O gaselnita de succes pe plan mondial, care ar risca sa lase sefii bucatari fara obiectul muncii ar putea fi descoperirea unor retete care sa fie preparate virtual dar care sa potoleasca de-adevaratelea soriceii care zburda prin stomac cand se face ora mesei.
Am vazut la tv niste incercari de hranire, din domeniul fantasticului, in care se foloseau niste pliculete cu pulbere si pungute cu glogoaze (nu semanau deloc cu cele pe care le pregateam cu apa fiarta in gamela, in armata, pe timpul aplicatiilor in teren si nici cu Vegeta; nu la acestea fac referire).
Blufez, dar nu se stie, dupa vorba zilei – sa nu spui niciodata, niciodata. Niste cotcari meseriasi de pretutindeni ar putea zice: na, s-a gasit si asta sa bata campii!
In cautarea unei solutii bucataresti de a sta cat mai putin prin preajma focului de la aragaz, de preferat dimineata devreme si seara ceva mai tarziu, in noapte, cand este parca, ceva mai racoare, recurgi la gatit in 2 trepte, chiar in 2 schimburi (faci pereche cu consoarta) – fierbi seara si coci dimineata.
Ciolanul de porc, proaspat sau afumat este intotdeauna apreciat asa cum se cuvine in familia mea. Il gatim in fel si chip, mai des toamna tarziu, iarna si pe la inceputul primaverii, fara a depasi per total, de 4-5 ori pe an.

Ingrediente de trebuinta pentru ciolan afumat la cuptor cu varza calita
Ingrediente
un ciolan mare de porc afumat (piciorul din spate taiat de macelar cu mai multa carne din pulpa), la 1,5-2 Kg
o capatana de varza noua, mai mare
piper boabe
boabe de mustar
foi de dafin
crengute de cimbru
crengute de rozmarin
sare grunjoasa
50 – 100 ml otet alimentar din vin alb, de 9 grade
vin alb, sec
Ca asa-i prin comert! Ciolanul afumat de porc se parleste la flacara mare a aragazului pentru a indeparta urmele de par lasate de procesatori ca sa aiba si gospodinele de lucru. Ciolanul se „barbiereste”(se curata parlitura) apoi folosind un cutit cu lama subtire si se spala cu apa calduta. Nu este o greseala daca se curata parlit folosind buretele de bucatarie, din sarma.
Mod de preparare ciolan afumat la cuptor
Instructiuni
- Parlire ciolan de porc, afumat, la flacara mare a aragazului. „Barbierire” parlitura
- Fierbere ciolan de porc, afumat si parlit in apa rece cu sare grunjoasa, otet alimentar si condimente
- Ciolanul de porc gata fiert se lasa de seara pana dimineata sa se macereze in oala de fiert, cu capacul pus pe oala
- Coacere ciolan de porc, afumat si fiert, intr-o tava de copt cu gratar, in cuptorul aragazului
- Pregatire varza noua calita
- Pregatire mujdei din usturoi verde
- Pregatire mamaliga calda
- Servire ciolan de porc, afumat, fiert si copt, pe varza calita
Ciolanul afumat de porc se pune la fiert intr-o oala mare, in apa rece in care s-au pus 2-3 linguri de sare grunjoasa (in functie de cat de sarat este ciolanul afumat, cumparat din galantar), 50-100 de ml de otet alimentar din vin alb, de 9 grade (in functie de marimea ciolanului) si condimentele preferate – boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.

Fierberea ciolanului dureaza 1-2 ore (dupa marimea ciolanului, cca. 1 ora/ Kg), inabusit, cu capacul pus pe oala, la foc potrivit (cat sa clocoteasca apa).
O data cu terminarea fierberii s-a consumat etapa 1 de preparare. Fierberea ciolanului se face seara tarziu. Se lasa oala de fiert acoperita cu capacul si cu ciolanul in cratita, peste noapte, sa se macereze.
Etapa a 2-a de preparare! A 2-a zi, dis de dimineata, pe racoare, se scoate ciolanul fiert din oala si se pune intr-o tava de copt cu gratar. In tava se adauga din zeama in care a fiert ciolanul si vin alb, sec.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare pentru 15-20 de minute si apoi la foc potrivit pentru cca.1,5-2 ore (pana ce carnea de pe ciolan se desface singura de pe os).

In timpul coacerii, ciolanul de porc se unge cu sosul din tava folosind o lingura mare, de bucatarie sau o seringa mare, metalica sau din plastic.
Verificarea coacerii se face la „coada” osului. Carnea trebuie sa se desprinda singura de os.

In timpul coacerii ciolanului este timp suficient pentru a pregati o cratita cu varza noua calita.

Se pregateste si un castron cu mujdei de usturoi verde.

Preparatul final se monteaza pe un platou mare.

Ce de miroazne tainice se raspandesc in jurul mesei! Preparatul montat pe platou se prezinta pofticiosilor, fie ei gurmeti sau gurmanzi, cald, chiar aburind.

Ciolanul prezentat intreg si-a facut efectul! Ciolanul se feliaza folosind un cutit bine ascutit, la masa, in fata pofticiosilor nerabdatori sa-l guste.
Pe farfurii intinse se serveste varza calita cu felii de ciolan.
A nu se evita minunatul sos din tava de copt! Cine doreste poate picura sos (colectat din tava de copt si filtrat printr-o sita fina si adus in sosiera la masa) pe carne si/ sau pe varza calita.

Fara a fi vorba de mofturosi sau de pofticiosi! Nu toti mesenii agreeaza mujdeiul de usturoi (fiecare cu motivul sau, cel mai frecvent, pe motiv de sanatate). Preparatul se poate servi cu o rosie alaturi, cu mustar sau cu un fir de usturoi verde.

La acest preparat este bine venita o mamaliga calda, aburinda.

La un asa preparat nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Ar merge chiar o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice preparat, mai simplu sau mai elaborat poate fi pregatit in propria bucatarie spre bucuria celor adunati in jurul mesei. Servitul mesei de pranz, in special in zilele de sarbatoare poate fi prilejul potrivit ca tot familionul sa se stranga impreuna, sa schimbe o vorba impreuna, sa ciocneasca un pahar amintindu-si si de cei dragi, plecati dintre noi.
Multumesc pentru reteta. Ideea de fierbere, marinat in zeama, copt dimineata este excelenta! Ma lupt de multa vreme cu retetele de ciolan iar rezultatele nu m-au multumit niciodata pana acum. Am sentimentul ca de data asta am gasit!
Trebuie sa aveti in vedere si calitatea ciolanului, de preferat cu soriciul parlit, nu oparit.
Avantajul retetei este ca puteti pune la fierbere cat sare (obligatoriu sare grunjoasa, romaneasca) doriti si puteti adauga condimentele preferate.Gustul ciolanului gata pregatit depinde cu siguranta de condimentele folosite, dar si de ritmul de fierbere si in special de ritmul de coacere (potrivirea focului la aragazul propriu este esential; orice gospodina isi cunoaste propriul cuptor cel mai bine).