Din maruntaie de curcan (pipote, inimi, ficat), chiar daca sunt mai tari decat maruntaiele de pui, se pot prepara tocanite simple (cu ingrediente putine), cu un gust deosebit, rapid de bucatarit si de ce sa nu recunoastem, spornice, mai ales daca se servesc impreuna cu cartofii folositi in reteta.
Maruntaiele pregatite ca tocanite, se pot servi si cu paste fainoase sau cu orez, daca nu se folosesc cartofi in reteta, dar si doar cu sosul de rosii si ardei gras, care este baza retetei. Mamaliga calda nu poate lipsi in niciun caz.
Despre comert si grija fata de sanatatea consumatorilor ! Maruntaiele de curcan se gasesc mereu proaspete, refrigerate, la magazinele proprii ale crescatorilor de curcani. Pretul este convenabil, mai ales daca le cumperi in timpul promotiilor, care se fac, cand se apropie termenul de garantie. Trebuie precizat ca promotia nu incepe cu cateva ore inainte de a expira produsele din galantar, asa cum se intampla prin market, cu carnea si maruntaiele (fie ele, de pasare, de porc sau de vitel), ci cu 2-3 zile inainte de expirare. Din principiu, nu cumpar carne tocata, nici macar de curcan, chiar daca are o culoare rozalie, de proaspat. Imi place, sa vad, carnea care se toaca in fata mea. Nici carnea de lucru, din curcan, nu ma incanta, sa o cumpar. Daca vreau carne tocata de curcan, cumpar o pulpa dezosata sau un piept si le toc singur, la una din batranele mele masini de tocat carne, mostenite de la parinti si de la socri. Intotdeauna, imi place, sa cumpar maruntaie mari, indiferent daca este vorba de ficat, pipote sau inimi.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pipote de curcan (cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai carnoase si se vor fierbe mai bine), cartofi rosii (nu se “flescaie” la fiert), ceapa, praz, usturoi, verdeata (marar, patrunjel, busuioc), rosii si/ sau suc de rosii, ardei gras/ ardei capia, sare grunjoasa, ulei de masline/ untura de pasare, piper boabe.
Pipotele de curcan spalate bine sub cateva jeturi de apa rece si curatate de resturile de pielite, se pun la fiert in apa rece, cu sare grunjoasa. Fierberea dureaza pana cand se moaie pipotele si varful cutitului patrunde usor in carne.
Intr-o cratita cu margini inalte, se infierbanta untura de pasare (de preferat untura de gasca, mai aromata)/ ulei de floarea soarelui.
Legumele (rosii si ardei) se calesc in grasime, fiind taiate felii nu prea groase, impreuna cu ceapa si prazul taiate rondele si usturoiul feliat subtire. Pentru un gust deosebit, se poate adauga si ceapa verde.
Spre iarna cand legumele proaspete sunt scumpe si fara ca gustul lor, sa te indemne, sa dai bani multi, se pot folosi legume inghetate (rosii si ardei, din cele puse la congelator, in pungi din plastic alimentar), ceapa uscata, praz si usturoi, feliate.
Peste legumele proaspete (ceapa, praz, usturoi), calite in untura de pasare, se adauga rosiile curatate/ necuratate de pielite si taiate cubulete/ felii subtiri pentru a se pregati sosul de rosii pentru tocanita.
Cand pipotele au fiert, se strecoara printr-o sita, se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs.
Numai pentru pofticiosii de meserie ! Tentatia este mare, pofta la fel de mare. 1-2 pipote, trase la repezeala in unt, cu sare si piper asezonate, pot fi un deliciu pentru adevaratii gurmanzi. Se pot servi ca aperitiv, cu mustar si/ sau hrean proaspat ras.
Se da in clocot sosul de rosii si ardei, pentru a primi pipotele de curcan, fierte in prealabil.
Cartofii se curata de coaja si se feliaza in bucati mari.
Pipotele de curcan, fierte si cartofii, se adauga in sosul de legume si se dau in cateva clocote pentru omogenizarea gustului.
Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.
Alegerea cartofilor pentru tocanita poate fi un atuu in aceasta reteta ! Prefer cartofii rosii care raman tari, daca sunt fierti cam de trei sferturi, cand se opreste focul si apoi sunt lasati cateva minute in sosul din vasul de pregatire, pentru a se desavarsi fierberea lor.
Se presara verdeata tocata marunt. Tocanita se lasa sa se “odihneasca” 10 minute, cu capacul pus pe cratita, pentru omogenizarea gustului, cu mirodeniile adaugate si cu verdeata.
Nicio tocanita, nu se serveste fara mamaliga calda ! Cat timp se “odihneste” tocanita, este timp suficient pentru a face o mamaliga, care sa fie servita, aburinda, langa tocanita.
Tocanita facuta iarna, cu legume congelate, se serveste cu muraturi taranesti.
Tocanita cu legume proaspete imprastie in jur, o adiere de toamna, iar rosiile coapte ii confera un usor gust de bulion facut in casa, proaspat preparat, al carui miros suav invadeaza bucataria.
Tocanita de toamna, cu legume proaspete se serveste cu salata de ardei copti.
Tocanita din pipote de curcan se poate pregati si fara cartofi, caz in care, drept garnitura, se poate servi pilaf de orez, cu sau fara ciuperci.
O asa bunatate nu poate fi servita fara un pahar de vin alb, sec, rece, sa abureasca paharul.
Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred, ca nu ati uitat ca este sezonul pregatirii conservelor pentru iarna. Sper ca timpul v-a pemis, sa le abordati. Nu este timpul pierdut, prin piete oferta este generoasa. Am scris deja, in anii trecuti, pe acest blog, multe retete de conserve si muraturi pentru iarna, care va pot ajuta, sa aveti o camara bine garnisita pentru sezonul rece.
AM CITIT SI DEJA MI SA FACUT POFTA ,LE FAC SI EU CRED CA SANT O BUNATATE.