Urechi de porc afumate, cu sos de hrean, mustar si smantana

De cate ori vad prin galantare, urechi de porc afumate sau urechi de porc proaspete, imi amintesc de o reteta scrisa cu mult timp in urma – delicatesa din urechi de porc, afumate reteta la care mi-am propus mereu sa aduc “imbunatatiri”, spre savoarea gurmandului declarat, din mine si nu numai, neuitand nici pe aceia carora le place cum incerc sa “povestesc” (de fapt acesta fiind scopul principal al blogului meu, fara a avea pretentia ca si reusesc    😀    ) despre retetele mele.

Gatesc cu placere, retete mai vechi, unele invatate de la bunica, mama si soacra mea sau de la rude apropiate, altele citite prin retetele de familie, mostenite. Incerc sa le aduc propria mea gandire despre bucatareli, fara a devia prea tare de la reteta initiala, doar incercand sa le sporesc savoarea.

Cand pregatesc o ciorba de afumatura pun de regula la fiert si cateva urechi de porc, afumate, impreuna cu un ciolan de porc, afumat sau scarita (coasta) de porc, afumata.

Urechile de porc, afumate si fierte, le folosesc pentru aceasta reteta.

Urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: urechi de porc, afumate (nu din cele stropite cu apa avand miros de fum si colorate, ca si cum ar fi afumate), smantana grasa, mustar, hrean proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, patrunjel si marar verde, ulei de masline.

Urechi de porc, afumate, curatate, pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Urechi de porc, afumate, curatate, pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.

Cum ne prindem ca urechile de porc sunt afumate cu fum din lemn ? Urechile de porc afumate la fum rece sau la fum cald, din lemn de fag/ stejar (nu din lemn de conifere) sunt baza acestei retete. Mirosul de fum din lemn de foioase este inconfundabil (suav, fara a gadila brutal narile), putand fi usor deosebit de mirosul de fum din lemn de conifere (brutal, specific, de rasina arsa).     😕    Urechile “afumate” cu coloranti, care umplu galantarele din market, nu sunt de preferat. Gustul preparatului va avea de suferit. Urechi de porc, afumate, de calitate, se cumpara de la producatori sau de la magazinele specializate in afumaturi, chiar daca sunt putin mai scumpe.

Curatarea urechilor, cu un cutit cu varf ascutit, de urmele de par parlit si de negreala fumului, depusa pe la interior este o operatie migaloasa, dar necesara, care incepe cu parlirea urechilor pe flacara mare a aragazului. Dupa curatare, urechile se spala cu apa calduta si apoi cu apa rece.

Urechile curatate se pun la fiert impreuna cu afumatura si legumele pentru ciorba de afumatura. Se pot fierbe si separat, dar ar fi pacat de zeama, sa o arunci.    😛

Urechile fierte se taie fideluta, in felii de 0,5-1 cm grosime.

Urechi de porc, afumate, taiate fideluta, pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Urechi de porc, afumate, taiate fideluta, pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.

Secretul acestei retete consta in pregatirea dressing-ului pentru urechile de porc, afumate, taiate fideluta.

Intr-un castron cu margini inalte, se freaca, folosind o furculita, ulei de masline, cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat (pentru o aroma mai intensa) si mustar iute/ mustar cu hrean, smantana grasa (cumparata de la ciobani, din piata). Se gusta o fideluta de ureche. Daca urechile sunt sarate, se adauga cu mila, sare grunjoasa, stiut fiind ca sarea in exces, dauneaza grav sanatatii.    😀

Ulei de masline, piper boabe proaspat macinat, hrean, proaspat ras, in dressing pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Ulei de masline, piper boabe proaspat macinat, smantana, mustar, in dressing pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.

Se adauga hrean proaspat ras si verdeata tocata marunt.

Hrean ras, smantana si verdeata pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Hrean ras, smantana si verdeata pentru urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.

Se continua amestecarea dressing-ului cu furculita pentru omogenizarea acestuia.

Dressing-ul gata preparat se adauga peste urechile de porc taiate fideluta. Se amesteca cu o lingura pentru omogenizarea preparatului.

Mic secret, de luat in seama ! Este de preferat ca urechile de porc, afumate, taiate fideluta sa fie caldute, pentru ca dressing-ul sa se fixeze de felii.

Preparatul poate fi un aperitiv delicios, servit pe vreme rece, langa o ceasca cu tuica de prune, fiarta. Merge si cu un paharel de tuica de prune, nefiarta, chiar si cu un paharel de vodca ruseasca sau votca poloneza, mai ales daca in dressing s-a adaugat si putina boia iute. Pofticiosii, cu adevarat “meseriasi” in pregatirea stomacului, pentru un festin adevarat, nu pot refuza o gogonea in saramura, usor acrita, care sa stimpere iuteala din boiaua de ardei iute.

Am incercat si cu o salata de radacinoase si nu am regretat.

Salata de radacinoase.
Salata de radacinoase.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cum deja toamna ne da tarcoale, retetele grele incep sa apara in meniul gurmanzilor profesionisti si nu numai. Continui sa sustin ca trebuie sa servim meniuri variate, cu tot felul de retete, mai grase, mai slabe, dar si salate, alternand mancarici de post cu mancaruri cu carne, fripturi la tigaie/ gratar/ cuptor, din pasare/ porc/ vitel/ oaie sau miel. Nu trebuie scoase din meniu legume precum cartofii sau varza, dar nici orezul sau pastele fainoase. Painea are si ea rolul ei in digestie. Un paharel de tuica, un pahar de vin sau un pahar de bere nu poate face rau nimanui. O singura observatie: totul consumat cu masura.

2 Comments

  1. cristian

    Buna ziua,

    Sunt mare fan al urechilor de porc afumate si imi ploua in gura doar cand ma gandesc la ele.
    Imi puteti spune unde ati gasit? Eu in Bucuresti nu gasesc asa ceva.
    Sfaturi?
    Multumesc frumos

    • gigipopa

      Urechi de porc afumate se gasesc in galantarele cu afumaturi (ciolane, oase, cozi, scarita, piept, etc.) din market si in special in magazinele de cartier.
      Urechile de porc proaspete se gasesc in macelarii si la raioanele din magazine alimentare cu vanzare de carne proaspata, in special in perioada sarbatorilor de iarna. Gasiti si netaiate de capatana de porc. Nu ezitati sa cumparati jumatate de capatana de porc sau chiar capatana intreaga. Din gusa faceti o slanina fiarta cu/ fara boia minunata (gasiti reteta pe blog), iar din ce ramane fierbeti cu condimente si faceti piftie (gasiti reteta pe blog).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.