Daca insisti, mai gasesti prin piata si cate un producator local. Majoritatea s-au adaptat si cumpara seminte gata ambalate, aduse de peste mari si tari. Legumele obtinute pe terenurile agricole ale producatorilor nostri incep sa arate ca cele de prin market-uri, adica mari, aspectoase, cu un colorit viu, dar nu prea gustoase. Unii dintre agricultori, ramasi traditionalisti, isi aduna singuri semintele de la legumele proprii, cele mai mari si mai frumoase, obtinute in anii anteriori. Legumele obtinute din aceste seminte sunt cele pe care trebuie sa le cautam. Sunt gustoase, bine coapte, obtinute fara ingrasaminte industriale. Aspectul este inca deficitar, dar merita sa cumperi pentru gust.
Speli legumele si tai vinetele si dovleceii, fara a le curata de coaja, in rondele de 2-3 cm grosime. Pui peste legume sare, piper, ulei de masline, cimbru si le amesteci bine. Lasi sa patrunda condimentele in legume, cca. 30 minute, la rece, in frigider. Mai amesteci din cand in cand.
Pui rondelele de vinete si dovlecei, impreuna cu ardeii capia intregi, pe gratar, pe flacara aragazului. Gratarul din imagine are capac, care se pune peste legume, in timpul coacerii. In cuva gratarului se toarna apa rece. Flacara aragazului este data la mare.
Atentie ! Apa seaca in cuva gratarului destul de repede si trebuie completata, altfel legumele nu se fac bine si se arde si cuva gratarului.
Atentie ! Poti face orice fel de legume la gratar, procedand ca mai sus. Legumele care se portioneaza sunt: cartofii, morcovii mari, ceapa mare, rosiile mari, telina. Capatana de usturoi se pune intreaga. Conopida si brocoli se rupe in buchetele. Varza alba si varza rosie se taie in felii mai groase. Guliorele si varza de Bruxelles se pun intregi pe gratar. Ardeii grasi (verzi, galbeni, rosii) se pun intregi, pe gratar.
Ardeii capia se curata de pielite si se taie fasii subtiri de 2 cm sau se rup in bucati.
Se amesteca feliile de vinete, dovlecei si fasiile de ardei capia cu ulei de masline, otet de mere si miere, verdeata taiata fin (patrunjel, marar, frunze de busuioc). Se piseaza cativa catei de usturoi si se amesteca cu legumele. Usturoiul se poate taia si rondele.
Daca nu sunteti vegetarieni sau daca vi se pare ca salata nu face fata poftei dvs. de mancare 😀 presarati peste salata branza de oaie sau branza de vaca, data pe razatoare. Salata poate fi servita drept garnitura la o friptura de porc, la gratar.
La salata merge de minune un vin alb demisec. Daca servesti si friptura, merge in mod deosebit, un vin rosu dulceag. Cum afara este inca foarte cald, o bere rece este de neinlocuit. 😕
Legume conservate, pentru salata de iarna ! Legumele (vinete, dovlecei, ardei capia, ardei gras) se pot conserva pentru iarna. Se aseaza legumele in straturi, in borcane, de 0,8 Kg, se adauga catei intregi de usturoi si verdeata tocat fin, dupa fiecare strat. Se toarna un amestec de otet din vin de 9 grade, cu apa, in proportie de 1:3, fierbinte, peste legumele puse in borcan si se inchide borcanul ermetic. La iarna, se desface borcanul, se scurge solutia de otet si se pune ulei de masline si verdeata.
Secret ! Dupa ce ai inchis ermetic borcanul, intoarce-l cu gura in jos si lasa-l 30 de minute. Verifici astfel daca ai inchis bine borcanul si se etanseaza astfel capacul, prin incalzirea cauciucului turnat de fabricant, pe capac.
Atentie ! Nu uita sa pui un varf de cutit, sub borcan, cand torni solutia de otet in apa, fierbinte, altfel spargi borcanul si te stropesti pe maini, picioare si fata.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati, vara este pe sfarsite si toamna se apropie cu pasi repezi. Daca toamna ai fost vigilent si ai pus cate ceva la congelator, prin borcanele din camara sau prin butoiul din balcon, la iarna vei continua sa mananci sanatos si gustos. 😛
Am sa va ajut cu cateva retete, pe care le fac eu si urmeaza sa le scriu, treptat, pe masura ce voi face conservele si muraturile pentru iarna, avand astfel si imagini.
Adrian iti explica o afacere,dar numai pentru persoane serioase pt. informatii dati dublu clik pe nume.Va salut!
Super!
Detaliile iti fac cinste!
O reteta fara detalii este pentru profesionisti. Or, eu scriu pentru toata lumea, in special pentru cei care doresc sa experimenteze.