In ultimele zile a plouat la munte. A fost destul de cald prin paduri. Buretii si ciupercile au rasarit. Culegatorii au navalit printre copacii din paduri. Pe tarabe in piata, se lafaie gramezi de bureti albi si galbeni. Prin colturi gasesti si manatarci.
Oare de ce ? “Inspectorii” pietelor nu mai prididesc cu alergatul copiilor si al femeilor care vand bureti. Comoditatea primariei si a inspectiei sanitar – veterinare face, ca de multa vreme, sa nu se infiinteze un laborator specializat, care sa aiba in dotare “aparatura speciala” pentru verificarea ciupercilor (cel putin asa motiveaza sefa pietei 🙂 ). Daca intrebi, din curiozitate in ce consta aceasta aparatura speciala, raspunsul prompt este o ridicare din umeri. 🙂 Eu le-am recomandat sa o angajeze, cu jumatate de norma, pe “tata Maricica”, batrana satului, care de 80 de ani consuma ciuperci si bureti, culese de ea, din padure si dupa cum este lesne de inteles, nu a cules niciodata ciuperci dintre cele otravitoare. 8)
Sa fie clar ! NU recomand nimanui sa culeaga ciuperci, daca nu le cunoaste. NU vreau sa influentez pe nimeni, sa cumpere ciuperci din piata, de pe tarabe. Riscul si-l asuma fiecare. 😕
Asta da afacere rentabila ! Ciupercile de cultura, proaspete, se vand in aceasta perioada, in piata cu 5-7 lei/Kg, iar in market, cu 8-10 lei/ Kg. Pe tarabe, pretul este de 4-5 lei/ Kg. In market gasesti ciuperci uscate, cu 9-10 lei/ 125 grame (!?), aduse de peste mari si tari, respectiv cu 7-8 lei/ 125 grame (!?), achizitionate de la firme din tara. In fiecare an, mai ploios, tone de ciuperci proaspete, adunate din padurile noastre, cumparate de la culegatori de catre reprezentanti ai unor firme straine, cu 0,5 – 1 lei/ Kg, sunt exportate in Italia (nu stiu la ce pret), se usuca industrial de catre straini si se revand in lume, inclusiv romanilor, in pachetele de 125 grame, la niste preturi de cele mai multe ori, prohibitive.
Ingrediente de trebuita in reteta: bureti iuti, albi, laptosi, usturoi, marar si patrunjel verde, ulei de masline sau ulei de floarea soarelui, otet de mere si miere, sare grunjoasa.
Buretii se numesc laptosi, deoarece cand se taie codita, cu cutitul, apare un suc laptos, foarte iute. Buretii iuti, laptosi, se curata de frunze si de pamant si se spala in multe ape reci.
Buretii mari, batrani, mai inchisi la culoare, se numesc bureti porcesti, dar curatati de lamele si de stratul “scortos”, de deasupra, daca nu sunt “cariati”, se pot utiliza de minune in salata.
Secretul bucatarului ! Daca se cumpara bureti mari, este necesar ca acestia sa se curete de lamelele albe, de pe dos, pentru a nu fi prea iuti. 😛 Buretii micuti se folosesc intregi, necuratati de lamele.
Buretii iuti se fierb in apa rece, cu sare grunjoasa, la foc domol, 30-40 de minute, de cand da apa in clocot.
Buretii opariti se trec prin jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
Buretii mari se taie in felii groase de 1-1,5 cm.
Pentru salata proaspata, buretii se asezoneaza cu sare grunjoasa, proaspat macinata si cateva firisoare de piper boabe, proaspat macinat. Se adauga usturoi feliat, verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt, ulei de masline si otet de mere si miere.
Exista totusi, un secret ! La salata proaspata, se prepara intr-un borcan cu capac etans (daca nu aveti in dotare borcanul din sticla, special, asemanator cu “scula” de amestecat bauturi), un dressing din ulei, otet, sare, piper, verdeata. Borcanul se scutura cu nadejde (faci si muschi), pana se obtine o pasta destul de fluida, care se repartizeaza ulterior, proportional, peste buretii calzi. Se acopera castronul, cu un capac. Caldura buretilor, va face ca aromele din dressing sa treaca in bureti, aproape instantaneu. 😛
Daca ati uitat ! Cand ati omis, din viteza, sa faceti operatia de mai sus, nu este nico greseala, amestecati buretii si celelalte ingrediente folosind 2 linguri din lemn (nu din metal, caci metalul se va inegri). 🙁
Buretii iuti se conserva pentru iarna, in amestec de otet alimentar, din vin, de 9 grade si apa (reteta este pe blog).
Salata de bureti iuti este potrivita la o friptura de porc, mai grasa, prajita in tigaie. Merge de minune cu o tarie (tuica de pruna, fiarta), la aperitiv, langa slanina afumata, toba si caltabos, in zilele sarbatorilor de iarna.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ciupercile si buretii se pot prepara in “n” feluri, retetele sunt deosebit de gustoase si sanatoase. In natura sunt cunoscute, cateva zeci de feluri de ciuperci comestibile, cateva feluri de ciuperci care pot produce disconfort stomacal, in functie de individ si mai putin de zece feluri de ciuperci otravitoare. NU imbiati copii de cativa anisori, sa consume ciuperci, sa nu le cada greu la stomacel. Nu culegeti ciuperci pentru a le prepara singuri, daca nu le cunoasteti, chiar daca ciupercile de camp/ padure sunt infinit mai gustoase decat cele de crescatorie, pentru a nu risca sa suferiti din partea medicilor, interventii deosebit de neplacute. Consumul de ciuperci otravitoare poate provoca sechele, in special la ficat.
asa vreau sa fac si eu ,daca o sa iasa buna o sa scriu
multumesc.