Tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci

Ma uitam cu cateva seri in urma la o emisiune cu un bucatar australian, faimos in bransa, care calatorea prin Marea Britanie si incerca sa gateasca retete traditionale locului pe unde se plimba, folosind “metode” culinare proprii, de inspiratie in bucataria australiana. La intrebarea lui, ceva de genul – cum vi se pare preparatul meu ? – adresata invariabil invitatilor sai, de prin partea locului, la cina, localnicii incercau sa mascheze raspunsul transant, corect de altfel (ceva de genul – fugi dom’le de aici cu gaselnitele tale personale), dandu-i prin vorbe doar (nesustinute insa si de gesturi omagiale si placere in priviri, specifice gurmanzilor adevarati care apreciaza un anume preparat) speranta, ca pe viitor, poate, va reusi ceva care sa merite remarcat.

Dintre comentariile australianului la modul de preparare traditional al unor bucate, am retinut dezinteresul sau total pentru maruntaie (ficat in special).

Dupa parerea mea, ficatul de vitel, pasare, porc (in ordinea scrierii) pregatit cum se cuvine, este o adevarata delicatesa culinara.

Conditie esentiala pentru obtinerea unui preparat delicios, din ficat ! Ficatul trebuie sa fie de la un animal tanar, sa fie foarte proaspat, de culoare rosie, cu tenta spre maroniu deschis. Un ficat de un colorit rosu inchis este de la un animal batran. Un ficat congelat dauneaza calitatii preparatului obtinut. Ficatul nu se pune la macerat. Ficatul (de porc in special) poate fi tinut 10-15 minute in lapte dulce inainte de a-l pune pe gratar. Ficatul se curata de pielite si de nervurile albe. La cumparare se verifica ca bucatile de ficat sa nu existe urme verzi-galbui, acestea putand fi de la fierea animalului, care va da un gust amar preparatului.

Tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficat de pasare (pui, curcan), costita afumata/ bacon afumat, ulei de floarea soarelui, ciuperci, usturoi, vin alb, sec, suc de rosii, rosii uscate la soare si conservate in ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin, patrunjel verde.

Calire bucati de bacon afumat si felii de usturoi pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Calire bucati de bacon afumat si felii de usturoi pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

Costita afumata taiata bucatele si usturoiul taiat felii subtiri se calesc impreuna intr-o tigaie cu margini inalte, la foc potrivit, amestecand cu o lingura de lemn, sa nu se arda costita.

Ciupercile feliate se calesc impreuna cu costita afumata atunci cand este suficienta grasime lasata de costita, in tigaie. Ciupercile trebuie sa fie rumenite usor.

Calire ciuperci impreuna cu costita afumata pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Calire ciuperci impreuna cu costita afumata pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa (costita/ baconul sunt destul de sarate), piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Se picura vin alb, sec, pentru a da delicatete preparatului.

Adaugare suc de rosii peste ciupercile si costita afumata, calite, pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Adaugare suc de rosii peste ciupercile si costita afumata, calite, pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

In tigaie se adauga suc de rosii cum face sotia mea toamna si cateva felii subtiri de rosii deshidratate, conservate in ulei. Rosiile deshidratate aduc un spor de delicatete in preparat.

Nu este nicio greseala ! In loc de suc de rosii si rosii deshidratate se poate folosi pasta de rosii diluata in putina apa calduta si chiar o cutie cu rosii in bulion.

Ingredientele se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare.

Prajire ficatei de curcan, intregi, in ulei de floarea soarelui pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Prajire ficatei de curcan, intregi, in ulei de floarea soarelui pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

Intr-o cratita se calesc in ulei de floarea soarelui, ficatei de curcan, intregi, impreuna cu cateva rondele de ceapa si felii fine de ardei iute.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se poate adauga o frunza de dafin si picura vin alb, sec.

Baconul si ciupercile calite amestecate cu suc de rosii se adauga peste ficateii de curcan, caliti. Se amesteca ingredientele folosind o lingura din lemn. Preparatul se da in cateva clocote pentru omogenizarea gusturilor.

In cratita cu ficatei de curcan prajiti se adauga baconul si ciupercile amestecate cu suc de rosii pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
In cratita cu ficatei de curcan prajiti se adauga baconul si ciupercile amestecate cu suc de rosii pentru tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

Se presara patrunjel verde tocat fin.

Preparatul se serveste cald, cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece data prin ulei de masline si pusa pe gratar.

Tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci gata preparata.
Tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci gata preparata.

Ca garnitura se pot folosi chiftelute din legume la cuptor sau trase in ulei de masline in tigaie.

Gurmanzii profesionisti nu vor refuza mustarul pentru ficatei si/ sau mujdeiul de usturoi cu iaurt pentru chiftelutele din legume.

Paharul cu vin rosu trebuie sa fie la indemana mesenilor, pentru un festin reusit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sunt de parere ca orice preparat bine gatit se regaseste in preferintele culinare ale cuiva. Mofturosii, simandicosii si sensibilii in ale gustatului bucatelor nu sunt in atentia mea, nu lor ma adresez. Pofticiosii insa, sunt preferatii mei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*