Medicii spun ca puiul are carnea cea mai putin toxica pentru om. Asa o fi, dar ma intreb cati dintre cei care recomanda sa consumam numai carne alba, respecta strict ce spun. Probabil ca numai habotnicii, care nu au gustat niciodata carne de porc, de ied, de oaie sau chiar de vita, mai sustin sa consumam numai carne alba. Ameninta ei cu colesterolul, cu toxinele care nu se elimina cum trebuie din organism. Nu am date suficiente sa-i contrazic, nu sunt de meserie.
Fiecare carne are secretele ei de preparare pentru a fi gustoasa si de ce nu, sanatoasa.
Exemple. Carnea de curcan (pieptul in special) este fada, daca nu este gatita prin fierbere sau nu este lasata la macerat inainte de a o pune pe gratar sau in tigaie. Carnea de oaie miroase (zic simandicosii), daca nu este oparita. Carnea de vita este tare, daca nu este fiarta, infundat.
Mai zic unii specialisti sa nu consumam maruntaiele de pasare sau de animal, pentru ca ar contine prea mult fosfor si chiar in maruntaie se depoziteaza cele mai multe toxine. Nici pe acestia nu-i contrazic. Probabil nu au consumat niciodata maruntaie gatite bine.
Azi o reteta simpla si foarte gustoasa, din pipote si inimi de pui.
Cumperi un pachet de maruntaie refrigerate. Daca ai cumparat maruntaie inghetate trebuie sa le lasi de seara sa se dezghete lent, in frigider, pentru a fi gustoase.
Iti mai trebuie ardei gras, rosii, ceapa, usturoi, marar si patrunjel verde, cartofi noi.
Cureti pipotele si inimile, de pielite si resturi lasate de lucratorii grabiti sa farca norma. Le oparesti, 2 minute, in apa fiarte, apoi le treci prin jet de apa rece si le lasi la scurs, intr-o sita.
Cureti cartofii noi, cu buretele metalic, de la bucatarie. Ii speli bine cu apa rece, sub jet, si-i lasi la scurs, intr-o sita.
Calesti intr-o cratita de inox, in ulei de floarea soarelui, ceapa taiata solzi si ardeiul, taiat fasii de 2 cm grosime. Adaugi 2 catei de usturoi taiati marunt (dupa ce calesti ceapa si ardeiul). Adaugi cartofii si-i calesti si pe ei putin, amestecand mereu cu lingura de lemn. Pui sare, piper, cateva fasii de ardei iute verde. Tai rosiile felii subtiri si le pui peste amestecul din cratita.
Lasi la fiert cam 40 de minute, cu capacul pus la cratita, la foc potrivit. La sfarsit (cand varful cutitului intra usor in cartof) adaugi marar si patrunjel taiat marunt. Stingi focul si lasi cratita acoperita, sa se patrunda miroasele de marar si patrunjel, vreo 5 minute.
Secret ! Nu pui apa in tocanita. Sosul se va face numai din apa continuta de legume, prin fierbere.
Tocanita se serveste fierbinte cu mamaliga calda. Merge de minune o salata de varza noua cu castraveti si marar. Un pahar de bere nu trebuie sa lipseasca.
Secret ! Daca vrei sa iasa salata de varza gustoasa, freaca varza tocata cu sare si las-o vreo 15 minute, apoi tai castravetii, pui ulei si otet de mere si miere (zeama de lamaie), marar taiat fin, piper. Amesteci totul cu o lingura de lemn.
Pofta buna frati vegetarieni si nu prea ! Pofta buna si voua fratilor care incepeti sa credeti ca trebuie mancat orice, gatit bine si gustos, fara mofturi, dar cu masura ! Daca mananci in exces, se depune si faci „sunculite” prin te miri ce locuri, pe trup. Nu crezi ? Uita-te in oglinda, dar nu dispera, nu esti singurul care ti-ai cladit „monumente”, din calorii ingurgitate in nestire. 😛