Cumperi din piata niste vinete negre, lucioase (mari ca niste musuroaie sau ca ca niste dovleci galbeni), in forma de para – lunguiete, inguste la cotor si barosane la varf. Soiul acesta are seminte putine si dupa coacere raman vinetele albe. In luna iulie-august vinetele mari nu au seminte multe.
Pui vinetele la copt, pe gratar, pe flacara aragazului. Vinetele se coc bine direct pe flacara aragazului, dar risti sa ai mari discutii cu consoarta, cand se pune problema de curatare a aragazului. Cel putin pentru mine, curatarea aragazului este o corvoada si din acest motiv evit sa coc vinetele direct pe flacara. 🙂
Daca iesi la iarba verde sa faci ceva gratare, nu uita sa iei si niste vinete, pe care sa le coci direct pe jar, chiar invelite in jar. Sunt cele mai grozave vinete coapte. Vinetele se coc repede, uniform si nu le intorci decat o singura data.
Vinetele sunt copate cand pielita este moale si se desprinde usor. Se incearca cu degetul.
Vinetele coapte se lasa la scurs intr-o tava si se pune un praf de sare, pentru a se curata mai usor. Se curata cat sunt calde si se desprinde usor pielita. Pentru curatare se poate folosi si apa rece, in susur usor. Dupa curatarea de pielite, se lasa vinetele la scurs pe un talger de lemn, inclinat, ca sa se scurga apa.
Vinetele scurse de apa se toaca cu un satar din lemn (special pentru vinete) sau cu o lingura din lemn. Se folosesc numai ustensile din lemn, pentru a nu se inegri vinetele. Metalul cocleste vinetele si le inegreste.
Secret ! Pastreaza satarul din lemn sau o lingura din lemn numai pentru vinete. Sigur vinetele tale vor iesi mereu albe si aspectoase.
Vinetele tocate se freaca intr-un castron, cu o lingura din lemn, cu sare si ulei de masline, pana arata ca o pasta.
Salata de vinete se serveste ca aperitiv, pe paine prajita sau neprajita, cu rosii si ceapa alba, taiata solzisori. O tarie rece merge de minune, chiar daca este vara.
Vinetele coapte, curatate de piele si scurse bine se ambaleaza in pungi din plastic, care se inchid ermetic (se leaga la gura, punga, cu ata alimentara) si se pastreza in congelator, pentru iarna.
Iarna, inainte de a le pregati, lasi pachetul de vinete sa se dezghete lent, in frigider, le scurgi bine de apa si apoi le prepari.
Servita cu rosii galbene, salata de vinete este delicioasa, mai ales daca ai pus si o frunza de patrunjel verde pe vinete.
Vara, salata de vinete servita cu o salata de castraveti, ardei copti si usturoi sau ceapa poate fi un pranz indestulator, racoritor si bine venit pentru cei care tin la silueta. 😀
Vinetele tocate se poate amesteca si cu maioneza, sare si ulei de masline. Salata de vinete se albeste, dar si numarul de calorii creste. 😛
Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni ! Nu renuntati la placerile vietii, una din placeri fiind si aceea de a manca gustos si sanatos ! Viata este oarecum scurta, iar placerile destul de putine, fata de tot ce iti doresti. 😡
Multumesc pentru sfaturi!
Asa ar trebui sa fie toate retetele, cu indicatii de tot felul.