Mai sunt inca 2 saptamani de prohibitie la majoritatea speciilor de peste, din raurile colinare si din Delta Dunarii. Prin pescarii se gaseste doar crap si pastrav de crescatorie (mult prea gras pentru reteta pe care mi-am propus sa o scriu astazi) sau peste oceanic congelat (macrou) sau peste oceanic necongelat (dorada, biban de mare), pe care nu il agreez pentru aceasta reteta.
Am umblat la rezerva strategica de peste care se gaseste mai mereu prin congelatorul meu. Am ales o platica cumparata proaspata acum vreo 2 luni, pe care am curatat-o si am congelat-o eu.
Sa va zic un secret al meu si numai al meu ! Pun bine la congelator: platica, scrumbie de Dunare si biban mare de Dunare. Acesti pesti nu se gasesc mereu si nu-i pacat sa ai pofte pe care sa nu ti le poti satisface, doar pentru ca nu ai fost prevazator ? Secretul sa ramana intre noi, daca tot l-am scris. 😕
Cand pun peste mare la congelator, de regula, il portionez – capul si coada pentru ciorba si trunchiul pestelui, nefiletat sau neportionat, din care se pot pregati diverse retete la cuptor, la gratar sau peste prajit, dupa „pofte”. 😛

Ingrediente de trebuinta in reteta: o platica de 1,5-2 Kg, cateva ciuperci, legume pe ales, dupa gustul si preferintele fiecaruia (cartofi, morcovi, ardei gras, ardei iute, pastarnac, rosii, dovlecei, etc.), usturoi si ceapa, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, frunze de busuioc, lamaie.
Nu gasiti platica ? Chiar daca gustul difera, as zice semnificativ, merge sa prepari aceasta reteta si din crap romanesc, salbatic sau din caras mare de Dunare. 🙁 🙂

Am gasit in congelator o platica intreaga. Nu am vrut sa folosesc capul si coada, drept pentru care le-am taiat si am facut o ciorba de peste.
Trunchiul de peste l-am folosit pentru aceasta reteta, impreuna cu legumele proaspete si congelate pe care le-am avut prin frigider/ congelator.

De ce imi place pestele la cuptor, pregatit cu legume ? Se face rapid, este deosebit de gustos si poti folosi ce legume iti doresti. Ceva reguli ar fi: sa folosesti legume din aceeasi clasa si din acelasi anotimp, sa nu lipseasca usturoiul, ceapa si lamaia, cimbrul uscat care intensifica savoarea. 8)
Asa arata platica transata, pentru ciorba de peste si pentru pregatit la cuptor.

Orice reteta de peste te-ai gandit sa pregatesti, inainte de preparare este bine ca pentru o savoare garantata, pestele sa fie lasat la macerat 15-20 de minute.
Ingrediente pentru macerarea pestelui. Pentru macerare se foloseste zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, mai rar boia de ardei iute. Inainte de a fi pus in cuptor, se adauga ulei de masline si se „maseaza” bine pestele.

Se ia o tava din inox, mai mare, cu marginile mai inalte si se unge cu ulei de masline sau cu ulei de floarea soarelui.
Lamaia se decojeste si se taie felii subtiri. Pe fundul tavii unse cu ulei de masline, se pun felii de lamaie.

Trunchiul de platica se pune deasupra feliilor de lamaie.

Legume (ardei gras, pastarnac, morcov) feliate subtire, se pun deasupra trunchiului de peste. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Deasupra legumelor se toarna tot lichidul in care a macerat pestele. Se mai stropeste cu ulei de masline si putin vin alb, sec.
Pentru o savoare intensa ! Se stoarce o portocala deasupra legumelor. Nu este o greseala daca se pun felii de portocala decojita, si printre legume. Coaja de lamaie si coaja de portocale, rasa deasupra legumelor va intensifica gusturile. 🙂

Se introduce tava din inox, acoperita cu folie de copt, in cuptorul bine incalzit al aragazului, la foc mare, timp de 20 – 30 de minute. Timpul de coacere este in functie de marimea pestelui.
Este bine de stiut ! Pestele tinut prea mult in cuptor se usuca si isi pierde din savoare. Pentru a nu risca, dupa 20 de minute, se arunca o geana sub hartia de copt, care intre timp s-a uscat si s-a „saltat” pe la marginile tavii din inox. 😛 Cu varful cutitului se incearca pestele, unde este mai gros. Daca lichidul care iese, este limpede, pestele este gata.
Legume – cartofii taiati felii mai groase, cepe mici intregi, catei de usturoi, ciuperci intregi, mici si/ sau felii de ciuperci, ardei gras taiat in bucati mari, ardei iute intreg, se pun intr-o tava din inox si se stropesc cu ulei de masline. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se amesteca bine cu o lingura pentru ca uleiul si condimentele sa se prinda de legume.
Deasupra legumelor se pun felii de rosii.

Mic secret ! Se acopera atat tava din inox cu peste si legume, cat si tava din inox cu legumele feliate mare, cu hartie de copt, care a fost umezita bine, cu apa rece si apoi stoarsa, pentru a se coace ingredientele la abur.
Tava cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare.
Cand mirosul imbietor se imprastie prin bucatarie, preparatul este gata.

Sosul este gata, legumele sunt calite suficient, pestele este „patruns” atat cat trebuie.
Pentru eficienta in bucatarie ! Tavile din inox cu ingredientele din reteta – peste plus legume si separat legume, se introduc in acelasi timp in cuptorul incins al aragazului, la foc iute. Atentie la alegerea tavilor, sa incapa impreuna in cuptorul aragazului. Nici legumele nu trebuie tinute prea mult la foc, pentru a nu se deshidrata complet si a se usca. Savoarea preparatului ar avea de suferit serios. 🙁
Serviti pestele cald cu legumele aburind, alaturi.
Nu uitati de un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu fiti mahniti prea tare daca nu reusiti din prima sa potriviti tingirile astfel incat ambele preparate din tavi sa fie gata in acelasi timp. Numai cine nu insista, va da rateuri permanente. Fiti increzatori in fortele proprii si nu disperati. 😛
Am inghitit in sec! Saptamana trecuta am cumparat platica de la Diana.Daca mai gasesc zilele astea ,ma incerc reteta ta!