Supa crema din carne de pasare, cu zdrente

Daca doriti sa verificati veridicitatea proverbului „Gaina batrana face supa buna”, nimic mai simplu. Se cumpara cea mai mare gaina, refrigerata/ congelata, care se gaseste in market. Gaina congelata se lasa de seara pana dimineata sa se dezghete, singura, in chiuveta de la bucatarie.

Cand am scris reteta „Monstrul din ograda bunicii” am aratat pe larg, ce se poate scoate dintr-o astfel de gaina. Din zeama obtinuta in urma fierberii monstrului, se pot face fel de fel de supici si ciorbite, care mai de care, mai apetisante si mai de interes gustativ, in special, pentru micii mofturosi.

Stiti cum se manifesta, cand le place micutilor, ceva, ce mananca pentru prima oara ? Priviti-i cu atentie.    😀

Copiii mei se lingeau pe buze, incepand de la coltul guritei, ca si cum le-ar fi fost teama sa nu se piarda, pe acolo, vreo picatura cat de mica, din bucatele noi, atunci degustate. Ce amintiri frumoase ! Pacat ca in acele vremuri, aparatul meu foto – Smena 8, desi era unul dintre cele mai cautate, nu putea sa faca poze in serie.   🙁

Se umple de trei sferturi, o oala de inox, cu zeama in care a fiert gaina. Nu va speriati daca zeama colcaie de grasime. Data viitoare, sa nu uitati, sa adunati grasimea de pe gaina, sa o topiti in tigaie si sa o pastrati intr-un borcan cu capac etans, la rece, in frigider. In untura topita se pune un praf de sare.

Untura de pasare, topita, se foloseste la prajit legume in ea, cand se fac mancaruri sau ciorbe, se caleste in ea, orezul, cand se face pilaf.

Oarece secret, nerecomandat ! Daca zeama este prea grasa, se pot adauga, 1-2 polonice de apa rece.

Nu are rost sa aduni grasimea, de pe lichid. Stricati tot gustul supei, desi, cand se serveste micutilor, putina grija, nu strica. Nu de altceva, dar evitati sa se supere micutul cumva, pentru ca il doare burtica.    😛

Se incalzeste supa pana da in clocot.

Se bat 2 oua de gaina, proaspete, cu galbenusul portocaliu. Se adauga putina zeama de lamaie si cateva firisoare de piper proaspat macinat. Nu puneti sare, ati pus cand ati fiert gaina.

Nu cred ca era nevoie de spus, dar totusi…..! Daca dati din supa si micutilor, in supica lor nu puneti piper, ci doar un strop de zeama de lamaie, pentru gust. Oricum ei mananca, cu miez de paine, pus in supa sau cu legumele pasate, in supa.     8)

Pentru micuti, aici se termina reteta de supa crema, dar fara zdrente.     🙁

In supa fierbinte, fara a opri focul, se pune dintr-o data, toata cantitatea de ou batut, amestecand cu polonicul. Se lasa sa dea lichidul in cateva clocote si se opreste focul.

Se presara patrunjel verde, tocat marunt. In zeama de supa, mai sunt legume (morcov, ardei gras, rosie, pastarnac, patrunjel, telina), de la fiertul gainii. Se toaca marunt si se adauga in supa, da un gust bun.

Se lasa supa, sa se raceasca, cu capacul pus pe oala, pana la temperatura, la care poate fi servita.

Inainte de a se pune in farfurie, pentru servit, supa crema de zdrente se amesteca cu nadejde, in oala, pentru a se omogeniza continutul.

Supa crema de zdrente se serveste cu ardei iute si pentru cine doreste mai acra, cu zeama de lamaie.

Secret culinar ardelenesc, nerecomandat ! Daca vrei ca zdrentele sa iasa mai consistente, in oul batut se pun 1-2 linguri de faina de grau si se omogenizeaza bine,cu furculita. Unii bucatari, pun amidon in loc de faina.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Exista tendinte, cica moderniste, in bucataria rapida, de a se renunta la supe, ciorbe, mancarici. Dupa parerea mea, este gresit. De ce ? Cum sa pastrezi traditia culinara, din bucataria poporului tau, din familia ta, din locul unde te-ai nascut ? Copii trebuie obisnuiti sa manance orice preparat, daca este bine facut.

Mofturile culinare ale celor mici, trebuie respectate, dar cu mare grija. Numai asa putem preveni obezitatea, in randul tinerilor, nu prin retete de slabit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *