.

Tocare ceapa, usturoi, rosii deshidratate pentru biban cu creveti in sos de rosii.
Ceapa, usturoi si rosii deshidratate, tocate pentru a fi calite pentru preparare biban cu creveti in sos de rosii.

Ceapa, usturoiul si rosiile deshidratate se calesc in ulei de masline. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (pentru un gust mai intens de piper).

Ceapa uscata, cateii de usturoi si rosiile deshidratate, tocate, se calesc in ulei de masline.
Ceapa uscata, cateii de usturoi si rosiile deshidratate, tocate, se calesc in ulei de masline.

Crevetii nu se lasa la decongelat.

Creveti congelati si suc de rosii.
Creveti congelati si suc de rosii.

Folosesc suc de rosii cum face sotia mea, de cu toamna. Se poate folosi si pasta de rosii diluata cu putin apa rece sau rosii decojite conservate in suc de rosii.

Cand ceapa si usturoiul s-au muiat, se adauga rosiile deshidratate si sucul de rosii. Se da in cateva clocote.

Sucul de rosii si rosiile deshidratate, taiate marunt se adauga peste ceapa calita pentru biban cu creveti in sos de rosii.
Sucul de rosii si rosiile deshidratate, taiate marunt se adauga peste ceapa calita pentru biban cu creveti in sos de rosii.

Crevetii inghetati se adauga in sosul de rosii fierbinte, pentru a se decongela in timp datorita caldurii preparatului. Cand crevetii sunt decongelati, acestia vor fi aproape fierti pentru a se consuma. Se amesteca usor cu o lingura de lemn, pentru omogenizarea temperaturii crevetilor, adaugand in acelasi timp sos de rosii fierbinte peste pachetul cu creveti pana se decongeleaza.

Creveti congelati adaugati in sos fierbinte de rosii pentru preparare biban cu creveti in sos de rosii.
Creveti congelati adaugati in sos fierbinte de rosii pentru preparare biban cu creveti in sos de rosii.

Alt secret culinar, aflat de la maestrii bucatari ! Fructele de mare nu se fierb/ prajesc excesiv pentru a nu se intari. Fructele de mare congelate sunt prefierte si este suficient sa se puna congelate fiind, in lichid fierbinte, pentru a se prepara.    😛

Pentru pregatirea garniturii, se pune o conopida intreaga intr-o oala cu apa aflata in clocot, in care s-a pus si sare grunjoasa. Conopida intreaga pusa la fiert, se moaie omogen si ulterior se va taia buchetele de marimi egale.

Conopida pusa la fiert in apa clocotita pentru garnitura la biban cu creveti in sos de rosii.
Conopida pusa la fiert in apa clocotita pentru garnitura la biban cu creveti in sos de rosii.

Atentie ! NU se arunca conopida in apa fierbinte, pentru a nu sari stropii de apa fierbinte pe maini.     😛    Conopida se cufunda treptat in apa fierbinte, folosind o strecuratoare cu coada lunga.

Bibanul prajit/ rumenit pe ambele parti, se scoate din tigaie si se lasa la racit pe o farfurie. Folosind un cutitas cu varf ascutit, se indeparteaza pielea si solzii de pe peste, se scot oasele, ramanand a fi folosita doar carnea alba, macra.

Bibanul prajit se curata de piele si solzi, se scot oasele si se pastreaza carnea macra pentru biban cu creveti in sos de rosii.
Bibanul prajit se curata de piele si solzi, se scot oasele si se pastreaza carnea macra pentru biban cu creveti in sos de rosii.

Conopida se fierbe in clocot 6-8 minute, dupa marime, pana ce varful cutitului intra usor in cotor. Conopida se scoate din apa fierbinte folosind o strecuratoare cu coada si se lasa la scurs intr-o sita si la racit pe un platou.

Conopida fiarta pentru garnitura la biban cu creveti in sos de rosii.
Conopida fiarta pentru garnitura la biban cu creveti in sos de rosii.

Carnea macra de biban se adauga in sosul de rosii cu creveti. Se da in cateva clocote, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie. Nu este nicio greseala daca se adauga si cateva firisoare de coaja de lamaie, pentru un miros mai intens al preparatului.    😛

Se amesteca in sosul de rosii cu o lingura de lemn, cu grija, sa nu se farame carnea de biban.

In sosul de rosii si creveti se adauga carnea macra de biban pentru biban cu creveti in sos de rosii.
In sosul de rosii si creveti se adauga carnea macra de biban pentru biban cu creveti in sos de rosii.

Conopida se desface in buchetele folosind un cutit bine ascutit. Peste buchetele se adauga in ploaie, sare de bucatarie, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline. Se adauga zeama de lamaie. Se presara patrunjel verde tocat marunt.

Conopida astfel preparata se poate consuma ca atare drept salata de conopida inmiresmata.

Garnitura din conopida pentru biban cu creveti in sos de rosii.
Garnitura din conopida pentru biban cu creveti in sos de rosii.

Se presara patrunjel verde tocat marunt peste preparatul cald.

Biban cu creveti in sos de rosii -preparat fierbinte, presarat cu patrunjel verde.
Biban cu creveti in sos de rosii -preparat fierbinte, presarat cu patrunjel verde.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu garnitura din conopida inmiresmata si felii de lamaie pentru gurmanzii profesionisti care adora un preparat mai acrisor.

Un pahar de vin alb, sec, rece, va insoti preparatul aflat pe masa de sarbatoare.

Nu poate lipsi o felie de paine calda, preparata in casa, atunci scoasa din cuptorul minune, numai pentru gurmanzii adevarati, care nu pot rezista ispitei de a muia in sosul delicios.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati intocmit pana acuma meniul de revelion, nu este timpul pierdut. Faceti-l in aceasta seara, maine treceti grabnic la cumparaturi si nu ma supar daca in meniul de revelion puneti si aceasta reteta. M-ar bucura in mod deosebit, sa stiu ca am fost de folos cuiva, aflat in dilema, privind meniul pentru seara de revelion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *